Παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΑΕΙ του νησιού θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να εξυπηρετήσει τους φοιτητές του. Στη σκιά των εξελίξεων με τη διαθεσιμότητα 49 διοικητικών υπαλλήλων του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος του νησιού και την προσφυγή του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος του νησιού στην Δικαιοσύνη, ως ύστατο μέσο πίεσης και αντίδρασης απέναντι στην ασφυκτική, όπως την χαρακτηρίζουν, κατάσταση που δημιουργείται στο Πανεπιστήμιο, που δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει αποτελεσματικά, συνεδρίασε χθες η Σύγκλητος του ΑΕΙ.
Οι πολιτικές του υπουργείου Παιδείας οδηγούν κατά κοινή ομολογία των μελών της Συγκλήτου το Πανεπιστήμιο σε αδυναμία, ωστόσο κύρια μέριμνα και έμφαση πρέπει και θα δοθεί αυτή την ώρα στους φοιτητές και την κάλυψη όλων των αναγκών τους. Αυτό σημαίνει ότι παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν αρκετά τμήματα μέχρι την Παρασκευή στις σχολές του Ρεθύμνου θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα για τις εγγραφές τόσο των πρωτοετών όσο και των παλαιότερων φοιτητών, οι οποίες είχαν «παγώσει» λόγω των κινητοποιήσεων των υπαλλήλων αλλά και της ολιγοήμερης κατάληψης που υπήρχε στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Σημειώνεται άλλωστε ότι από την Πρυτανεία του Ιδρύματος έχει δοθεί παράταση για τις εγγραφές έως τις 21 Οκτωβρίου και η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα στο Ρέθυμνο μετά και τις σχετικές αποφάσεις που θα ληφθούν αύριο Παρασκευή, οπότε και αναμένεται να οριστεί και ο χρόνος έναρξης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου. Εν τω μεταξύ εγγραφές έχουν ξεκινήσει στα τρία τμήματα των σχολών του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην Ιατρική και στις Σχολές Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, όπου τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 7 Οκτώβρη.
Με σχετική ανακοίνωσή τους οι φοιτητές ζητούν από την Πρυτανεία να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να διεξαχθεί η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου για τα μαθήματα που χάθηκαν, αλλά και να ληφθεί μέριμνα για την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου.
Αποφασισμένος να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλυφθούν οι φοιτητικές ανάγκες εμφανίστηκε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η διαπίστωση της Συγκλήτου ήταν ότι με τις ενέργειες και τα μέτρα αυτά το υπουργείο δυσχεραίνει τη λειτουργία των ΑΕΙ και δεν θα μπορέσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όταν τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της διαθεσιμότητας του προσωπικού, να λειτουργήσει όπως πρέπει να λειτουργεί ένα Πανεπιστήμιο. Από την άλλη πλευρά το Πανεπιστήμιο κάνει ότι μπορεί για να λειτουργήσει αποτελεσματικά κόντρα στις πολιτικές που ακολουθούνται. Στο μεν Ηράκλειο έχουν αρχίσει οι εγγραφές και ξεκινούν τα μαθήματα στις σχολές Θετικών Επιστημών, Τεχνολογικών Επιστημών και στην Ιατρική και στο Ρέθυμνο εξ’ όσων γνωρίζω την Παρασκευή θα δώσουν οι υπάλληλοι τις ημερομηνίες για το ποτέ θα αρχίσουν οι εγγραφές στο πλαίσιο που έχουμε δώσει. Οι σχολές του Ρεθύμνου θα συνεδριάσουν για να μας θέσουν υπόψιν τα προβλήματά τους και να μας δώσουν ημερομηνίες για το πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα. Κάνουμε το παν σε αντίθεση με αυτά που κάνει το υπουργείο να μπορέσει το Ίδρυμα να λειτουργήσει τουλάχιστον σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των φοιτητών εγγραφές, πιστοποιητικά».
ΖΗΤΟΥΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Κατέθεσε την προσφυγή στο ΣτΕ το Πανεπιστήμιο Κρήτης
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης χθες κατέθεσε προσφυγή στο ΣΤΕ για όλα τα θέματα που αφορούν στην συνταγματικότητα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα. Εν τω μεταξύ με προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου οι φύλακες και νυχτοφύλακες του Πανεπιστημίου Κρήτης επιστρέφουν στα καθήκοντά τους για ένα περίπου μήνα, έως ότου συζητηθούν και ληφθεί οριστική απόφαση μετά την ένσταση που είχε καταθέσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν, όπως είχαν προαναγγείλει, οι πρυτανικές αρχές και των οχτώ Πανεπιστημίων που θίγονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας.
«Κατατέθηκαν Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, από τα 8 πανεπιστήμια (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) οι αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής της εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι από τα Ιδρύματα αυτά», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρείο των πρυτάνεων.
Οι πρυτανικές αρχές υποστηρίζουν ότι με την ΚΥΑ αφενός παραβιάστηκε το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και αφετέρου ότι η Πολιτεία στερεί τα ιδρύματα από πόρους που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία τους. Ο υπουργός Παιδείας, ωστόσο, από την πλευρά του, αυξάνει τις πιέσεις προς τους πρυτάνεις, ζητώντας τη συνδρομή του Αρείου Πάγου. Ο κ. Αρβανιτόπουλος διαβίβασε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου την παραγγελία του προς τα Πανεπιστήμια να αποστείλουν άμεσα τις λίστες με τα ονόματα στο ΑΣΕΠ, ενώ την ίδια παραγγελία κοινοποίησε στις εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας.
Οι ελάχιστοι διορισμοί δεν κάλυψαν τα κενά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νομού
Παραμένουν οι ελλείψεις καθηγητών στα μαθήματα της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας για τα Γενικά
Λύκεια, ενώ προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και με τις τεχνικές ειδικότητες μετά και τους διορισμούς που έγιναν το προηγούμενο διήμερο. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου
Ανδρέα Ταξάκη σε καμία περίπτωση οι διορισμοί που έγιναν δεν καλύπτουν τα σοβαρά κενά σε εκπαιδευτικούς:
«Διορίστηκαν 13 καθηγητές ειδικής αγωγής που θα πάνε στο ΕΕΕΚ, και στα τμήματα ένταξης καλύπτουμε περισσότερο από 60%. Έχουμε δύο κενά στους φιλόλογους, όμως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με φυσικούς, χημικούς και βιολόγους, όπως επίσης και στις τεχνικές ειδικότητες. Ελπίζουμε ότι θα γίνουν και άλλοι διορισμοί σύντομα για να μπορέσει να ομαλοποιηθεί η εκπαιδευτική διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στα
«Ρ.Ν.».
Εν τω μεταξύ υπό κατάληψη ήταν χθες το 1ο Λύκειο, το Πειραματικό Λύκειο, το 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο, το 2ο Λύκειο και το Γυμνάσιο-Λύκειο Ανωγείων. Η Ένωση Γονέων και μαθητών του Δήμου Ρεθύμνου μαζί με τους εκπαιδευτικούς προσπαθούν μέσα από διαλογικές διαδικασίες με τους μαθητές να ανοίξουν τα σχολεία και να προχωρήσουν σε σειρά άλλων δράσεων κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση.
Ο διευθυντής του 1ου Λυκείου υποστηρίζει ότι δεν προσκλήθηκε στη σύσκεψη
Στο χθεσινό μας ρεπορτάζ με τίτλο «ΕΝΩ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΕΛΟΥΣΕ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ-Αναταραχή σε Λύκειο της πόλης από αυθαιρεσία του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», αναφέρεται ότι αν και είχε προσκληθεί ο διευθυντής του 1ου Λυκείου να παραβρεθεί στην σύσκεψη, ωστόσο δεν ήταν παρόν. Ο ίδιος με ανακοίνωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά ότι είχε προσκληθεί και χαρακτηριστικά αναφέρει: «Σήμερα μαθαίνω ότι γύρω στις 11 με 12 το πρωί της Δευτέρας έγιναν οι προσκλήσεις, ωστόσο δεν κλήθηκα ποτέ σε αυτή τη συνάντηση. Στις 13.51 ενημερώθηκα τηλεφωνικά από τον διευθυντή της Διεύθυνσης κ. Ταξάκη ότι γίνεται συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Γεωργαλή και τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου κ. Μυλωνάκη, με στόχο να γίνουν ξανά το επόμενο πρωί όπως και κάθε μέρα, πιεστικές προσπάθειες για να ανοίξουν οι μαθητές τα σχολεία, αλλά και να λυθούν οι μεταξύ τους παρεξηγήσεις σχετικές με το πρωινό επεισόδιο στην αυλόπορτα. Εκτίμησα ότι αφού δεν έχω κληθεί δεν είναι απαραίτητη η παρουσία των διευθυντών των σχολείων στη συνάντηση, αφού καθημερινά πρωί και βράδυ έχουμε επαναλαμβανόμενες συναντήσεις για το θέμα των καταλήψεων και την προετοιμασία της λειτουργίας του σχολείου με τη λήξη της κατάληψης».
Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη αναφορά στο ρεπορτάζ των «Ρ.Ν.» έγινε καθώς στην διάρκεια της σύσκεψης που είχε συγκαλέσει ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Ταξάκης, ερωτώμενος επίμονα από τον πρόεδρο της Ένωσης Γονέων και Μαθητών του Δήμου Ρεθύμνου, για το αν έχει προσκληθεί ο διευθυντής του 1ου Λυκείου, ο ίδιος, ενώπιον των εκπροσώπων της ένωσης γονέων του Δήμου, διευθυντών άλλων σχολείων, εκπροσώπων συλλόγων γονέων αλλά και ενώπιον της δημοσιογράφου που υπογράφει το ρεπορτάζ, απάντησε θετικά. Περισσότερες εξηγήσεις, μπορεί ο κ. Μαραγκάκης, διευθυντής του 1ου ΓΕΛ, που στην παραπάνω ανακοίνωσή του παραδέχεται ότι κλήθηκε στην συνεδρίαση, έστω και στο παρά πέντε, να ζητήσει από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.
Στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων το ΠΑΜΕ Ρεθύμνου
Στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΕΙ είναι και το ΠΑΜΕ Ρεθύμνου, το οποίο μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η κυβέρνηση αντί να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα για άμεσες προσλήψεις εργαζομένων με σταθερή και μόνιμη εργασία, ώστε στοιχειωδώς να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, προχωρά σε απολύσεις μέσω της διαθεσιμότητας (1.349 σαν πρώτη δόση). Απολύει όλους τους εργαζόμενους συγκεκριμένων ειδικοτήτων (φύλακες, τεχνίτες κ.α.), ώστε να παραδώσει τους συγκεκριμένους τομείς σε εταιρείες σεκιούριτι και μεγαλοεργολάβους. Για την εξέλιξη αυτή οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Τούτη τη στιγμή, ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων είναι σε κρίσιμη φάση και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους. Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους, όλους τους εργαζόμενους στα ιδρύματα, τα μέλη ΔΕΠ, τους φοιτητές σε συστράτευση και κοινό αγώνα».
Εκδήλωση για την παιδεία και την υγεία στο Ηράκλειο
Εκδήλωση και συναυλία για την παιδεία συνδιοργανώνουν η Εκπαιδευτική Προοπτική και το Δίκτυο Αλληλεγγύης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου την Παρασκευή στις 6:00 μ.μ. στο Πάρκο Γεωργιάδη. Η εκδήλωση έχει τίτλο «Υγεία, Παιδεία, Αξιοπρέπεια» με ομιλητές τους Αλέξη Μπένο καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής ΑΠΘ, τον Θοδωρή Σδούκο γενικό γιατρό Κ.Υ.Ν. Μηχανιώνας, τον Απόστολο Βείζη εκπρόσωπο προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τον Παύλο Χαραμή πρόεδρο ΚΕΜΕΤΕ, τον Νίκο Δρακάκη κοινωνιολόγο, καθηγητή Λυκείου Μελλεσών. Συντονιστής θα είναι ο Μάριος Διονέλλης δημοσιογράφος.