Στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο φάκελος με την μελέτη που αφορά στην κατασκευή ενός νέου σύγχρονου αναψυκτηρίου, στο χώρο διπλά από τον προμαχώνα του Αγίου Λουκά, μετά το θέατρο, στην Φορτέτζα. Στο συγκεκριμένο κτίσμα του κτιρίου υπάρχουν δύο θόλοι, εκ των οποίων ο ένας θα αξιοποιηθεί για να γίνει αναψυκτήριο και στον δεύτερο θα γίνει ένα εκθετήριο, όπου θα τοποθετηθούν τα εκμαγεία του γλύπτη Κανακάκη.
Πρόκειται για ένα σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, ο οποίος έχει την σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του υπουργείου πολιτισμού, για τον οποίο υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι ύψους 70.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του δήμου.
Η αρχαιολογική υπηρεσία καλείται να εξετάσει το φάκελο να προτείνει τυχόν τροποποιήσεις ή βελτιώσεις και να δώσει το πράσινο φως για να μπορέσουν στην συνέχεια να ακολουθήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης του διαγωνισμού για τη υλοποίησή του.
Σε ό,τι αφορά το υπάρχον αναψυκτήριο, αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει. Άλλωστε η προοπτική για το νέο αναψυκτήριο, όπως έχει γίνει γνωστό, είναι να μην περιορίζεται στην αποκλειστική λειτουργία ενός αναψυκτηρίου, αλλά να περιλαμβάνει με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εστίαση.
Το συγκεκριμένο έργο σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της παραμονής των επισκεπτών στο χώρο του φρουρίου, δίδοντας τη δυνατότητα σε όσους ξεναγούνται σε αυτόν να απολαύσουν ταυτόχρονα στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο κ. Μίνως Αλεφαντινός, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αναγνωρίζοντας ότι έγινε καθυστερημένα, αλλά η υποστελέχωση της υπηρεσίας είναι τέτοια που επιβάλλει τις προτεραιότητες, υποβάλλαμε στην Αρχαιολογία πριν από μια εβδομάδα τη μελέτη για το αναψυκτήριο της Φορτέτζας στο σημείο και στο χώρο που προβλέπεται από την παλιά απόφαση του ΚΑΣ, όσον αφορά τις χρήσεις των χώρων της Φορτέτζας. Με βάση το σχέδιο προβλέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εσωτερικά και εξωτερικά, κουζίνα, τουαλέτες ανδρών, γυναικών και ΑμεΑ και ελπίζουμε ότι η αρχαιολογία, με την οποία έχουμε ήδη συζητήσει, θα εγκρίνει το φάκελό μας. Το θέμα αυτό παίρνει το δρόμο του, τα χρήματα 70.000 ευρώ είναι εγκεκριμένα και υπάρχουν στον προϋπολογισμό μας και εκτιμούμε ότι θα μπει σύντομα σε τροχιά υλοποίησης για να γίνει διαγωνισμός. Το έργο αυτό εκτιμώ ότι θα αναβαθμίσει το μνημείο, καθώς προστίθεται μια σοβαρή υπηρεσία, που θα παρέχει η Φορτέτζα στους επισκέπτες της, αυξάνοντας και το χρόνο παραμονή τους στο φρούριο. Αυτό θα βοηθήσει -όπως έλεγα και για τον κήπο, ότι το αναψυκτήριο θα αναβαθμίσει το δημοτικό χώρο- το ίδιο πράγμα θα συμβεί και με την Φορτέτζα. Για μένα το αναψυκτήριο αυτό θα βάλει το μνημείο σε μια νέα φάση».
Τι περιλαμβάνει το έργο
Αναλυτικά, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση της μελέτης του αναψυκτηρίου στο προμαχώνα του Αγίου Λουκά προβλέπονται τα παρακάτω:
Το αναψυκτήριο θα εξυπηρετείται από δύο εισόδους μία ανατολικά και μία βόρεια. Θα υπάρχει ένας προθάλαμος ο οποίος επικοινωνεί ελεύθερα, χωρίς ενδιάμεση πόρτα, με τον κύριο εσωτερικό χώρο του αναψυκτηρίου, όπου θα υπάρχουν τα τραπεζοκαθίσματα. Στη συνέχεια αυτού προς τα Δυτικά θα υπάρχει ένας πάγκος bar -ψυγείο και πίσω από αυτόν οι βοηθητικοί χώροι κουζίνα αποθήκη και WC ένα ανδρών, ένα γυναικών και ένα για ΑμεΑ .
Το δάπεδο όλων αυτών των βοηθητικών χώρων θα γίνει σε στάθμη 35 cm πάνω από το υφιστάμενο δάπεδο με πλάκες πωρόλιθου, ώστε αφενός να μην επηρεαστεί με την διέλευση των σωληνώσεων ύδρευσης και αποχέτευσης το υφιστάμενο δάπεδο και αφετέρου να γίνει η διάτρηση του εξωτερικού πέτρινου τοίχου για την διέλευση των σωληνώσεων σε ψηλότερη στάθμη, όπου το πάχος του τοίχου είναι μικρότερο. Για το νέο δάπεδο προτείνεται κατασκευή που θα είναι συνδυασμός μεταλλικών σκελετών ξύλινου σανιδώματος ως υπόστρωμα και πλακίδια ως τελική επιφάνεια ή όποιο υλικό προταθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου. Όλοι οι πρόσθετοι εσωτερικοί τοίχοι θα είναι από γυψοσανίδα.
Τοίχοι και πόρτες θα βαφούν σε αντίστοιχη απόχρωση των τοίχων και του θόλου. Εξωτερικά για την διάθεση των αποβλήτων (κουζίνας και wc) θα κατασκευαστεί φρεάτιο διαστάσεων 1,50Χ1,50 απ’ όπου με πιεστικό και με σωλήνα μόλις λίγα εκατοστά κάτω από το έδαφος μετά από συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου (Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων) , θα οδηγούνται στο υπάρχον δίκτυο διάθεσης λυμάτων.
Τα τραπεζοκαθίσματα στον εξωτερικό χώρο θα αναπτύσσονται πάνω σε πατημένο χώμα η δε σκίαση του χώρου θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνης.
Στο κτίριο υπάρχει ήδη ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση τυχόν δε αλλαγές θα γίνουν με τρόπο που δεν θα επηρεάσουν τα δομικά στοιχεία του χώρου.
Το τμήμα του επιπρομαχώνα του Αγίου Λουκά με κατεύθυνση Βορρρά – Νότο όπως προβλέπει και η προαναφερόμενη απόφαση του ΚΑΣ θα χρησιμοποιηθεί για την στέγαση συλλογών του Δήμου και συγκεκριμένα για την έκθεση γύψινων προπλασμάτων του Ρεθύμνιου γλύπτη Κανακάκη.
Τέλος για τον εξοπλισμό του αναψυκτηρίου θα προβλεφθεί ειδικός όρος στην σχετική διακήρυξη μίσθωσης με τον οποίο ο μισθωτής θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
«Ο Δήμος Ρεθύμνης από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ξεκίνησε την προσπάθεια αποκατάστασης – ανάδειξης και αξιοποίησης του Ενετικού Φρουρίου «Φορτέτζα» τόσο του εσωτερικού των τειχών υπαίθριου χώρου όσο και την αξιολόγηση κτισμάτων που βρίσκονται σ’ αυτόν . Έτσι κάποιες μελέτες ανατέθηκαν στον επιτυχόντα του Α’ βραβείου του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 1983 , κάποιες άλλες συντάχθηκαν από το Γραφείο Προγραμματικής Σύμβασης Παλιάς Πόλης και κάποιες από την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Τα αντίστοιχα έργα ή δημοπρατήθηκαν ή έγιναν με αυτεπιστασία από προσωπικό της Αρχαιολογίας πάντα με την επίβλεψη της Αρχαιολογίας. Ένα από τα κτίρια που αποκαταστάθηκαν με αυτεπιστασία ήταν και το κτίριο του επιπρομαχώνα του Αγίου Λουκά. Η μελέτη έγινε από το Γραφείο Προγραμματικής Σύμβασης Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου και το έργο της αποκατάστασης, ώστε να μπορεί να δοθεί σε χρήση, έγινε με αυτεπιστασία από την Αρχαιολογία.
Οι εργασίες αφορούσαν στην αποκατάσταση και ανακατασκευή τμημάτων τοίχων και των θόλων, επιχρίσματα, κουφώματα, δάπεδα. Το ΚΑΣ μετά από εισήγηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας η οποία έλαβε υπόψη της και την άποψη του Δήμου όρισε με την ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ.38/ΜΝΗΜ/55479/1657 Απόφασή του τις χρήσεις που θα μπορούσαν να δοθούν στα κτίρια του Φρουρίου. Για τον Επιπρομαχώνα του Αγίου Λουκά δέχτηκε την χρήση του αναψυκτηρίου, μια χρήση που είναι απαραίτητη για την εξυπηρέτηση του μεγάλου αριθμού των επισκεπτών τόσο τις πρωινές ώρες όσο και τις βραδυνές όταν πραγματοποιούνται ακριβώς δίπλα ή στο θέατρο ή στον ανοιχτό χώρο θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις. Για τη λειτουργία του αναψυκτηρίου προτείνεται σύμφωνα με τα συνημμένα σχέδια το επίμηκες τμήμα με κατεύθυνση Ανατολή Δύση» αναφέρεται στην τεχνική έκθεση.