Αυξάνονται οι ασθενείς που καταφεύγουν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου για να εξασφαλίσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Εκατοντάδες ανασφάλιστοι σπεύδουν εκεί για να εξεταστούν δωρεάν από τους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων ή και να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, καθώς εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας αδυνατούν να πληρώνουν ιατρικές επισκέψεις και να αγοράζουν τα απαραίτητα για την υγείας τους φάρμακα.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ενήλικες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, Έλληνες και αλλοδαποί, περνούν καθημερινά την πόρτα του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στους χώρους του οποίου λειτουργούν πολλά ιατρεία, με αποτέλεσμα στους πολίτες να προσφέρονται πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.
Παράλληλα, το ιατρείο συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό αλληλέγγυων γιατρών στο Ρέθυμνο, στους οποίους οι ασθενείς μπορούν να απευθυνθούν και να λάβουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Βεβαίως, συγκινητική είναι η προσφορά των πολιτών, οι οποίοι με τις δωρεές τους, στηρίζουν ενεργά το έργο των εθελοντών.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στα 4,5 χρόνια λειτουργίας του, παρακολουθούνται περίπου 2.000 ασθενείς. Από αυτούς τα δύο τρίτα είναι ενήλικες, οι 220 γυναίκες (γυναικολογικό ιατρείο) και το ένα τρίτο παιδιά. Από την έναρξη του ιατρείου έως σήμερα οι συνολικές επισκέψεις των ασθενών φτάνουν τις 5.000 για τους ενήλικες, 2.200 στο παιδιατρικό ιατρείο και 1.000 στο γυναικολογικό ιατρείο. Το 2012 αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός ασθενών που επισκέφτηκαν το Ιατρείο. Συγκεκριμένα 1.412 άτομα επισκέφτηκαν το Γενικό Ιατρείο Ενηλίκων και 647 το παιδιατρικό. Ο μέσος όρος ηλικίας για τους ενήλικες ήταν τα 36 έτη και για τα παιδιά τα 3, 8 έτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των Ελλήνων ασθενών που στρέφονται στο εθελοντικό ιατρείο για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ολοένα και περισσότεροι ντόπιοι στερούνται αναγκαίους πόρους για να εξασφαλίσουν ακόμα και τα απαραίτητα.
Σύμφωνα με το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο τόπος καταγωγής των ανασφάλιστων άλλαξε δραματικά με τον αριθμό των επισκέψεων στο Ιατρείο ανασφάλιστων Ελλήνων το 2012 να φτάνει τις 312 (23%) ενώ των επισκέψεων των παιδιών τις 134 (18%).
Αυτή τη στιγμή παρακολουθούνται από το ιατρείο 127 Έλληνες, που μεταφράζεται σε 10% του συνόλου των ασθενών, καθώς και 106 παιδιά, που αποτελούν το 15% των βρεφών και των νηπίων.
Σε σύγκριση με τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν το έτος 2011, παρατηρείται μικρή αύξηση του αριθμού των επισκέψεων, τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών, στο εθελοντικό ιατρείο. Ειδικότερα, στο ιατρείο παρακολουθούνταν το 2011 συνολικά 1.640 ασθενείς. Από αυτούς οι 963 ήταν ενήλικες, οι 193 γυναίκες (γυναικολογικό ιατρείο) και 484 παιδιά.
Αναλυτικά
Εκατοντάδες ανασφάλιστοι καταφεύγουν στο Εθελοντικό Ιατρείο Ρεθύμνου
– Κατακόρυφη αύξηση των Ελλήνων ασθενών το 2012 – Ντόπιοι το 23% των ενηλίκων
και το 18% των παιδιών που επισκέπτονται τα ιατρεία
– Από την έναρξη της δομής οι συνολικές επισκέψεις φτάνουν τις 5.000 για τους ενήλικες,
2.200 στο Παιδιατρικό και 1.000 στο Γυναικολογικό
Αυξάνονται οι ασθενείς που καταφεύγουν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου για να εξασφαλίσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Εκατοντάδες ανασφάλιστοι σπεύδουν εκεί για να εξεταστούν δωρεάν από τους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων ή και να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, καθώς εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας αδυνατούν να πληρώνουν ιατρικές επισκέψεις και να αγοράζουν τα απαραίτητα για την υγείας τους φάρμακα.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ενήλικες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, Έλληνες και αλλοδαποί, περνούν καθημερινά την πόρτα του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στους χώρους του οποίου λειτουργούν πολλά ιατρεία, με αποτέλεσμα στους πολίτες να προσφέρονται πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα, το ιατρείο συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό αλληλέγγυων γιατρών στο Ρέθυμνο, στους οποίους οι ασθενείς μπορούν να απευθυνθούν και να λάβουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Βεβαίως, συγκινητική είναι η προσφορά των πολιτών, οι οποίοι με τις δωρεές τους στηρίζουν ενεργά το έργο των εθελοντών.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στα 4,5 χρόνια λειτουργίας του, παρακολουθούνται περίπου 2.000 ασθενείς. Από αυτούς τα δύο τρίτα είναι ενήλικες, οι 220 γυναίκες (Γυναικολογικό Ιατρείο) και το ένα τρίτο παιδιά. Από την έναρξη του ιατρείου έως σήμερα οι συνολικές επισκέψεις των ασθενών φτάνουν τις 5.000 για τους ενήλικες, 2.200 στο Παιδιατρικό Ιατρείο και 1.000 στο Γυναικολογικό Ιατρείο. Το 2012 αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός ασθενών που επισκέφτηκαν το ιατρείο. Συγκεκριμένα 1.412 άτομα επισκέφτηκαν το Γενικό Ιατρείο Ενηλίκων και 647 το παιδιατρικό. Ο μέσος όρος ηλικίας για τους ενήλικες ήταν τα 36 έτη και για τα παιδιά τα 3,8 έτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των Ελλήνων ασθενών που στρέφονται στο Εθελοντικό Ιατρείο για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ολοένα και περισσότεροι ντόπιοι στερούνται αναγκαίους πόρους για εξασφαλίσουν ακόμα και τα απαραίτητα.
Σύμφωνα με το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο τόπος καταγωγής των ανασφάλιστων άλλαξε δραματικά, με τον αριθμό των επισκέψεων στο ιατρείο ανασφάλιστων Ελλήνων το 2012 να φτάνει τις 312 (23%), ενώ των επισκέψεων των παιδιών τις 134 (18%).
Αυτή τη στιγμή παρακολουθούνται από το ιατρείο 127 Έλληνες, που μεταφράζεται σε 10% του συνόλου των ασθενών, καθώς και 106 παιδιά, που αποτελούν το 15% των βρεφών και των νηπίων. «Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι οι αλλοδαποί ασθενείς μας επισκέπτονται συχνότερα το ιατρείο σε σχέση με τους Έλληνες. Παρατηρείται μια μείωση του απόλυτου αριθμού των αλλοδαπών, που πιθανώς να ανταποκρίνεται στην επιστροφή κάποιων στις χώρες καταγωγής τους λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας» επισημαίνεται στα στατιστικά στοιχεία του Εθελοντικού Ιατρείου.
Σε σύγκριση με τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν το έτος 2011, παρατηρείται μικρή αύξηση του αριθμού των επισκέψεων τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών, στο Εθελοντικό Ιατρείο. Ειδικότερα, στο ιατρείο παρακολουθούνταν το 2011 συνολικά 1.640 ασθενείς. Από αυτούς οι 963 ήταν ενήλικες, οι 193 γυναίκες (Γυναικολογικό Ιατρείο) και 484 παιδιά.
Το 2011 αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός ασθενών που επισκέφτηκαν το ιατρείο. Συγκεκριμένα το ιατρείο επισκέφτηκαν 2.480 άτομα εκ των οποίων 1.286 επισκέφτηκαν το Γενικό Ιατρείο Ενηλίκων, 640 το Παιδιατρικό, 209 το Οδοντιατρείο και 245 το Γυναικολογικό Ιατρείο. Ο μέσος όρος ηλικίας για τους ενήλικες ήταν τα 36 έτη, για τα παιδιά τα 3,8 έτη. Ο μέσος χρόνος παραμονής των ανασφάλιστων μεταναστών στην Ελλάδα τα 3,5 έτη. Η σταδιακή αύξηση των Ελλήνων ανασφάλιστων, ξεκίνησε να φαίνεται από το 2011, καθώς όπως αναφέρεται στα στοιχεία: «Όσον αφορά τις επισκέψεις είναι χαρακτηριστικό ότι η σύνθεση του κόσμου που επισκέπτεται το ιατρείο έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο του 2011. Οι μετανάστες χωρίς έγγραφα έχουν μειωθεί, ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέπτονται το ιατρείο».
Ως προς τις αιτίες προσέλευσης ένας μεγάλος αριθμός ασθενών προσέρχεται μόνο για να προμηθευτεί τα χρόνια φάρμακά του (44%), ενώ από τους υπόλοιπους ο μεγαλύτερος αριθμός προσέρχεται για τακτική παρακολούθηση κάποιου χρόνιου προβλήματος υγείας όπως είναι η Υπέρταση και ο Διαβήτης.
Όσον αφορά στο Παιδιατρικό Ιατρείο η κύρια αιτία προσέλευσης είναι ο εμβολιασμός (76%) και στη συνέχεια η τακτική παρακολούθηση ανάπτυξης (13%). Πρέπει να σημειωθεί ότι για το 2011 η αναλογία αυτή έχει αλλάξει με τον εμβολιασμό να αποτελεί πλέον το 66% των αιτιών προσέλευσης. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι υπάρχει και μείωση του αριθμού των εμβολίων που έχουν γίνει. «Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι αφενός πλέον δεν είχαμε επισκέψεις παιδιών ανεμβολίαστων, όπως στην αρχή λειτουργίας του ιατρείου, όπου γίνονταν πολλοί εμβολισμοί προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και αφετέρου αυξήθηκε ο αριθμός των ανασφάλιστων Ελλήνων που αρχικά προσέρχονταν για πιστοποιητικά υγείας και γνωματεύσεις» επισημαίνει το Εθελοντικό Ιατρείο.
Στο Γυναικολογικό Ιατρείο το 2011 προσήλθαν για εξέταση 245 γυναίκες. Ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο του 2010. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης τονίζει: «Σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των Ελληνίδων και δεδομένου ότι η κυριότερη αιτία προσέλευσης είναι η παρακολούθηση εγκυμοσύνης μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η μείωση αυτή οφείλεται στη μη παραμονή των εγκύων μεταναστών χωρίς έγγραφα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αυστηρότερο έλεγχο στη νοσηλεία του τοκετού και την απαίτηση αποζημίωσης από το Νοσοκομείο, κάτι που μέχρι το 2010 ήταν πιο ελαστικό».
Όσον αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών παρακάτω φαίνεται ο αριθμός εμβολίων που έχει πραγματοποιηθεί διαχρονικά.
Αριθμός εμβολίων 496
Κόστος σε ευρώ 19.041
Αριθμός εμβολίων 1003
Κόστος σε ευρώ 38.860
Το 2010 έγινε μαζικός εμβολιασμός παιδιών και σε μεγαλύτερες ηλικίες που ήταν εντελώς ανεμβολίαστα, ενώ από το 2011 και μετά εμβολιάζονται από την αρχή τα βρέφη κα σπάνια εμφανίζονται παιδιά που τους λείπουν πολλά εμβόλια.
Αριθμός εμβολίων 650
Κόστος σε ευρώ 26.900
Αριθμός εμβολίων 690
Κόστος σε ευρώ 30.000
Το 2011 το ιατρείο διέθεσε όσα από τα φάρμακα και αναλώσιμα είχε συγκεντρώσει και δεν χρησιμοποίησε στο Νοσοκομείο. Αυτά τα φάρμακα ήταν κυρίως «ειδικά» όπως: ενέσιμα, αντιεπιληπτικά, καρκινοπαθών (βιολογικοί παράγοντες), εισπνεόμενα (nebules), αντιβιοτικά, ψυχοφάρμακα, ηπαρίνες.
Δεν έχουν κοστολογηθεί αναλώσιμα όπως ουροσυλλέκτες, φάρμακα περιποίησης κατακλίσεων, πάνες, μαξιλάρια, τα οποία διατέθηκαν και σύμφωνα με τις νοσοκομειακές τιμές φαρμάκων, το κόστος ήταν σε σύνολο 15.767 ευρώ.
Για την συμβολή των εθελοντών ιατρών και των πολιτών, το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισημαίνει: «Ας μη μιλήσουμε για το κόστος του προσωπικού χρόνου και της διάθεσης των εθελοντών του ιατρείου που έκαναν αυτή την επίπονη δουλειά και την οικολογική διάσταση του θέματος, εφόσον όλα αυτά τα φάρμακα θα κατέληγαν στα σκουπίδια».
Συμπερασματικά, το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου αναφέρει:
– Η οικονομική κρίση αποτυπώνεται πολύ καθαρά στα στατιστικά στοιχεία, τα οποία έχουν κρατηθεί από το ιατρείο.
– Όλο και μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων ανασφάλιστων επισκέπτεται το ιατρείο.
– Εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά πολύ στο μέλλον.
– Ο αριθμός των μεταναστών χωρίς έγγραφα μειώνεται.
– Δεν επισκέπτονται το ιατρείο πλέον ανεμβολίαστα ανασφάλιστα παιδιά, αλλά τα νεογέννητα έρχονται εξαρχής.
Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι μια εθελοντική προσπάθεια γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, μαιών, οδοντίατρων και εθελοντών από τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές του Δήμου, που λειτουργεί από τον Ιούλιο 2008 αρχικά στο χώρο του Δ’ ΚΑΠΗ, τον οποίο παραχώρησε ο Δήμος, και από τον Οκτώβριο του 2009 σε νέο χώρο στην οδό Καστρινογιαννάκη 12, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.
Ώρες λειτουργίας:
1. Δευτέρα 6:00-8:00 το απόγευμα Παθολογικό Ιατρείο. Λειτουργεί ταυτόχρονα φαρμακείο, όπου δίνονται δωρεάν φάρμακα για έκτακτα και για χρόνια περιστατικά όπως επίσης και εμβόλια.
2. Τετάρτη 6:00-9:00 το απόγευμα Παιδιατρικό Ιατρείο, όπου παρακολουθούνται και εμβολιάζονται παιδιά αλλά και εξυπηρετούνται έκτακτα περιστατικά.
3. Τετάρτη 6:00-9:00 Οδοντιατρικό Ιατρείο, όπου εξυπηρετούνται έκτακτα οδοντιατρικά περιστατικά (εμφράξεις, απονευρώσεις, εξαγωγές) αλλά κυρίως γίνεται προληπτικό Παιδιατρικό Οδοντιατρείο και φθορίωση των δοντιών των παιδιών.
4. Τρίτη πρωί 10:30-12:30 προληπτικό Γυναικολογικό Ιατρείο.
5. Παρασκευή πρωί 10:00-12:00 Καρδιολογικό Ιατρείο, όπου υπάρχει η δυνατότητα για Ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς και παρακολουθούνται χρόνια καρδιολογικά περιστατικά.