Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Εκατοντάδες συνάνθρωποι μας δοκιμάζονται σκληρά στα χρόνια της κρίσης. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι μόνοι και αβοήθητοι ή βαριά ασθενείς, αλλά και νέοι άνθρωποι σε παραγωγική ηλικία που βρέθηκαν, ελέω κρίσης, χωρίς δουλειά αδυνατώντας να καλύψουν τα προς το ζην ή ακόμα και να προσφέρουν τα βασικά είδη στα παιδιά και τις οικογένειες τους. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους βασικό στήριγμα αποτελεί η Εκκλησία, η οποία τους απλώνει χέρι βοηθείας εξασφαλίζοντας όχι μόνο ένα πιάτο φαγητό σε καθημερινή βάση, αλλά προσφέροντας τους ταυτόχρονα την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση για να καλύψουν τα πάγια έξοδα τους, όπως είναι το ρεύμα αλλά και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, αφού η πλειοψηφία αυτών είναι χρόνια πάσχοντες από κάποιο νόσημα και χρήζουν σχεδόν μηνιαίως ειδική φαρμακευτική αγωγή, την οποία αδυνατούν να ακολουθήσουν χωρίς τη συνδρομή της Μητρόπολης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου φέτος έγιναν 730 αιτήσεις ανθρώπων που ζήτησαν τη βοήθεια της Εκκλησίας. Σε απόλυτα νούμερα ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, όπως εξηγεί ο υπεύθυνος του Φιλόπτωχου Παπά Γιώργος Γαλεράκης, καθώς η μια αίτηση μπορεί να αφορά οικογένειες με τρία ή και περισσότερα μέλη. Παράλληλα καθημερινά εξυπηρετούνται στα τρία συσσίτια (Άγιος Κωνσταντίνος, Κυρία των Αγγέλων, Χριστιανική Γωνιά) 380 άνθρωποι.
Από το 2011 ο πληθυσμός που χρήζει οικονομικής στήριξης και βοήθειας αυξάνεται σταθερά ενώ το προφίλ είναι εκείνο που αλλάζει, αφού πλέον δεν είναι μόνο οι άποροι που απευθύνονται στις δομές για βοήθεια, αλλά άνθρωποι εργαζόμενοι μέχρι πρότινος που από τη μια μέρα στην άλλη έμειναν άνεργοι και ηλικιωμένοι που με τις χαμηλές τους συντάξεις αδυνατούν να καλύψουν τα προς το ζην.
Την ίδια στιγμή ακόμα 800 οικογένειες από όλο τον νομό λαμβάνουν μια τσάντα με τρόφιμα μακράς διαρκείας κάθε ενάμιση μήνα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Τρόφιμα που προμηθεύονται από την Περιφέρεια, ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και από τις προσφορές επιχειρήσεων, φορέων, σωματείων, σχολείων αλλά και ιδιωτών που καθημερινά περνούν το κατώφλι του Παντοπωλείου για να αφήσουν μια τσάντα με τρόφιμα, αθόρυβα διατηρώντας την ανωνυμία τους
Το Φιλόπτωχο Ταμείο βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αλληλεγγύη και την έμπρακτη οικονομική στήριξη των Ρεθεμνιωτών που παρά την κρίση και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο συνεισφέρουν στο έργο της Μητρόπολης. Στο πλαίσιο αυτό ανταποκρίνονται στον «Έρανο της Αγάπης» που πραγματοποιείται τέτοιες μέρες κάθε χρόνο για να ενισχυθεί το ταμείο και το φιλανθρωπικό έργο.
«Με περίσσευμα καρδιάς κάνουν ότι μπορούν για να ανακουφίσουν τους πονεμένους συνανθρώπους μας»
Την ευγνωμοσύνη του αλλά και την ικανοποίηση του για τη στάση, το φιλότιμο, τη στήριξη και την αλληλεγγύη που επιδεικνύον οι Ρεθεμνιώτες απέναντι στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη εξέφρασε σε δηλώσεις τους στα «Ρ.Ν.» ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Βλέπουμε ότι αυξάνεται ο κόσμος που χτυπά την πόρτα της εκκλησίας αναμένοντας την αρωγή της στα προβλήματα του, όμως ταυτόχρονα πολύ ελπιδοφόρα βλέπουμε να αυξάνονται και εκείνοι οι άνθρωποι που με πολύ περίσσευμα καρδιάς κάνουν ότι μπορούν για να ανακουφίσουν τους πονεμένους αδελφούς. Αυτό μας δίδει πολύ δύναμη, πολύ θάρρος και πολύ ελπίδα. Δόξα τον Θεό, νομίζω ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, παρά τα προβλήματα που διαρκώς αυξάνονται στους ανθρώπους, έχουμε τη δυνατότητα και προπάντων τη διάθεση να στεκόμαστε αλληλέγγυοι. Να κρατάμε ο ένας το χέρι του άλλου και να κοιτάζουμε μπροστά. Αυτό δεν το χάσαμε. Τα υλικά πολλές φορές μπορεί να λείπουν αλλά η καρδιά υπάρχει σε όλους μας και νομίζω πως τελικά αυτό που προέχει σε εμάς και αυτό είναι και το μήνυμα που δίδει η Εκκλησία: Δεν είναι απλά να δίνουμε, αλλά να δινόμαστε και αυτό το κάνουμε όλοι μας. Δεν μπορώ να μην το καταθέσω ως μια εμπειρία που έχω από τους ανθρώπους της τοπικής μας Εκκλησίας. Τους καλέσαμε αυτές τις ημέρες όλους να συνδράμουν στο έρανο της αγάπης, όχι τόσο γιατί περιμένουμε αυτός ο έρανος να αποδώσει κάποια οικονομικά οφέλη τα οποία αν είναι και περισσότερα από τα αναμενόμενα θα μπορούμε να τα διαχειριστούμε και με μεγαλύτερη ευκολία για να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες. Περισσότερο το κάνουμε όχι για να βγάλουμε χρήματα και να έχουμε να κινούμαστε, όσο για να δούμε ότι πράγματι λειτουργεί μέσα στις καρδιές των ανθρώπων αυτή η θέληση, αυτή η επιθυμία να είναι δίπλα στον συνάνθρωπο τους που δεν τον ξεχνούν και προπάντων δεν τον αγνοούν, δεν αδιαφορούν γι’ αυτόν. Εμένα προσωπικά αυτό με κάνει να συνεχίζω αυτό τον έρανο της αγάπης για να μαθαίνουν οι άνθρωποι ότι πρέπει να σκέπτονται και τον άλλο διαρκώς. Και αυτό στο Ρέθυμνο γίνεται καθημερινή πράξη και είμαι ευγνώμων στους ανθρώπους. Εμείς ξέρετε πολύ καλά δεν δίδουμε επετειακά μόνο μια τσάντα τρόφιμα σε κάποιον που θα χτυπήσει την πόρτα μας ή θα δηλώσει σε μια από τις υπηρεσίες μας ότι τη χρειάζεται. Κάθε μέρα υπάρχει αυτή η ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και αυτή η δυνατότητα. Και δεν μείναμε ποτέ χωρίς τη στήριξη των ανθρώπων που εμπιστεύονται την Εκκλησία και γι’ αυτό γίνεται το καλύτερο δυνατό».
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητρόπολης, Παπά Γεώργιος Γαλεράκης, τόνισε:
«Το Φιλόπτωχο ανέκαθεν στηριζόταν στον πλούτο της αγάπης των Ρεθυμνίων, όπως και τώρα το ίδιο πράττει. Η αγάπη των Ρεθυμνίων είναι αυτή που θα ενισχύσει και τον δικό μας βηματισμό για τη νέα ημερολογιακή χρονιά που φιλοδοξούμε και παρακαλούμε και ευχόμαστε να βελτιωθούν τα πράγματα στη χώρα μας ώστε η δική μας συνεισφορά να λιγοστέψει. Όμως θα προσπαθήσουμε να σταθούμε και φέτος στις επάλξεις μας ανεξαρτήτου αποτελέσματος».
Συρρικνώνεται το προσωπικό στο Φιλόπτωχο
Εν τω μεταξύ αυτό τον μήνα ολοκληρώνεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Ξένιου Ζευς για την αντιμετώπιση της φτώχειας που υλοποίησε ο δήμος Ρεθύμνου με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από τις δομές της εκκλησίας τρία άτομα προσωπικού.
Πρόκειται για μια κοινωνική λειτουργό, μια διοικητική υπάλληλο και μια γενικών καθηκόντων. Σύμφωνα με τον μητροπολίτη με νέο πρόγραμμα που εξασφάλισε ο δήμος Ρεθύμνου θα αναλάβει τη λειτουργία του συσσιτίου του Αγ. Κωνσταντίνου για τα επόμενα τρία χρόνια συμβάλλοντας σημαντικά στην αποτελεσματική λειτουργία των δομών ενώ σύμφωνα με τον Παπά Γαλεράκη το Φιλόπτωχο οργανώνεται έτσι ώστε με την αποχώρηση του προσωπικού να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του.