«Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κατρούγκαλος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το ασφαλιστικό, που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής, από κοινού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, υπό τον συντονισμό της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.
Στο ασφαλιστικό «διαχειριζόμαστε την τέλεια καταιγίδα» ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, διάλυσή του από την κρίση και καταλήστευση των αποθεματικών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με το σχέδιό της η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσουν οι αδύναμοι και τα μεσαία στρώματα, βάσει των αρχών για κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία.
«Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας» για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει, υπογράμμισε.
Πάντως ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει διορθώσεις σε θέματα που δημιουργούν μεγάλη πίεση.
Όπως είπε: «Δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες β’ κατηγορίας. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση». Πρόσθεσε ότι οι αγρότες θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές.
Ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «οι οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση», καθώς και ότι «εργαζόμενους και μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να τους ασφαλίζουν με εργόσημο». Ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών».
Επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης των συντάξεων στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους θεσμούς. «Πρέπει να προστατεύσουμε το κλίμα της διαπραγμάτευσης» με τους εταίρους και δανειστές ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει μέσω προβοκατόρικων διαρροών».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε κάλεσε τους αγρότες «να δουν την επόμενη ημέρα» και πρόσθεσε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος.
«Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες» πρόσθεσε.
Σημείωσε, δε, ότι το στοιχείο που συχνά αποκρύπτεται είναι πως οι εισφορές των αγροτών αφαιρούνται από το εισόδημα, πριν από τη φορολόγησή του.
Οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Όπως εξήγησε κατά αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.
«Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες. Το σύστημα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό» σημείωσε ο Τρ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία.
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι αποφασίζουμε για μας και τα παιδιά μας και δεν είναι προς όφελος των αγροτών να διατηρηθεί η κατάσταση ως έχει. Οι αγρότες, ανέφερε, θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές.
Κομισιόν: Σύντομα στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών
Συνεχίζεται η τεχνική εργασία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών και η ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με την αρμόδια για τα Οικονομικά εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ. Η ίδια επανέλαβε ότι οι επικεφαλής της αποστολής θα μεταβούν στην Αθήνα σύντομα, μόλις έχουν στα χέρια τους «αρκετές πληροφορίες».
Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι στη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων εγκρίθηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας που θα αφορά τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον δημοκρατικό έλεγχο των προγραμμάτων προσαρμογής, ανέφερε ότι η εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου ήταν πάντοτε στενή και έτσι θα συνεχίσει να είναι. «Από τότε που ξεκίνησε το ελληνικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ οι επίτροποι Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί εμφανίζονται τακτικά ενώπιον της Ευρωβουλής για να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές», είπε η Α. Μπράιτχαρντ και προσέθεσε ότι η «νομοθεσία προβλέπει έναν ρόλο για το Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με το πρόγραμμα», στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας και σε ό,τι αφορά την εμφάνιση των αρμόδιων επιτρόπων στις αντίστοιχες επιτροπές του ΕΚ.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποιος θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή σε αυτήν την ομάδα εργασίας σε περίπτωση που ζητηθεί, απάντησε ότι πρόκειται για μια «πολιτική» Κομισιόν, και πως οι επίτροποι Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί θα συμμετείχαν «μετά χαράς». «Η Επιτροπή θα συζητήσει το εν λόγω ζήτημα με τις αρχές του Ευρωκοινοβουλίου και θα στείλει τον κατάλληλο συνομιλητή ανάλογα με το αίτημα», κατέληξε.
Τέλος, ερωτηθείσα σε σχέση με τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, η Α. Μπράιτχαρντ αναφέρθηκε στη σειρά των γεγονότων όπως έχει αυτή συμφωνηθεί, δηλαδή ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος η οποία δεν θα περιλαμβάνει ονομαστική διαγραφή του.