Έπεσε προχθές η αυλαία των φετινών θερινών εκπτώσεων και στην πλειοψηφία τους οι επιχειρηματίες δηλώνουν προβληματισμένοι από τις επιδόσεις της δραστηριότητάς τους, καθώς η συνεχής μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, ντόπιων αλλά και ξένων, έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό την τοπική αγορά.
Οι έμποροι υποστηρίζουν ότι το λιανεμπόριο δεν κατάφερε να επωφεληθεί από την κατακόρυφη αύξηση της τουριστικής κίνησης, αφού οι ξένοι επισκέπτες δεν τόνωσαν παρά ελάχιστα την τοπική αγορά.
Από την άλλη μεριά οι Έλληνες καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους στερήθηκαν τις θερινές διακοπές, μετρούν τις οικονομίες τους για να ανταποκριθούν σε τρέχουσες υποχρεώσεις, λογαριασμούς όπως ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κ.ο.κ. αλλά και έξοδα για την κάλυψη των αναγκών μελών της οικογένειας – π.χ. τα παιδιά, μαθητές και φοιτητές εν όψει της νέας σχολικής/ακαδημαϊκής χρονιάς.
Με βάση τα στοιχεία και του Ιουλίου, του πρώτου μήνα με εκπτωτικό «πρόσημο», όπως προκύπτουν από τις καταγραφές του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, τα πρώτα συμπεράσματα είναι πως υπήρξε αύξηση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, διατήρηση του θετικού ισοζυγίου μισθωτής απασχόλησης, με φθίνοντα όμως ρυθμό, μηνιαία υποχώρηση/ετήσια αύξηση του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών, μηνιαία αύξηση/ετήσια μείωση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών, μείωση του ποσοστού ανεργίας τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, μηνιαία υποχώρηση/ετήσια ενίσχυση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή/επίπεδο τιμών.
Σύμφωνα με τους εμπόρους του Ρεθύμνου ωστόσο η κατάσταση στην τοπική αγορά την περίοδο των εκπτώσεων δεν διέφερε από την περσινή, η οποία ήταν μια κακή χρονιά. Αγορές όπως τονίζουν έγιναν κατά βάση την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου και οι όποιες εισπράξεις πραγματοποίησαν οι επιχειρηματίες είναι αδύνατον να θεωρηθούν ως τόνωση των εσόδων τους με δεδομένη, όπως λένε, την υπέρμετρη φορολογία και τα αυξημένα λειτουργικά τους έξοδα.
Ειδικότερα η αύξηση της φορολογίας των κερδών από 26% σε 29%, ο ΦΠΑ 24%, η προκαταβολή φόρου στο 30% και η αύξηση της εισφοράς των επιχειρηματιών στον ΟΑΕΕ κατά 20% συνεπάγεται όπως λένε χαρακτηριστικά τη φορολόγηση του 80% των εσόδων των εμπορικών επιχειρήσεων.
Με το 20% του συνόλου του τζίρου τους που απομένει στο ταμείο των εμπόρων, αδυνατούν όπως λένε ακόμα και να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα (μισθοδοσία προσωπικού, νερό, ρεύμα, τηλέφωνο), με αποτέλεσμα με μαθηματική ακρίβεια να οδηγούνται σε λουκέτο.
Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις έρχονται να προστεθούν σε μια περίοδο, όπου η αγορά κυριολεκτικά «μαραζώνει» σε ένα περιβάλλον οκταετούς ύφεσης, με βασικό χαρακτηριστικό την έλλειψη ρευστότητας και την απουσία τραπεζικής δανειοδότησης δημιουργώντας συνθήκες στις οποίες ακόμα και οι συνεπείς επιχειρηματίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν.