Σε ανακοίνωση στα πλαίσια του εορτασμού το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου τονίζει την ανάγκη αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει το Σύστημα Θαλασσίων Μεταφορών, ώστε να εξασφαλίζονται οι ανάγκες των επερχόμενων γενεών. Αναλυτικότερα:
«Τα Ηνωμένα Έθνη αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης να αποκτήσει ουσία. Σημαντικό ορόσημο προς την πραγμάτωση της αειφορίας, τέθηκε πέρυσι τον Ιούνιο στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, με τη συμφωνία των κρατών για την προώθηση των διαδικασιών αειφορίας.
Κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη διαδραματίζει η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της οποίας ζωτικός κρίκος αποτελεί ο ναυτιλιακός τομέας. Όντας ο μόνος αξιόπιστος, παγκόσμιος, οικονομικά συμφέρων μαζικός τρόπος μεταφοράς ενέργειας, πρώτων υλών και εμπορευμάτων.
Με τον όρο ναυτιλιακός τομέας δεν αναφερόμαστε μόνο στη λειτουργία των πλοίων, αλλά σε όλες τις δραστηριότητες οι οποίες είναι ζωτικές για την υποστήριξη της ναυτιλίας. Δραστηριότητες όπως η λειτουργία των συστημάτων διαχείρισης θαλάσσιας κυκλοφορίας, των συστημάτων παγκόσμιας επικοινωνίας, των λιμένων και των πολυτροπικών συνδέσεων ανάμεσα στα συστήματα μεταφορών, αποτελούν συνιστώσες του πολυσχιδούς αυτού τομέα.
Επιπρόσθετα η ναυπήγηση πλοίων και η ένταξη αυτών σε κλάσεις, η νηολόγηση πλοίων και οι ναυτιλιακές διοικήσεις, η χρηματοδότηση των πλοίων, οι επισκευές και η ανακύκλωσή τους, η επιμόρφωση και η εκπαίδευση των ναυτικών, όπως επίσης η Έρευνα και η Διάσωση, Υπηρεσίες Ναυτικής Ασφάλειας, οι Ακτοφυλακές και οι φορείς εφαρμογής και ελέγχου της ναυτιλιακής νομοθεσίας, αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα του ναυτιλιακού τομέα συμβάλλοντας τόσο στον καθορισμό, όσο και στην επίτευξη του στόχου της αειφόρου ανάπτυξης στο χώρο των Ναυτιλιακών Μεταφορών. Το Ναυτιλιακό Σύστημα Μεταφορών συμβάλει σημαντικά στους τρεις πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης, τον κοινωνικό, τον περιβαλλοντικό και τον οικονομικό. Για να γίνει όμως η ιδέα της αειφόρου ναυτιλίας κάτι το απτό θα πρέπει να καθοριστούν μερικές ευρείες θεματικές περιοχές όπως η ναυτιλιακή ασφάλεια (safety), η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η ασφάλεια από έκνομες ενέργειες (security), η διατήρηση των πόρων κλπ στις οποίες θα πρέπει να εστιάσουμε.
Επειδή το Σύστημα Θαλασσίων Μεταφορών είναι τόσο ουσιώδες για τη συνεχή ανάπτυξη και οικονομική μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός θα συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, υποστηρίζοντας το με τα κατάλληλα παγκόσμια πρότυπα και προωθώντας μέσω της τεχνικής συνεργασίας στις ναυτιλιακές πολιτικές, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο για ένα αειφόρο Σύστημα Ναυτιλιακών Μεταφορών.
Η σημασία που αποδίδεται στην αειφόρο ανάπτυξη σήμερα ερείδεται τόσο στην εξάντληση των διαθέσιμων φυσικών πηγών ενέργειας όσο και στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Αυτή τη χρονιά, το θέμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας θα αναδείξει τη σημασία του Συστήματος Ναυτιλιακών Μεταφορών και θα παρέχει την ευκαιρία για περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος».