ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Η σημασία της Κοινωνικής Φροντίδας για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού
• Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης παρέχει υπηρεσίες σε 700 άτομα, στην πλειοψηφία τους ΑμεΑ, ηλικιωμένοι και παιδιά
Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποίησε το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μονάδων Κοινωνικής Πρόνοιας «Επ’ Αρωγή», με θέμα «Κοινωνική Φροντίδα και Αλληλεγγύη: Μεθοδολογίες, Παρεμβάσεις και Πολιτικές», υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Περιφέρειας Κρήτης, της 7ης Υ.ΠΕ., του Δήμου Αγίου Νικολάου και του Δήμου Ηρακλείου.
Σκοπός του Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου έγιναν σε ξενοδοχείο του Αγίου Λασιθίου, στις 1 και 2 Οκτωβρίου, ήταν η ανάδειξη σημαντικών προνοιακών θεμάτων που αναφέρονται τόσο στους ίδιους τους προνοιακούς φορείς, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «μέσα από τον γόνιμο διάλογο, την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, την κριτική προσέγγιση θεμάτων, θέλαμε να οδηγηθούμε προς την κατεύθυνση βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού που εξυπηρετούμε, της λειτουργίας των δομών, της στήριξης των επαγγελματιών και της αναβάθμισης του μοντέλου κοινωνικής προστασίας, σε ένα μοντέλο που σέβεται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».
Με την παρουσία στο Συνέδριο έμπειρων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναπτύχθηκαν επίκαιρα θέματα στους τομείς του τοπικού κοινωνικού κράτους και των στρατηγικών για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, των δομών και πρακτικών κοινωνικής φροντίδας στην παιδική προστασία, των πρακτικών κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, των μεθοδολογιών διασφάλισης ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, των νέων ως προς την κοινωνική ένταξη και πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού, την κοινωνική αποστέρηση, τους άστεγους και την αποϊδρυματοποίηση, καθώς και ζητημάτων μεθοδολογίας στην κοινωνική ένταξη και κοινωνική φροντίδα, στα πλαίσια της εκτίμησης αναγκών, σχεδιασμού παρεμβάσεων και συμβουλευτικής.
Η Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή με τη συνδρομή όλου του προσωπικού των Παραρτημάτων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης από όλους τους νομούς, εργάστηκε προς την κατεύθυνση επίτευξης του σκοπού και ανάδειξης των σημαντικών προνοιακών θεμάτων που αφορούν την ευρύτερη προνοιακή κοινότητα. Η φετινή συμμετοχή μεταφραστών στη νοηματική γλώσσα έδωσε τη δυνατότητα παρακολούθησης του συνεδρίου σε μία ακόμα πληθυσμιακή ομάδα δια ζώσης και μέσω της ζωντανής αναμετάδοσης από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα του συνεδρίου.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις την πρώτη ημέρα, στη δεξίωση, συμμετείχαν και περιθαλπόμενοι από τα Παραρτήματα του Κ.Κ.Π.Π.Κ.
Παράλληλα τιμήθηκαν για τη σημαντική προσφορά τους, όσοι καθίστανται κοινωνοί και αρωγοί του έργου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.
Απενεμήθη αναμνηστική πλακέτα προς ένδειξη ευγνωμοσύνης, σε πρόσωπα, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, όπως στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη Σταύρο, στον πρώην υφυπουργό Εργασίας και βουλευτή Ν. Ηρακλείου κ. Κεγκέρογλου Βασίλειο, στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη Απόστολο, στη Διεύθυνση και στους μηχανικούς των Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, στο Τ.Ε.Ε. Τμήμα Δυτικής Κρήτης, στον κ. Βόρδο Ιωάννη πολιτικό μηχανικό, στον κ. Τερεράκη Ιωάννη τοπογράφο υπομηχανικό, στον κ. Ξυνίδη Νικόλαο αρχιτέκτονα μηχανικό, πρώην αντιδήμαρχο Δήμου Χανίων, στο Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «Καλλιπάτειρα», στο Σωματείο «Φίλων Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ηρακλείου», στην Εταιρεία Γ. Σαβοϊδάκης Α.Ε. Αρτοποιία -Ζαχαροπλαστική, στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «Hotelier Tourism Studies & Training», στον κ. Κουμνά Μιχαήλ και στην Οικογένεια Λεκανίδη.
Ακόμα στον χώρο του συνεδρίου λειτούργησε έκθεση με έργα των εκπαιδευομένων από τα Εργαστήρια των Παραρτημάτων του Κέντρου, ενώ η συμμετοχή των συνέδρων έφτασε στα 350 άτομα από όλη την Ελλάδα.
Κάποια από τα πρώτα συμπεράσματα του συνεδρίου, όπως τα σταχυολογεί η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, Ελένη Τσαντηράκη, είναι τα παρακάτω:
– Αναδείχτηκαν οι πλέον κρίσιμες προκλήσεις για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων περιφερειακών και τοπικών πολιτικών καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον στην περίπτωση της Κρήτης. Συζητήθηκαν αναλυτικά ζητήματα θεσμικής και επιχειρησιακής οριοθέτησης των ευπαθών ομάδων, ενώ τυποποιήθηκε ο ρόλος των πρωτοβουλιών της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
-Αναδείχτηκε η σημασία της μεταφοράς τεχνογνωσίας, καινοτόμων μεθοδολογικών πρακτικών και «καλών» παραδειγμάτων έρευνας από διεθνή προγράμματα μελέτης των επιπτώσεων της κρίσης. Επίσης, τονίστηκε η σημασία της αξιοποίησης τέτοιων ερευνητικών πρακτικών από τους σχεδιαστές κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.
– Προβλήθηκε η επιτακτική ανάγκη μεταρρύθμισης των κοινωνικών συστημάτων, αναφορικά με την παιδική προστασία και κυρίως ως προς την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών παιδικής φροντίδας. Πιο συγκεκριμένα, προβλήθηκε η ανάγκη μετάβασης σε ένα νέο μοντέλο κοινωνικής φροντίδας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης για το παιδί. Παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές για τη στήριξη της οικογένειας και του παιδιού για την ανοικτή προστασία και το θέμα της κακοποίησης – παραμέλησης του παιδιού και αναδύθηκε η ανάγκη εθνικής στρατηγικής στοχευμένων δράσεων, αναφορικά με το θεσμό της παιδικής προστασίας.
– Επισημάνθηκε ότι η καθυστέρηση της ενσωμάτωσης των νέων στην κοινωνία των ενηλίκων, αποτελεί ένα κρίσιμο σύγχρονο πρόβλημα, που απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη χώρα μας, γιατί συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, έχοντας σοβαρές επιπτώσεις στους ίδιους, αλλά και στην κοινωνία. Επίσης προκύπτει, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα, ότι οι γονείς που ενισχύουν την ανεξαρτησία των νεαρών ενήλικων παιδιών τους, διευκολύνουν τη μετάβασή τους στην ενηλικίωση.
– Αναδείχθηκαν ζητήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν δομές όπως οι ξενώνες, στα πλαίσια της κοινωνικής επανένταξης και αποϊδρυματοποίησης, καθώς και η σημασία τους στα άτομα που φιλοξενούν. Η λειτουργία τους έχει δείξει καλά αποτελέσματα ως προς την ικανοποίηση των ενοίκων και τη σχέση μεταξύ προσωπικού και ασθενών, αν και το ποσοστό των ασθενών που επανεντάσσονται στην κοινωνία, παραμένει μικρό. Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των παραγόντων που αποτελούν προγνωστικούς παράγοντες της ικανότητας κοινωνικής επανένταξης για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δομών.
– Επισημάνθηκε η ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, αφού αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη βελτίωση των υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν συγκεκριμένες μεθοδολογίες και «εργαλεία» που έχουν καθιερωθεί επιστημονικά, που εστιάζουν στην καταγραφή των αναγκών, στη διαδικασία των παροχών κ.ά.
– Παρουσιάστηκαν οι κανόνες επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, που πρέπει να εφαρμόζονται από τις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας που τα διαχειρίζονται, με την ανάδειξη των σχετικών υποχρεώσεων των φορέων και των αντίστοιχων δικαιωμάτων των ευπαθών ομάδων.
– Αναφέρθηκε η σημαντική συμβολή της θετικής επιστήμης της συμπεριφοράς στην ενίσχυση της αλληλεγγύης, στην κατανόηση της ρατσιστικής ή άλλης αντικοινωνικής συμπεριφοράς και στη μείωση της συχνότητας εμφάνισής της.
* Παρουσιάστηκε η σημασία της παιδείας και της εκπαίδευσης ενάντια στη φτώχεια τόσο ως μέσο πρόληψης, όσο και ως μέθοδο για την αντιμετώπισή της, τονίζοντας το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης με την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.
* Επισημάνθηκε η σημασία της πρόληψης, για ψυχοκοινωνικά προβλήματα και προβλήματα υγείας, από προγράμματα προαγωγής αυτοβοήθειας δήμων και τοπικών κοινωνιών.
Να σημειωθεί ότι, το σύνολο του πληθυσμού που δέχεται τις υπηρεσίες του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και των Παραρτημάτων του, τόσο από την ανοικτή όσο και από την κλειστή περίθαλψη, ανέρχεται στα 700 άτομα, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένα άτομα και παιδιά.
Άξιο λόγου επίσης είναι το γεγονός ότι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης προσπαθεί το τελευταίο αυτό διάστημα να ενισχύσει το θεσμό της αναδοχής, τα συμβουλευτικά, εκπαιδευτικά, τεχνολογικά, ψυχαγωγικά, ενημερωτικά, εθελοντικά και επαγγελματικής κατάρτισης προγράμματα, τα προγράμματα αποϊδρυματοποίησης, φυσικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης, τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και τις συνεργασίες με δημόσιους, δημοτικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς.