Κερατέα. Στην Κερατέα έχει αποφασιστεί να γίνει ο ένας από τους δύο συνολικά χώρους ταφής σκουπιδιών (ΧΥΤΑ) στην Αττική. Η απόφαση υπήρξε προϊόν πολύχρονων μελετών από όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς, περιφερειακούς και κρατικούς φορείς και φυσικά με τις σχετικές αποφάσεις των δικαστικών αρχών. Όταν επρόκειτο να αρχίσει η εκτέλεση του έργου (2010-2011), οι κάτοικοι με μπροστάρηδες τους δημοτικούς τους άρχοντες, με μια σωρεία παρανόμων ενεργειών εμπόδισαν να ξεκινήσει το έργο (έργο ζωτικής σημασίας για τα 4 εκατομμύρια κατοίκων της Αττικής), στήνοντας οδοφράγματα, σκάβοντας χαντάκια σε κεντρικούς ασφαλτοστρωμένους δρόμους (!!) καταστρέφοντας τις υποδομές της Πολιτείας και έφτασαν στο πρωτοφανές σημείο να τοποθετήσουν βόμβα στο σπίτι του διευθυντή του τοπικού αστυνομικού τμήματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν σοβαρά ο ίδιος, η γυναίκα του και τα ανήλικα παιδιά του. Σ’ αυτόν τον παράνομο και αντικοινωνικό τρόπο αντίδρασης των κατοίκων, είχαν την ενεργητική συμπαράσταση της τότε αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), η οποία κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση ότι μετέρχεται «παράνομων» δράσεων κατά των «ειρηνικών» και «εν δικαίω» ευρισκόμενων κατοίκων της Κερατέας, χωρίς όμως να τους εγκαλούν για την καταστροφή των υποδομών και της απόπειρας δολοφονίας αθώων. Και για να δέσει το κερασάκι στην τούρτα της κρατικής ανυπαρξίας, ο τότε θλιβερός Υπουργός Δημόσιας Τάξης έδωσε τέλος στην επιβολή της νομιμότητας αποσύροντας τις αστυνομικές δυνάμεις, δίνοντας ουσιαστικά τέλος στο ζωτικό αυτό έργο για τους κατοίκους της Αττικής. Για την ιστορία, η πρόταση των κατοίκων ήταν το έργο να γίνει σε κάποιον άλλο δήμο (σε οποιονδήποτε άλλο πλην της Κερατέας). Εδώ έχουμε μια περίπτωση τοπικής αυθαιρεσίας, υπό την πολιτική κάλυψη του συνόλου της αντιπολίτευσης και τέλος έχουμε την υπουργική παλινωδία, που συντρίβει τη νομιμότητα.
Σκουριές. Στις Σκουριές πάρα πολλοί κάτοικοι είχαν «επαναστατήσει» κατά της λειτουργίας μιας εταιρίας εξόρυξης χρυσού στην περιοχή της Κασσάνδρας (όπου από τον καιρό του Φιλίππου λειτουργούν χρυσωρυχεία), με την αιτιολογία ότι η εταιρία μολύνει και υποβαθμίζει το περιβάλλον. Από την άλλη, πρέπει να τονίσουμε: α) Άλλοι κάτοικοι της περιοχής είναι υπέρ της λειτουργίας των ορυχείων επειδή εκεί δουλεύουν περίπου χίλιοι εργαζόμενοι και θα δουλέψουν στο εγγύς μέλλον άλλοι 2-3 χιλιάδες. β) Οι κρατικοί φορείς και η εταιρία διατείνονται ότι υπάρχουν και τηρούνται όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες και υπάρχουν οι εγκρίσεις από όλες τις αρμόδιες κρατικές και δικαστικές αρχές. Μια νύχτα πριν 2-3 μήνες κάποιοι κουκουλοφόροι, αφού εξουδετέρωσαν τους φύλακες περιλούζοντάς τους με βενζίνη, έβαλαν φωτιά και κατέστρεψαν σημαντικό τμήμα των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων (ευτυχώς δεν κάψαν τους φύλακες). Όταν οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να κάνουν προσαγωγές υπόπτων, συνάντησαν την οργανωμένη και δυναμική αντίδραση κατοίκων, υπό την ενεργητική συμπαράσταση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και Χρυσής Αυγής, με προεξάρχοντα τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, όταν οι αστυνομικοί μπήκαν νύχτα και συνέλαβαν δύο κατηγορούμενους από τα σπίτια τους, οι κάτοικοι μπήκαν στο κλειδωμένο τοπικό αστυνομικό τμήμα και κατέστρεψαν τα πάντα, με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει μείνει χωρίς αστυνομική φύλαξη. Εδώ έχουμε μια παράνομη τοπική αντίδραση -που έρχεται σε ριζική αντίθεση με μεγάλες κατηγορίες κατοίκων που δουλεύουν ή προσδοκούν να δουλέψουν στα ορυχεία (σε εποχές που η επίσημη ανεργία αγγίζει το 30%)- που κινούμενη από αστήριχτα περιβαλλοντικά προσχήματα και υποστηριζόμενη και βοηθούμενη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, καταλύουν κάθε έννοια νομιμότητας.
Μανωλάδα. Η περίπτωση αυτή είναι αρκετά παλιά, απλώς πρόσφατα υπερέβη τα εσκεμμένα. Στην περιοχή της Ν. Μανωλάδας υπάρχουν φυτείες (θερμοκήπια) φράουλας, που οι εργοδότες χρησιμοποιούν μετανάστες από Μπαγκλαντές, στην πλειοψηφία τους παράνομοι (χωρίς χαρτιά). Οι εργάτες αυτοί δουλεύουν -ήλιο με ήλιο- με μάλλον χαμηλά μεροκάματα και ζουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς τα απαραίτητα μέσα στέγασης, καθαριότητας κ.λπ. Προ ημερών οι εργάτες πήγαν στους χώρους δουλειάς και ζήτησαν να πάρουν τους μισθούς τους των τελευταίων μηνών, γιατί όντας απλήρωτοι δεν μπορούσαν να επιζήσουν. Οι επιστάτες του συγκεκριμένου θερμοκηπίου, προφανώς σε συνεννόηση ή ίσως κατόπιν εντολής του ιδιοκτήτη πυροβόλησαν με δύο καραμπίνες τους απλήρωτους και διαμαρτυρόμενους εργάτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 32 εργάτες εκ των οποίων 7 σχετικά σοβαρά. Μετά το σάλο που σηκώθηκε, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισκέφτηκε τους τραυματίες στο νοσοκομείο και εξήγγειλε ότι οι τραυματίες δεν θα απελαθούν (θα τους δοθούν χαρτιά), η δε Αστυνομία συνέλαβε τον εργοδότη και τους δράστες επιστάτες. Τα περισσότερα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) καταδίκασαν έντονα το συμβάν. Πάντως επειδή η κατάσταση στη Ν. Μανωλάδα με τις φράουλες της ντροπής δεν είναι σημερινό γεγονός, πρέπει να πούμε ότι ένοχοι κατ’ αρχήν είναι οι τοπικοί εργοδότες – παραγωγοί φράουλας που χρησιμοποιούν παράνομους μετανάστες (ώστε να μην τολμούν να διαμαρτυρηθούν στις αρχές για να μην απελαθούν και οι οποίοι δεν κάνουν τις δέουσες κινήσεις, ώστε να τους δοθούν οι πράσινες κάρτες, ώστε να πάψουν να είναι παράνομοι. Είναι επίσης ένοχοι γιατί στοιβάζουν τους μετανάστες σε βρομερούς χώρους και φυσικά επειδή δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους. Φταίει η Πολιτεία (κυρίως αλλά όχι μόνον το υπουργείο Εργασίας) που ενώ γνωρίζει το γεγονός δεν κάνει τους απαραίτητους ελέγχους. Φταίει βέβαια και η τοπική κοινωνία που κάνει πως δεν βλέπει το όργιο παρανομίας και απανθρωπιάς των εργοδοτών και των οργάνων τους.
Βεβαίως οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι ταυτόσημες, είναι όμως παρόμοιες που αναδεικνύουν την τοπική συλλογική παρανομία. Αν η Κερατέα είναι περίπτωση τοπικιστικής αυθαιρεσίας και παρανομίας, οι Σκουριές είναι περίπτωση «αριστερής» παρανομίας, η δε Μανωλάδα είναι περίπτωση «δεξιάς» παρανομίας με ανοχή των κρατικών αρχών. Τα κόμματα της εκάστοτε αντιπολίτευσης είτε συνδράμουν την παρανομία, είτε επικεντρώνονται στην καταγγελία των κυβερνητικών παραλείψεων. Το θέμα είναι όμως ότι κρατικοί φορείς, κόμματα και τοπικές κοινωνίες να καταδικάσουν ρητά και έμπρακτα τέτοια φαινόμενα.
Οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου και τα οφέλη του debate του ΣΥΡΙΖΑ
Αν κάτι μείνει στην ιστορία από το debate του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα είναι σχεδόν σίγουρα το κορυφαίο πολιτικό meme της...