Την Τρίτη 14-04 η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού Τουρισμού Ρεθύμνου με ολιγομελή αντιπροσωπεία κατέθεσε υπόμνημα αιτημάτων στο τοπικό παράρτημα του ΟΑΕΔ. Το Υπόμνημα υπογράφεται από 43 τοπικά και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου και αφορά την κάλυψη των αναγκών των εργαζόμενων στα Ξενοδοχεία και στον Επισιτιστικό τομέα και τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Όπως τόνισαν μέλη της Επιτροπής, η χθεσινή συμβολική κινητοποίηση ήταν συνέχεια της δράσης που είχε αναπτύξει η Επιτροπή Αγώνα το τελευταίο διάστημα με προώθηση επιστολών εργαζομένων που αποκλείονται από οποιαδήποτε επιδότηση.
Ο Ανδρέας Βρακίδης μέλος της Επιτροπής Αγώνα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών επαγγελμάτων Ρεθύμνου κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης δήλωσε: «Απαιτούμε να συμπεριληφθούν όλοι οι συνάδελφοι στο επίδομα ανεργίας μέχρις ότου ανοίξουν ξανά οι επιχειρήσεις που εργάζονται, να συνεχιστεί η επιδότησή τους αν συνεχιστεί η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που εργάζονται και να εξασφαλιστούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Συγχρόνως οι επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν με δική τους ευθύνη μετά το τέλος της αναστολής να αποζημιώσουν τους εργαζομένους τους με βάση τον νόμο για τις επαναπροσλήψεις».
Ο Κωστής Τριπολιτάκης μέλος της Επιτροπής Αγώνα και εργαζόμενος του κλάδου, σημείωσε: «Ζητάμε την εφαρμογή της ΣΣΕ στον Επισιτισμό, ώστε να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και αυτά που προβλέπει ο νόμος για την επαναπρόσληψη. Το κράτος να διασφαλίσει την ασφαλιστική ικανότητα όλων των εργαζομένων με ότι μορφή και αν εργάζονται».
Στο υπόμνημά της η Επιτροπή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Οι εξαγγελίες και τα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία, συνολικά και κατά κλάδο, είναι για τους εργαζόμενους ψίχουλα και για τη μεγαλοεργοδοσία παντεσπάνι.
Για περιπτώσεις όπως αυτή των εποχικών εργαζομένων και των ελαστικά απασχολούμενων στον τουρισμό-επισιτισμό, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.
Η επέκταση του επιδόματος ανεργίας για δύο μήνες αφορά μόνο τους εποχικούς εργαζόμενους, των οποίων η επιδότηση έληξε τους πρώτους τρεις μήνες του 2020. Πολλοί συνάδελφοι είναι αυτοί που δεν θα πάρουν ούτε αυτά τα 400 ευρώ το μήνα, είτε γιατί δεν είχαν συμπληρώσει την προηγούμενη σεζόν τις 101 ασφαλιστικές ημέρες, είτε γιατί η επιδότησή τους έληξε πριν τον Γενάρη. Αντίστοιχα χιλιάδες ελαστικά απασχολούμενοι συνάδελφοι στον κλάδο ούτε έλαβαν, ούτε θα λάβουν την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ.
Αυτό όμως που δημιουργεί τη μεγαλύτερη ανασφάλεια, είναι το γεγονός ότι ο ένας μετά τον άλλον οι εργοδότες των εποχικών ξενοδοχείων και επισιτιστικών καταστημάτων, διακηρύσσουν ότι δεν θα ανοίξουν μετά την αναστολή λειτουργίας που έχει επιβάλλει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση ή στην καλύτερη περίπτωση πως δεν θα επαναπροσλάβουν όλους τους εργαζόμενους».
Στο κείμενο τονίζεται επίσης ότι: «Τα σωματεία του κλάδου οργανώνουν από τώρα τον αγώνα, ώστε να μην φορτώσουν στην πλάτη μας την κρίση της πανδημίας. Έχουμε ήδη διαμορφώσει πλαίσιο αιτημάτων προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία, το οποίο αποτελεί απόφαση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Στέλνουμε μήνυμα στους εργαζόμενους και ανέργους του κλάδου μας ότι θα συνεχίσουμε με κάθε μέσο και τρόπο σε αυτές τις συνθήκες να προβάλουμε διεκδικητικά τα αιτήματά μας».