Σε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο Ρεθύμνου προχώρησαν εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και μέλη του ΠΑΜΕ διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που χτες το βράδυ κατατέθηκε στην βουλή.
Κεντρικός ομιλητής στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου,Γιάννης Μαρινάτος,ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Όλοι θυμόμαστε τον κύριο Μητσοτάκη προεκλογικά να δηλώνει ότι ο νόμος Κατρούγκαλου είναι άδικος και θα καταργηθεί. Τώρα, όχι μόνο δεν τον καταργεί αλλά αντίθετα τον επικαιροποιεί και τον ισχυροποιεί.
Μπορούμε λοιπόν να λέμε πλέον ότι έχουμε νόμο Κατρούγκαλου – Βρούτση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει και μάλιστα πολιτικά συνειδητά να λύσει για τα επόμενα χρόνια μια και καλή το ασφαλιστικό, παγιώνοντας με το νόμο Βρούτση τις περικοπές όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους συνταξιούχους της χώρας μας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση στο διηνεκές. Με το σχέδιο νόμου «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός εθνικού φορέα κοινωνικής ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)» η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για πλήρη κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016), ο οποίος επέφερε μειώσεις μέχρι και 350€ στις κύριες συντάξεις, αλλά αντίθετα τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο.
Συγκεκριμένα, διατηρούνται οι μειώσεις κατά 40% στις κύριες συντάξεις, κατά 50% στις επικουρικές συντάξεις, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%. Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του στο μέλλον. Ταυτόχρονα ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ στο σύστημα και τα 7 δις αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ.
Διατηρούνται, επίσης, τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας και οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται στα ποσοστά αναπλήρωσης, μετά τα 30 χρόνια υπηρεσίας, σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την επιστροφή ενός ελάχιστου ποσού, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες μειώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τον νόμο Κατρούγκαλου και τους προηγούμενους μνημονιακούς αντιασφαλιστικούς νόμους.
Έτσι με τον Νέο Νόμο:
• Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον Ν4336/15 (τρίτο μνημόνιο). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
• Διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
• Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά. Ταυτόχρονα ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ στο σύστημα και τα 7 δις αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ.
• Διατηρείται η λεηλασία, που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων.
• Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου 4387/2016, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας.
• Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010-2012.
• Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ, για μείωση των ορίων ηλικίας τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (Ν3075/02).
Διεκδικούμε :
1. Κατάργηση του Νόμου 4387/16 και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών Νόμων από το 2010 και μετά.
2. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
3. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
4. Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης».
Ο κ.Μαρινάτος,κατέληξε λέγοντας:
«Σήμερα βιώνουμε τη μεγαλύτερη κρίση της χώρας μας στη μεταπολιτευτική περίοδο. Η ανάγκη για συλλογική δράση και για ενότητα των εργαζομένων είναι αναγκαία όσο ποτέ. Η βαρβαρότητα των δυνάμεων της αγοράς οδηγεί την κοινωνία σε απόγνωση. Όλο και μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα βιώνουν τη φτώχεια και την ανεργία, την περιθωριοποίηση και την ανέχεια.
Μπροστά σε αυτό το σκηνικό της εκτεταμένης βαρβαρότητας, δοκιμαζόμαστε ως συνδικάτα στον βασικό πυρήνα της λειτουργίας μας και της καταστατικής μας σύστασης. Η ευθύνη μας είναι ιστορική και αμεταβίβαστη. Είναι χρέος μας να συσπειρώσουμε τους εργαζόμενους στο συλλογικό μας αγώνα μέσα από την κοινή αγωνία για το μέλλον μας. Η ένταση των προβλημάτων δεν αφήνει κανένα περιθώριο για μικροπαραταξιακές πρακτικές και περαιτέρω κινηματικές διαιρέσεις.
Αδήριτη ανάγκη σήμερα η κινηματική αντίληψή, η ενότητα στην σύνθεση απόψεων και στην ανάπτυξη της αγωνιστικής μας δράσης».
Σε σχετική ανακοίνωση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ ,αναφέρεται:
«Την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020, απεργούμε για να μην ψηφιστεί από τη βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010 – 2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για πλήρη κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16), ο οποίος επέφερε μειώσεις μέχρι και 350€ στις κύριες συντάξεις, αλλά αντίθετα τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο.
Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται στα ποσοστά αναπλήρωσης, μετά τα 30 χρόνια υπηρεσίας, σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την επιστροφή ενός ελάχιστου ποσού, σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες μειώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τον νόμο 4387/2016 και τους προηγούμενους μνημονιακούς αντιασφαλιστικούς νόμους.
Έτσι με τον νέο νόμο:
- Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον Ν. 4336/15 (τρίτο μνημόνιο). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
- Διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
- Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά. Ταυτόχρονα ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ στο σύστημα και τα 7 δισ. αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ.
- Διατηρείται η λεηλασία, που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων.
- Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4387/2016, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας.
- Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για καθιέρωση της 13ηςκαι της 14ηςσύνταξης, που περικόπηκε με τους με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010-2012.
- Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ, για μείωση των ορίων ηλικίας τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (Ν3075/02).
Είναι προφανές, από τα παραπάνω, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να «λύσει» για τα επόμενα 50 χρόνια μια και καλή το ασφαλιστικό, παγιώνοντας με τον νόμο που φέρνει για ψήφιση τις μνημονιακές περικοπές όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, καταδικάζοντας έτσι τους συνταξιούχους της χώρας μας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση στο διηνεκές.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το νομοσχέδιο οφείλουμε να αντιδράσουμε. Η κοινωνική ασφάλιση αφορά, συνολικά, τη ζωή των εργαζομένων, τον κόπο και τον μόχθο ολόκληρου του εργασιακού τους βίου και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την λεηλατήσει. Γι’ αυτό και ο μόνος δρόμος που μας απομένει για να ανατρέψουμε τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι ο δρόμος του αγώνα.
Διεκδικούμε:
- Κατάργηση του νόμου 4387/16 και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών Νόμων από το 2010 και μετά.
- Επαναφορά της 13ηςκαι 14ηςσύνταξης.
- Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
- Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Το τμήμα εργατικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση και σε ανακοίνωση του μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, με την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης, την υποβάθμιση και του ΣΕΠΕ, την αποδιάρθρωση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μια σειρά άλλες αντεργατικές διατάξεις, που οδηγούν καθημερινά σε απολύσεις και μειώσεις μισθών, επιτίθεται στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ενώ δημιούργησε ψεύτικες προσδοκίες σε χιλιάδες συνταξιούχους, διαψεύδεται με πάταγο από την ίδια την πραγματικότητα:
- Δίνει ελάχιστες αυξήσεις μόνο σε λίγους, ενώ για την μεγάλη πλειοψηφία, επιφυλάσσει νέες μειώσεις συντάξεων, μέσω της κατάργησης της 13ης σύνταξης.
- Προβλέπει λιγότερα χρήματα για κύριες και επικουρικές συντάξεις για το 2020.
- Αποσυνδέει την ασφαλιστική εισφορά από το εισόδημα, αυξάνοντας σημαντικά τις ασφαλιστικές εισφορές για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών, ευνοώντας σαφώς τα μεγάλα εισοδήματα.
- Ανοίγει την πόρτα για την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ με τη συγχώνευση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, ενώ ταυτόχρονα συρρικνώνει τον χώρο της δημόσιας κοινωνική ασφάλισης, που έχουν κατακτήσει με αίμα και αγώνες οι εργαζόμενοι, για να τη δώσει «βορά» στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
- Μειώνει την εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ, οδηγώντας σε μεγάλη μείωση των κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας και περικοπές στα προγράμματα απασχόλησης.
Ο κόσμος της εργασίας, οι συνταξιούχοι και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία θα δώσουν απάντηση στα ψέματα και τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και τις προσπάθειες διάλυσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Με ενότητα και αγώνα θα διεκδικήσουν ένα ασφαλιστικό σύστημα δημόσιο, αναδιανεμητικό, καθολικό, που θα σέβεται τους κόπους και τον ιδρώτα του κόσμου της δουλειάς. Που θα δίνει αξιοπρεπείς συντάξεις και θα αντιμετωπίζει την ασφάλιση ως δικαίωμα και όχι ως «παροχή του εργοδότη.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ 13ης ΣΥΝΤΑΞΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ».
Τα βασικά στοιχεία του νέου ασφαλιστικού
Οι εισφορές για τους μισθωτούς
Μισθωτοί που ασκούν παράλληλα επιχειρηματική δραστηριότητα – εφόσον έχουν μεικτό μισθό 934 ευρώ, καλύπτουν τα 252 ευρώ, που αντιστοιχούν στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των αυτοαπασχολουμένων και εκπληρώνουν πλήρως τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις.
Σημειώνεται ότι με το νέο νομοσχέδιο διαμορφώνεται μια κλίμακα με έξι σκαλοπάτια, ανάμεσα από τα οποία οι 900.000 μη μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν, με αίτησή τους, εκείνο που επιθυμούν. Αίτηση για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας μπορεί να υποβάλλεται οποτεδήποτε, σε κάθε περίπτωση όμως η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα γίνεται από την 1η του επόμενου έτους και θα ισχύει υποχρεωτικά για όλο το επόμενο έτος. Όσοι δεν επιλέξουν με αίτησή τους την ένταξή τους σε κάποια κατηγορία, θα ενταχθούν υποχρεωτικά στην πρώτη και κατώτατη που αντιστοιχεί σε 220 ευρώ.
Χαμηλές εισφορές για τους νέους επαγγελματίες
Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εισάγεται μία νέα κατηγορία εισφορών για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους για τα πρώτα 5 έτη από την έναρξη άσκησης του επαγγέλματος, κατόπιν αίτησής τους. Παράλληλα καταργείται η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου και πλέον, η καταβολή μειωμένης εισφοράς έως και μια 5ετία για τους νέους επαγγελματίες δεν συνιστά ασφαλιστική οφειλή και δεν αναζητείται.
Πως θα υπολογιστούν οι εισφορές Ιανουαρίου
Σημειώνεται ότι οι εισφορές Ιανουαρίου για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, και αγρότες θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα εισφορών. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει για μία και μοναδική φορά, μέχρι τις 12 Μαρτίου. Ήδη, ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου. Στη νέα πλατφόρμα θα διακρίνονται δύο τίτλοι: «ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ», καθώς όλη η δομή της νέας ασφαλιστικής αλλαγής για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, έχει διαμορφωθεί, έτσι ώστε να συμφέρει όλους να επιλέγουν υψηλότερη κατηγορία για πολύ υψηλότερη σύνταξη.
Διαδοχική ασφάλιση και συνταξιοδοτικό δικαίωμα
Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες απονομής συντάξεων για τους εργαζόμενους που στη διάρκεια του εργασιακού βίου άλλαξαν ασφαλιστικούς φορείς. Ειδικότερα, για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, μειώνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης από 1.500 σε 1.000, οι οποίες πραγματοποιούνται στο φορέα της τελευταίας δραστηριότητας ή απασχόλησης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες εύρεσης του ασφαλιστικού χρόνου, που οφείλονται στη διαφοροποίηση των εντασσόμενων στον e-EΦΚΑ φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Για τα εφάπαξ
Για πρώτη φορά, δημιουργείται ενιαίος κανόνας απονομής εφάπαξ για όλους. Καταργείται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση αυτοτελούς δικαιώματος εφάπαξ παροχής και προκρίνεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων, ενώ απλοποιείται και η διαδικασία απονομής της εν λόγω παροχής.
Πότε αποκτάται ασφαλιστική κάλυψη
Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνο εργασίας από 75 ημέρες για το μισθωτό σε 50 και για τον μη μισθωτό από 3 μήνες σε 2, για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης.
Τι αλλάζει για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ
Διευρύνεται για πρώτη φορά το πεδίο εφαρμογής -σε προαιρετική βάση- της υπαγωγής στην επικουρική σύνταξη και της εφάπαξ παροχής σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα πριν να υπαχθούν στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών. Το δικαίωμα της προαιρετικής υπαγωγής τους θα συνδυάζεται με την πλήρη εναρμόνιση, όσων είχαν υποχρέωση να υπαχθούν.
Για τις εργαζόμενες νέες μητέρες
Λύνεται οριστικά το κενό νόμου που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου στις εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν παιδί. Με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση θεσπίζει διάταξη που δίνει έκπτωση 50% στις ασφαλιστικές εισφορές για τις μητέρες. Η διάταξη αφορά εργαζόμενες μητέρες με έμμισθη σχέση εργασίας είτε αυτοαπασχολούμενες είτε ελεύθεροι επαγγελματίες είτε απασχολούμενες στον αγροτικό τομέα.
Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση προστατεύει πολύτεκνους και γεωργούς συνταξιούχους, καθώς θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. Όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, εφόσον εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους.
Τι προβλέπεται ως προς τα άτομα με αναπηρία
Συνταξιούχοι που λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα ή επίδομα απόλυτης αναπηρίας ή επίδομα τυφλότητας, πλέον θα εξαιρούνται από την επιβολή της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ επί των επιδομάτων τους. Επίσης, συστήνεται στον e-ΕΦΚΑ, Διεύθυνση Διευθέτησης Αναφορών για θέματα ΑμεΑ, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Διοίκησης, την εμπέδωση μιας νέας ανθρωποκεντρικής λειτουργίας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία.
Ο νέος e-ΕΦΚΑ
Ο νέος e- ΕΦΚΑ στοχεύει στη ελαχιστοποίηση του χρόνου έκδοσης συντάξεων με ταυτόχρονη εξοικονόμηση πόρων και αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Μέχρι σήμερα για την απονομή της κύριας, της επικουρικής και του εφάπαξ ενός ασφαλισμένου, χρειάζονταν τρεις διαφορετικοί υπάλληλοι από τρεις διαφορετικούς φορείς. Μετά τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, δημιουργούνται ενιαίοι ασφαλιστικοί φάκελοι και ένας μόνο υπάλληλος θα απονέμει και τις τρεις συντάξεις.