Την έντονη διαμαρτυρία της για το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε χθες και αφορά σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ πτυχιούχων ιδιωτικών κολεγίων που είναι παραρτήματα αναγνωρισμένων ΑΕΙ του εξωτερικού (Ε.Ε. ή τρίτης χώρας) εκφράζει η εκπαιδευτική κοινότητα του Ρεθύμνου που πραγματοποίησε χθες κινητοποιήσεις.
Ειδικότερα, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκαν δυο παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα, όπου δάσκαλοι και καθηγητές εξέφρασαν την κάθετη αντίδραση τους στις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και που όπως επισημαίνουν προβλέπουν αναπροσαρμογή στους πίνακες των προσλήψεων, θέτοντας πολλούς εκπαιδευτικούς αποφοίτους κρατικών ΑΕΙ που εργάζονται επί σειρά ετών «εκτός» εκπαίδευσης.
Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είχαν παράλληλα κηρύξει για χθες τρίωρη στάση εργασίας, ώστε να συμμετάσχουν στις παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τις αρμόδιες διευθύνσεις στο Ρέθυμνο.
Σε δήλωσή της μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ, Δέσποινα Νικολάου, επεσήμανε: «Σήμερα γίνονται κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα και από την ΟΛΜΕ και από τις τοπικές ΕΛΜΕ. Διαμαρτυρόμαστε για το Νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή και υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση στην Ελλάδα αλλά και τα πτυχία μας. Μια συνέπεια άμεση είναι ότι χιλιάδες αναπληρωτές με προϋπηρεσία θα βρεθούν στο δρόμο, γιατί θα αλλάξει η σειρά κατάταξης στους πίνακες, οπότε όσοι καταθέσουν τώρα τα χαρτιά τους θα βρεθούν πολύ χαμηλότερα, διότι μπροστά τους θα βρεθούν παιδιά που έχουν πτυχία κολεγίων. Επίσης καταπατείται το άρθρο 16 του Συντάγματος στο οποίο αναφέρεται ότι μόνο τα ανώτατα δημόσια Ελληνικά Πανεπιστήμια μπορούν να παρέχουν πτυχία αναγνωρισμένα από το Ελληνικό κράτος και ουσιαστικά βάζει από την πόρτα πτυχιούχους κολεγίων που οι περισσότεροι δεν έχουν δώσει πανελλήνιες, είναι υψηλών εισοδημάτων και αυτό δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά και τα παιδιά».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Στέλιος Ορφανουδάκης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ψηφίζεται το Σχέδιο Νόμου, το οποίο πηγαίνει στη βουλή χωρίς ουσιαστικό διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα από πλευράς Υπουργείου, με αποτέλεσμα να αλλάζουν δραματικά τα πράγματα στο τοπίο της δημόσιας εκπαίδευσης. Με το άρθρο 50 που προσπαθεί να περάσει το Νομοσχέδιο αυτό στην ουσία υποβαθμίζεται το πτυχίο των Πανεπιστημιακών σχολών και γίνεται εξίσωση των πτυχίων αυτών με τα πτυχία των κολεγίων. Τα κολέγια είναι ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπου μπορεί ο καθένας μετά το λύκειο να πάει και να αγοράσει στην ουσία ένα πτυχίο, χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς το αναλυτικό πρόγραμμα του κολεγίου, με αποτέλεσμα η αγορά του να εξισώνεται με αυτό των Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων. Έτσι ανοίγει ο δρόμος σε αποφοίτους μεταδευτεροβάθμιων σχολών να μπουν στις προκηρύξεις του δημοσίου και να εργαστούν στα δημόσια Ελληνικά σχολεία παρακάμπτοντας τους ήδη πτυχιούχους των ελληνικών ΑΕΙ που εργάζονται όλα αυτά τα χρόνια στα δημόσια σχολεία με χρόνια προϋπηρεσία και στην ουσία προσπαθούν να αποκλείσουν από τη διαδικασία αυτή και εκπαιδευτικούς που έχουν πτυχίο παιδαγωγικών ακαδημιών και δεν έχει γίνει εξομοίωση των πτυχίων. Η δημόσια εκπαίδευση δέχεται μεγάλη επίθεση, έχει υποβαθμιστεί και υπάρχουν τρανταχτά παραδείγματα. Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που ψηφίζεται υπάρχει και μια τριετής τιμωρητική διάταξη όπου όσοι εκπαιδευτικοί δεν αποδέχονται μόνιμο διορισμό, αυτόματα θα μπαίνουν σε τριετή καραντίνα, όπου δεν θα μπορούν να εργαστούν ως αναπληρωτές χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην αποδέχεται το μόνιμο διορισμό».