Κλειστά θα παραμείνουν την ερχόμενη εβδομάδα τα δημοτικά σφαγεία Ρεθύμνου και Λιβαδίων, αφού με αφορμή τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού ,η μια και μοναδική κτηνίατρος του Νομού δεν έχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο κλινικό έλεγχο στα υπό σφαγή ζώα για να γίνει η μεταφορά τους από τη μονάδα στο σφαγείο, με αφορμή και τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, που ήδη έχουν καταγραφεί σε κοπάδι στην περιοχή του Πανόρμου.
Η ανησυχία είναι διάχυτη για το τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο θέμα, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για πόσο διάστημα θα διαρκέσει το λουκέτο στα σφαγεία. Η ενίσχυση της κτηνιατρικής υπηρεσίας του Νομού με έκτακτο προσωπικό, φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουν άμεσα να λειτουργήσουν τα δύο σφαγεία του Νομού.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, τα σφαγεία Ρεθύμνου και Λιβαδίων θα μείνουν κλειστά την Πέμπτη και την Τρίτη: «Τα σφαγεία θα μείνουν κλειστά. Δυστυχώς δεν έχουμε άλλη λύση γιατί για να πάνε τα ζώα στα σφαγεία από τη ζώνη των 20 χιλιομέτρων πρέπει πρώτα να ελεγχθεί κλινικά κάθε μονάδα που θέλει να μεταφέρει ζώα αν είναι υγιή ή όχι. Και εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό, λόγω έλλειψης προσωπικού. Υπάρχει μια μόνο κτηνίατρος και περιμένουμε να δούμε αν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη από τη συνάντηση που θα έχει η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης με τον υπουργό για το θέμα, μήπως εκτάκτως μας ενισχύσουν με προσωπικό. Διαφορετικά δεν ξέρω πως θα λύσουμε το πρόβλημα», ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η κυρία Βιδάκη.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει επισήμως καταγραφεί ένα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στο Πάνορμο, ενώ έχει ληφθεί δείγμα και από άλλες μονάδες, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες εμφανίζονται ανήσυχες και προβληματισμένες για τυχόν μεγαλύτερες διαστάσεις του προβλήματος. Χαρακτηριστικά η προϊσταμένη της υπηρεσίας του Ρεθύμνου κυρία Βιδάκη, ανέφερε: «Προς το παρόν δεν μας έχουν αναφέρει πρόβλημα από άλλες περιοχές, αλλά δυστυχώς υπάρχουν φόβοι για εξάπλωση των κρουσμάτων. Τα ζώα δεν πρέπει να μετακινούνται και επουδενί οι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να παίρνουν τα ζώα τους από μια περιοχή να τα πηγαίνουν σε άλλη. Ήδη η Διεύθυνση Υγιεινής, στα πλαίσια του προγράμματος για την καταπολέμηση του κουνουπιού, κάνει ψεκασμούς και εμείς σαν Περιφερειακή Ενότητα, εντείναμε τους ψεκασμούς για τη συγκεκριμένη περιοχή και την περίοδο αυτή που εμφανίστηκε το κρούσμα που αποδεκατίζει τα κοπάδια. Μέχρι στιγμής δεν είναι πολλά τα κρούσματα στα ζώα, αλλά θα μεγαλώσει το κακό αν δεν το προλάβουμε. Έχουμε καθορίσει τη ζώνη επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετό, η οποία είναι σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το Πάνορμο. Στη ζώνη αυτή απαγορεύεται η έξοδος των ευαίσθητων ζώων από τα όρια χωρίς έγγραφη άδεια από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες».
Σε όλη την Κρήτη έχει σημάνει συναγερμός για τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, καθώς επιβεβαιώθηκε κρούσμα και στο Νομό Χανίων και η ανησυχία στον κτηνοτροφικό κόσμο είναι διάχυτη για τις τεράστιες οικονομικές και όχι μόνο επιπτώσεις.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Ηράκλειο, δόθηκαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουν οι κτηνοτρόφοι, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου και είναι:
-Χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών ουσιών πάνω στα ζώα και στον στάβλο, κοπροσωρούς, λιμνάζοντα ύδατα, όπου είναι οι κύριες εστίες.
-Παραμονή των ζώων μέσα στο στάβλο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
-Σωστή διαχείριση των εκτροφών.
-Αποφυγή μετακινήσεων.