Μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον με τις επιπτώσεις της κρίσης να είναι πλέον περισσότερο εμφανείς σε όλους τους τομείς και κλάδους της αγοράς, οι εξαγωγές των κρητικών προϊόντων δείχνουν να αντιστέκονται σε αυτή τη συγκυρία και να αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την ανάκαμψη και την τόνωση της τοπικής οικονομίας του νησιού.
Με ναυαρχίδα το κρητικό ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί το 74% των εξαγωγών του κλάδου των Τροφίμων και Ποτών και σχεδόν το 50% της συνολικής αξίας των εξαγωγών της Κρήτης, να καταγράφει αύξηση που φτάνει το 255%, το 2015 αναδεικνύεται σε χρονιά ρεκόρ για τις κρητικές επαγωγές.
Παράλληλα, προϊόντα όπως το κρασί, τα αρτοποιήματα αλλά και τα πλαστικά, περιλαμβάνονται στις πρώτες θέσεις της λίστας της εξαγωγικής δραστηριότητας της Κρήτης, που παρά τη γενικευμένη ύφεση της τελευταίας πενταετίας, μπόρεσαν και κατέκτησαν αρκετές θέσεις στα ράφια των διεθνών αγορών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη χρονιά που πέρασε, το σύνολο των Κρητικών εξαγωγών φτάνει στο ποσό των 486 εκατ. ευρώ, έναντι 294 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, και η αύξηση που ανέρχεται σε 65,3%, αναδεικνύει την Κρήτη ακόμα μία φορά ως μία από τις πιο δυναμικές εξαγωγικές Περιφέρειες της Ελλάδας.
Όσον αφορά στις αγορές, πρώτη έρχεται η Ιταλία, με μερίδιο 38,7% και τεράστια αύξηση που φτάνει το 395%, ακολουθεί η Γερμανία με μερίδιο 16,5% και αύξηση 2,6%, τρίτη έρχεται η Ισπανία, με μερίδιο 4,2% και αύξηση της τάξεως του 130,7%, τέταρτη η Γαλλία με μερίδιο 4% και αύξηση ίση με 9% και πέμπτη η Ολλανδία, με μερίδιο 3,2% και μείωση 7,3%.
Σημαντική είναι και η αύξηση των Κρητικών εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες, όπως οι Η.Π.Α. (+100%), που κατέχουν την 6η θέση ανάμεσα στους κυριότερους αγοραστές των Κρητικών προϊόντων με μερίδιο 2,9%, ο Καναδάς (+150%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (+57%), η Κένυα (+40%), η Κίνα (+35%), το Μεξικό (+30,4%), η Αίγυπτος (+29,2%) και η Τυνησία (+25%).
Η ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από συλλογικές δράσεις των εμπλεκόμενων φορέων και της αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη για να δοθεί επιπλέον δυναμική στον κλάδο με έμφαση στο brand name «Κρήτη». Η Κρήτη καλείται να αξιοποιήσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων της, με δεδομένο το θετικό πρόσημο που καταγράφουν οι εξαγωγές τα τελευταία χρόνια, καθώς φαίνεται πως αυτές αποτελούν το μυστικό «όπλο» για την ανάκαμψη.
Αναλυτικά….
Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης από τις εξαγωγές κρητικών προϊόντων
Χρονιά ρεκόρ για τις Κρητικές εξαγωγές αποδείχτηκε το 2015, σε σύγκριση με το 2014, μετά από επεξεργασία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του προέδρου του ΣΕΚ, Αλκιβιάδη Καλαμπόκη.
Η εντυπωσιακή αυτή πορεία, με το σύνολο των Κρητικών εξαγωγών να φτάνει στο ποσό των 486 εκ. ευρώ, έναντι 294 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, είχε φανεί ήδη από το α’ 6μηνο του 2015, που οι εξαγωγές μας έφτασαν τα 295 εκατ. ευρώ και υπερκάλυψαν τα αποτελέσματα ολόκληρου του προηγούμενου έτους. Η αύξηση, που ανέρχεται σε 65,3%, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και αναδεικνύει την Κρήτη ακόμα μία φορά ως μία από τις πιο δυναμικές εξαγωγικές Περιφέρειες της Ελλάδας.
Να σημειωθεί ότι το 2013 οι εξαγωγές της Κρήτης ανήλθαν σε 363 εκατ. ευρώ, το 2012 σε 265 εκατ. ευρώ και το 2011 σε 282 εκαυ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή και ο εφοδιασμός πλοίων σε Ε.Ε. και Τρίτες Χώρες).
Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 67,7% του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών με 329 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει αύξηση ίση με 113,6%. Ο κλάδος των Χημικών και Πλαστικών έρχεται δεύτερος, με μερίδιο περίπου 21% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και αύξηση της τάξεως του 50%. Το υπόλοιπο ποσοστό του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών καταλαμβάνουν οι λοιποί κλάδοι, όπως η Κλωστοϋφαντουργία, οι Μηχανές και Συσκευές, τα Δομικά Υλικά, η Λαϊκή Τέχνη κ.ά.
Το ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί το 74% των εξαγωγών του κλάδου των Τροφίμων και Ποτών και σχεδόν το 50% της συνολικής αξίας των εξαγωγών της Κρήτης, εξακολουθεί να είναι η ναυαρχίδα των Κρητικών προϊόντων, παρουσιάζοντας αύξηση η οποία αγγίζει το 255%.
Ακολουθούν τα Κηπευτικά, με αύξηση της τάξεως του 4%, τα οποία μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν περίπου το 89% των εξαγωγών του κλάδου των Τροφίμων και Ποτών.
Στον ίδιο κλάδο, αύξηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές Αρτοποιημάτων (+75%), Κρασιού (+15,4%) και Μελιού (+7%). Αντίθετα, μείωση εμφανίζει η εξαγωγή Φρούτων (-12,6), Ψαριών και Θαλασσινών (-8,5%) και Κρέατος και Παρασκευασμάτων του (-11%).
Τεράστια αύξηση παρουσιάζει ο κλάδος των Μηχανών και Συσκευών, η οποία αγγίζει το 125%. Ικανοποιητική αύξηση επίσης παρουσιάζει ο κλάδος της Κλωστοϋφαντουργίας και Ένδυσης (+26%). Τέλος, σημαντική μείωση εμφάνισε ο κλάδος των Δομικών Υλικών, ίση με 25%.
Όσον αφορά στις αγορές, πρώτη έρχεται η Ιταλία, με μερίδιο 38,7% και τεράστια αύξηση 395%, ακολουθεί η Γερμανία με μερίδιο 16,5% και αύξηση 2,6%, τρίτη έρχεται η Ισπανία, με μερίδιο 4,2% και εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 130,7%, τέταρτη η Γαλλία με μερίδιο 4% και αύξηση ίση με 9% και πέμπτη η Ολλανδία, με μερίδιο 3,2% και μείωση 7,3%.
Σημαντική είναι και η αύξηση των Κρητικών εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες, όπως οι Η.Π.Α. (+100%), που κατέχουν την 6η θέση ανάμεσα στους κυριότερους αγοραστές των Κρητικών προϊόντων με μερίδιο 2,9%, ο Καναδάς (+150%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (+57%), η Κένυα (+40%), η Κίνα (+35%), το Μεξικό (+30,4%), η Αίγυπτος (+29,2%) και η Τυνησία (+25%), Σταθερή είναι η πορεία των εξαγωγών μας προς Αυστραλία, Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία, ενώ μείωση παρουσιάζεται στις εξαγωγές προς Ρωσία (-3,9%).
Για την πολλά υποσχόμενη αγορά των Η.Π.Α. και γενικότερα των χωρών της Αμερικανικής Ηπείρου, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, το Επιμελητήριο Ηρακλείου και το υπουργείο Εξωτερικών διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση στο Ηράκλειο με θέμα «Η οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον των αγορών της Αμερικής». Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου και ώρα 18.30 μ.μ. στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου.
Κατά τη διάρκειά της θα γίνει παρουσίαση της αγοράς των Η.Π.Α. από εκπρόσωπο του υπουργείου, καθώς και μεταφορά εμπειριών και παρουσίαση καλής εξαγωγικής πρακτικής από εκπροσώπους εξαγωγικών επιχειρήσεων της Κρήτης.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, για άλλη μια φορά οι εξαγωγείς της Κρήτης, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, με οικονομική ασφυξία και συσσωρευμένα προβλήματα από το παρελθόν, έδειξαν ότι μπορούν να σημειώνουν σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις, τοποθετώντας την Κρήτη και τα προϊόντα της σε δυναμικές αγορές, ενισχύοντας την τοπική οικονομία του νησιού.