«Με τις πολιτικές της για την γαλάζια οικονομία η Περιφέρεια Κρήτης θέλει, ως παράκτια περιφέρεια, να αξιοποιήσει τις προοπτικές που υπάρχουν για νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και δημιουργία θέσεων εργασίας. Για αυτό και προωθεί συναντήσεις όπως η σημερινή που αναδεικνύει τη βιοτεχνολογία ως εργαλείο ανάπτυξης στις παράκτιες περιφέρειες», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, για τη Διεθνή συνάντηση βιοτεχνολογίας που φιλοξενείται στην Κρήτη με τη συμμετοχή έξι ευρωπαϊκών Περιφερειών.
«Είναι σημαντικό ότι προτάθηκε η Κρήτη να φιλοξενήσει τη συνάντηση αυτή, δείγμα της σημασίας που έχει και του ρόλου που μπορεί να παίξει στον τομέα της γαλάζιας ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ. Καλογερής.
Στη συνάντηση, που συνδιοργανώθηκε με το ΙΘΑΒΒΥΚ-ΕΛΚΕΘΕ και την Περιφέρεια της Βρετάνης (Γαλλία), συμμετείχαν εκπρόσωποι από έξι συνολικά Περιφέρειες από την Γαλλία (Βρετάνη, και Οκιτανί), Ισπανία (Χώρα Βάσκων, Γαλικία), Πορτογαλία (Αλγκάρβε) και η Κρήτη.
Η θαλάσσια βιοποικιλότητα και ο ανεκμετάλλευτος θαλάσσιος πλούτος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, αφού η θάλασσα είναι ο χώρος που παραμένει πλούσιος, βιολογικός και ανεκμετάλλευτος, στοιχείο που την καθιστά άκρως ελκυστική για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δράσεων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο Δρ Αντώνης Μαγουλάς, διευθυντής ΙΘΑΒΒΥΚ – ΕΛΚΕΘΕ παρουσίασε τις δράσεις του Ινστιτούτου και τόνισε την σημαντική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με την Περιφέρεια Κρήτης για τα θαλάσσια θέματα, σημειώνοντας πως η θαλάσσια βιοτεχνολογία μπορεί να εξασφαλίσει την αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου για την παραγωγή προϊόντων μεγάλης αξίας, όπως φάρμακα, καλλυντικά, ένζυμα, φαρμακευτικές ουσίες κ.α.
Η Ελένη Χατζηγιάννη, διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, παρουσίασε τις θεματικές προτεραιότητες των τεσσάρων πυλώνων της RIS Crete που σχετίζονται με τη θαλάσσια θέματα καθώς και τις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης μέσα από το Ευρωπαϊκό Έργο MISTRAL για την ανάπτυξη clusters Γαλάζιας Ανάπτυξης στη Μεσόγειο, και μέσω του BLUEMED, για την ενίσχυση της Γαλάζιας Οικονομίας. Η Κατερίνα Ρουσσάκη, στέλεχος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού παρουσίασε τους πυλώνες, σύστημα διακυβέρνησης και την μέχρι τώρα υλοποίηση της RIS Crete, και ακολούθησαν οι παρουσιάσεις των Στρατηγικών Έξυπνης Εξειδίκευσης και των άλλων Περιφερειών.
Η συνάντηση συνεχίστηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ, παρουσία του καθηγητή Μωυσή Μυλωνά, εκπροσώπου του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, ο οποίος αναφέρθηκε στη δραστηριότητα και ρόλο του Συμβουλίου για τη συνεργασία των Ερευνητικών/Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του Νησιού με τον δημόσιο τομέα, και για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω της έρευνας και καινοτομίας.
Ακολούθησε συζήτηση, για τις δυνατότητες μελλοντικών συνεργασιών των Περιφερειών για νέα προγράμματα, και για ευκαιρίες διαπεριφερειακών συνεργειών, διεκδίκηση χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Πλαίσια, και καινοτόμα επιχειρηματικά προϊόντα.
Την συνάντηση συντόνισε ο Μπερνάρντ Κλουαρέγκ, διευθυντής του Βιολογικού Σταθμού Ροσκώφ του Πανεπιστημίου Σορβόνης, ενώ συμμετείχαν ακόμα η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ και ΙΤΕ και εκπρόσωπος του Δικτύου ΠΡΑΞΙΣ, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, επιχειρήσεων και στελέχη Υπηρεσιών.