Για τρίτη ημέρα παραμένουν κλειστά έξι σχολεία στο Νομό Ρεθύμνου και συγκεκριμένα το Πειραματικό Λύκειο, το 1ο Λύκειο, το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο, και το 1ο και 2ο Επαγγελματικό Λύκειο. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις αλλαγές στο νέο λύκειο και επικεντρώνονται στο τεράστιο, όπως το χαρακτηρίζουν, πρόβλημα που δημιουργεί στη μαθητική κοινότητα η Τράπεζα Θεμάτων, ενώ εκτενή αναφορά κάνουν στην ογκώδη εξεταστέα ύλη, που όπως επισημαίνουν, είναι αδύνατον να διδαχτεί. Τα θέματα αυτά που έχουν να κάνουν με το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελούν κοινά αιτήματα για τα υπό κατάληψη σχολεία, ενώ κάθε ένα από αυτά επικεντρώνεται και σε ιδιαίτερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις κτιριακές υποδομές και τον εξοπλισμό.
Τα κλειστά σχολεία προκαλούν πονοκέφαλο στην εκπαιδευτική κοινότητα, που επιχειρεί να δώσει άμεσες λύσεις για να ανοίξουν τα σχολικά συγκροτήματα το συντομότερο δυνατόν. Ήδη, χθες το πρωί ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, κάλεσε σε ευρεία σύσκεψη, παρουσία διευθυντών σχολείων, μελών των συλλόγων γονέων και αντιπροσωπείας μαθητών, όπου προσπάθησαν από κοινού μέσα από διαλογική συζήτηση, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Οι μαθητές στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, εμφανίστηκαν σίγουροι για την απόφασή τους να προχωρήσουν σε κατάληψη, τονίζοντας ότι είναι μια απόφαση συλλογική και κυρίως συνειδητοποιημένη, ζητώντας από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς την κατανόησή τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς στην πλειοψηφία τους, τόνισαν πως τα όποια προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από συζητήσεις.
Ο Σύλλογος Γονέων Μαθητών Δήμου Ρεθύμνου, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ήδη αύριο Παρασκευή, συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας, καταθέτοντας ένα κείμενο με τα αιτήματα που συνυπογράφουν από κοινού με τους μαθητές ως ένδειξη συμπαράστασης και κατανόησης στον αγώνα των παιδιών.
Οι μαθητές προσανατολίζονται εκτός απροόπτου να ανοίξουν τα σχολειά τους την Παρασκευή.
Σε δηλώσεις του ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανδρέας Ταξάκης, τόνισε: «Οι μαθητές του Ρεθύμνου έχουν μια ευαισθησία στα διάφορα προβλήματα που προέκυψαν ειδικά με την ύλη και τη Τράπεζα Θεμάτων. Εμείς έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να μειωθεί δραστικά η ύλη, το οποίο νομίζω ότι θα ληφθεί υπ’ όψιν, γιατί απ’ ό,τι μαθαίνουμε είναι και από άλλες περιοχές που υπάρχει σοβαρό θέμα. Δεν ολοκληρώνεται η ύλη για να μπορέσουν να δώσουν τα παιδία ισότιμα απ’ όλα τα σχολεία εξετάσεις και έτσι υπάρχει ένα πρόβλημα σοβαρό. Κάναμε μια ευρεία σύσκεψη με όλους τους διευθυντές των έξι σχολείων, ιδιαίτερα λυκείων, που είναι υπό κατάληψη, τους Συλλόγους Γονέων, που ανταποκρίθηκαν και προς τιμήν τους όλοι οι σύλλογοι γονέων, και ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου, ο οποίος είχε ξανακάνει μια συνάντηση χθες με μαθητές και ήταν και αντιπροσωπείες μαθητών όλων των σχολείων. Έλαβαν το λόγο όλοι οι μαθητές, να μας πουν τα προβλήματά τους και αυτά που τους απασχολούν τα έχουνε καταγράψει, ενώ ακολούθησε συνάντηση της προέδρου του Συλλόγου Γονέων, με γονείς και μαθητές, ώστε να γραφτεί ένα κείμενο πάνω στα προβλήματα. Θα υπάρξει συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για να μεταφερθούν τα προβλήματα που απασχολούν έντονα παιδιά και γονείς».
Παραμένουν οι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού
Εν τω μεταξύ παραμένουν οι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Ανδρέα Ταξάκη, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα Γυμνάσια του Νομού.
Ο κ. Ταξάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Στα γυμνάσια έχουμε περισσότερα κενά δυστυχώς, αλλά πιστεύουμε με τους καινούργιους διορισμούς, που περιμένουμε μέχρι τη Παρασκευή, να καλυφτούν οι 28 ελλείψεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι ελλείψεις ανά σχολείο έχουν ως εξής:
1ο Γυμνάσιο: καθηγητής Φυσικής
2ο Γυμνάσιο: καθηγητής Καλλιτεχνικών
3ο Γυμνάσιο: καθηγητής Φυσικής και καθηγητής Βιολογίας
4ο Γυμνάσιο: καθηγητής Θεολογίας και καθηγητής Βιολογίας
Γυμνάσιο Ανωγείων: καθηγητής Αγγλικών, Μαθηματικών και Φιλολογίας
Γυμνάσιο Ατσιποπούλου: καθηγητής Γεωλογίας
Γυμνάσιο Γαράζου: καθηγητής Βιολογίας και Αγγλικών
Γυμνάσιο Επισκοπής: καθηγητής Βιολογίας
Γυμνάσιο Κοξαρές: καθηγητής Αγγλικών, Γεωλογίας, Βιολογίας, Γερμανικών
Γυμνάσιο Σπηλίου: καθηγητής Γερμανικών και Καλλιτεχνικών
Γυμνάσιο Πανόρμου: καθηγητής Αγγλικών και Γερμανικών
Γυμνάσιο Σιβρήτου: καθηγητής Μαθηματικών και Αγγλικών
Γυμνάσιο Φουρφουρά: καθηγητής Μαθηματικών και Αγγλικών
3ο Λύκειο: καθηγητής Φιλολογίας
Λύκειο Ανωγείων: καθηγητής Αγγλικών
Λύκειο Περάματος: καθηγητής Φιλολογίας και Αγγλικών
Λύκειο Σπηλίου: καθηγητής Μαθηματικών
Λύκειο Φουρφουρά: καθηγητής φυσικής
Εσπερινό ΓΕΛ: καθηγητής Θεολογίας
1ο ΕΠΑΛ: καθηγητής Αγγλικών
2ο ΕΠΑΛ: Οικονομολόγο και Γεωπόνο.
ΕΠΑΛ Γαράζου: καθηγητή Αγγλικών και Γεωπόνο».