Σκληραίνουν τη στάση τους οι φαρμακοποιοί και προχωρούν σε νέα 48ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, μετά την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο. Όπως αποφάσισε χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) στις 17 και 18 Δεκεμβρίου όλα τα φαρμακεία της χώρας θα βάλουν λουκέτο, ενώ θα συνεχισθεί επ αόριστον η αναστολή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Κάτι που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα συνεχίσουν, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα, να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους.
Το νέο «λουκέτο» στα φαρμακεία αλλά και η συνέχιση της κινητοποίησης που προβλέπει την μη εκτέλεση ιατρικών συνταγών με πίστωση, έχει φέρει σε απόγνωση τους ασφαλισμένους και στο Ρέθυμνο, οι οποίοι εδώ και δεκαπέντε μέρες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.
«Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα βρεθεί λύση πριν από τα Χριστούγεννα. Ο υπουργός λέει ανακρίβειες και δεν έχουμε άλλη επιλογή από την απεργία. Η Κυβέρνηση κάτι πρέπει να κάνει και, μάλιστα, σύντομα καθώς το φαρμακείο σβήνει και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Σήφης Σπαντιδάκης.
Την ίδια ώρα, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ελλείψεις στην αγορά, καθώς αρκετά φαρμακεία, λόγω έλλειψης ρευστότητας, δεν μπορούν να προμηθευτούν σκευάσματα ακριβής κατηγορίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, σε έλλειψη βρίσκονται αρκετά φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία απευθύνονται σε καρκινοπαθείς, σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και με άλλα ειδικά προβλήματα.
Ελλείψεις υπάρχουν και σε άλλα φάρμακα, πιο οικονομικής κατηγορίας, καθώς ορισμένες εταιρείες έχουν σταματήσει να προμηθεύουν με συγκεκριμένους κωδικούς στην ελληνική αγορά, ωστόσο αυτό το πρόβλημα λύνεται, με την χορήγηση φαρμάκων άλλων εταιρειών στους ασθενείς. Πάντως, ο πρόεδρος του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου διαβεβαιώνει ότι πέραν της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι ασφαλισμένοι εξαιτίας της μη χορήγησης φαρμάκων με πίστωση, μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των ελλείψεων.
Στόχος των φαρμακοποιών είναι να αρθεί η απόφαση του υπουργού Υγείας για απελευθέρωση του ωραρίου αλλά και να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ ή έστω να δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των χρημάτων.
Με αφορμή την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου έκανε την εξής δήλωση: «O αναβρασμός στην υγεία συνεχίζεται. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Χωρίς την χρηματοδότηση το πρόβλημα στην Υγεία θα διογκώνεται.
Ο υπουργός Υγείας σκεπτόμενος ψύχραιμα και βλέποντας πως έχει η κατάσταση πρέπει να αναθεωρήσει την στρατηγική του. Δεν μπορούμε να δεχθούμε απειλές για ασύδοτα ωράρια, απειλές κατά της ύπαρξης των φαρμακευτικών συλλόγων και ατομικές συμβάσεις, οι οποίες στο τέλος αποβαίνουν σε βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης.
Η λύση βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών. Ζητάμε συναντήσεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της φαρμακευτικής περίθαλψης και να αποκλιμακωθεί η ένταση που υπάρχει στον χώρο».
Οι φαρμακοποιοί χαρακτηρίζουν τον υπουργό Υγείας «αναξιόπιστο» και «αχάριστο», καθώς όπως είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, «Έχουμε αναστείλει πολλές φορές τις κινητοποιήσεις μας εμπιστευόμενοι τις δεσμεύσεις του».
Από τα βέλη του προέδρου Κ. Λουράντου δεν γλίτωσε ούτε ο πρωθυπουργός, για τον οποίο είπε ότι είχε αναγνωρίσει το δίκαιο των αιτημάτων τους και είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι από τις πρώτες κινήσεις του θα ήταν ο συμψηφισμός των χρεών του ΕΟΠΥΥ και του Δημοσίου με τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακοποιοί για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει.
«Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε για τους φαρμακοποιούς, έγινε όμως για τις φαρμακοβιομηχανίες» είπε ο κ. Λουράντος, προσθέτοντας: «Αυτό αποδεικνύει την εξάρτηση της κυβέρνησης από τους ισχυρά οικονομικούς παράγοντες της χώρας και την αδιαφορία τους για τη μεσαία τάξη. Αυτό ακριβώς αποδεικνύει το γεγονός ότι μπορεί η κυβέρνηση να υπόσχεται πολλά, χωρίς όμως να υλοποιεί τίποτα».
Ο κ. Λουράντος επεσήμανε ακόμα ότι ο υπουργός αθέτησε τα χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, καθώς είναι ήδη 12 Δεκεμβρίου και δεν έχουν καταβληθεί τα χρήματα που τους είχε υποσχεθεί. «Ο ΕΟΠΥΥ έως το τέλος του 2012 θα χρωστά στους φαρμακοποιούς 1 δισ. ευρώ, τα οποία οι φαρμακοποιοί έχουν πληρώσει για τα φάρμακα του ελληνικού λαού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.