Μετά και την κήρυξη του Νομού Ρεθύμνου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πρόσφατης θεομηνίας κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής αποτελούμενο από τον Βασίλη Κεγκέρογλου Γραμματέα της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ και βουλευτή Ηρακλείου, τον Μιχάλη Σαρρή Γραμματέατης ΝΕ Ρεθύμνου, την Ανδριανή Βαονάκη αναπληρώτριαΓραμματέα της ΝΕ Ρεθύμνου, τον Άγγελο Μαλά υπεύθυνο Τομέα Υποδομών της ΝΕ και ΑντιδήμαρχοΡεθύμνης, την Κασσάνδρα Κοτζανάκη μέλος της ΝΕ και τον Ανδρέα Αντωνίου μέλος της Ν.Ε., επισκέφτηκε σήμερα Παρασκευή 13 Νοέμβριου την ΑντιπεριφερειάρχηΡεθύμνου κα Μαίρη Λιονή και ενημερώθηκε για τις καταστροφές στο σύνολο της Περιφερειακής ΕνότηταςΡεθύμνου. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το ΔήμαρχοΡεθύμνης κ. Γιώργο Μαρινάκη ο οποίος τους εξέθεσε την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΔήμοςΡεθύμνης από αυτό το νέο κύμα κακοκαιρίας. Αμέσωςμετά μετέβησαν στο Δήμο Μυλοποτάμου όπουσυναντήθηκαν με το Δήμαρχο κ. Δημήτρη Κόκκινο που τους ανέφερε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρο το δήμο Μυλοποτάμου που ήταν στο επίκεντρο της θεομηνίας. Στη συνάντηση αυτή ήταν παρόντες και ο Μανώλης Τζανιδάκης Γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης και οι Αντιδήμαρχοι Μανώλης Καλλυβιανάκηςκαι Μιχάλης Σωπασής. Στην συνέχεια το κλιμάκιο πήγε στο Δήμο Αμαρίου όπου ο Δήμαρχος κ. Παντελής Μουρτζανός τους περιέγραψε τις ζημιές που έχουν υποστεί οι περιοχές του Δήμου Αμαρίου. Εκεί παραβρέθηκε και ο Γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης Αμαρίου Ιωάννης Λίτινας καθώς και ο Αντιδημαρχός Κουρκουλός Παύλος.Καταγράφηκαν οι απόψεις και οι προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση της θεομηνίας που έπληξε την Περιφερειακή Ενότητα Ρέθυμνου και προκάλεσεσημαντικές ζημιές σε ολόκληρη την έκταση της, τόσο στο οδικό όσο και στο αγροτικό δίκτυο, στα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, στα αντλιοστάσιαστους βιολογικούς καθώς και σε ιδιωτικές περιουσίες. Ο γραμματέας της Κ.Ο. τους ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου οι καταστροφές που έγιναν τόσο στην Π.Ε.Ρεθύμνου αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών, να τύχουνάμεσα της μέριμνας της πολιτείας. Επισημάνθηκε επίσης ότι αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα απαιτούν ολοκληρωμένη αντιμετώπιση και άμεσο σχέδιο πολιτικής προστασίας με έμφαση στην πρόληψη. Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει ως μέτρα ανακούφισης και αντιμετώπισης των καταστάσεων αυτών την εφαρμογή σχεδίου ανάλογου με αυτό που εφαρμόστηκε στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από τον «ΙΑΝΟ».
Συγκεκριμένα:
1) Άμεση χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων που επλήγησαν για την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας και των υποδομών.
2) Άμεση ενίσχυση των πληγέντων με 5.000 ευρώ για τους κατοίκους και 8.000 για καταστήματα και εγκαταστάσεις.
3) Καταγραφή και εξατομίκευση των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο, στις κατοικίες και την οικοσκευή, στις επιχειρήσεις και σε κάθε μορφής εγκατάσταση και υποδομή.
4) Αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών και άλλων υποχρεώσεων προς δημόσιο, Δήμους και ΔΕΚΟ.
5) Γενναία χρηματοδότηση Περιφερειακού σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης και υδραυλικών έργων.