Η ελληνική κρίση και οι επιπτώσεις της στην κοινωνία έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά και επαναφέρουν μνήμες από τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Βαϊμάρη της Γερμανίας σε συνδυασμό με την άνοδο του ναζιστικού κινήματος.
Οι ακαδημαϊκοί ξεκαθαρίζουν πως στόχος της ημερίδας δεν είναι διδαχή αλλά πρόκειται, όπως είπαν, για μια προσπάθεια να κατανοήσουν οι φοιτητές αλλά και οι καθηγητές το σύνθετο καθεστώς που επικράτησε στην Βαϊμάρη, να εντοπίσουν και να κατανοήσουν τις αναλογίες του με το σήμερα, καθώς όπως υποστήριξαν όταν γνωρίζεις την ιστορία μπορείς καλύτερα να κατανοήσεις και να αντιληφθείς τα γεγονότα του σήμερα.
Ειδικότερα, η κα Ελένη Φουρναράκη, διδάσκουσα ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε δηλώσεις της ανέφερε: «Στον δημόσιο λόγο συνηθίζεται τελευταία να αναζητώνται αβασάνιστα κατά τη γνώμη μας αναλογίες της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα με εκείνη που επικρατούσε στην Γερμανία του Μεσοπολέμου πριν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, δηλαδή στο εύθραυστο καθεστώς με κυβερνήσεις συνεργασίας και έντονες κοινωνικές συγκρούσεις, που είναι γνωστό ως Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Έτσι για παράδειγμα με αναφορές στο σχετικό με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης ιδεολόγημα των δύο άκρων εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι κοινωνικές διαμαρτυρίες απέναντι στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα σήμερα μπορεί να οδηγήσουν από μόνες τους στην κατάλυση της Δημοκρατίας, όπως οδήγησαν στην κατάλυση της Δημοκρατίας στην Βαϊμάρη και την άνοδο του ναζιστικού καθεστώτος στην Γερμανία. Αν και πρόκειται για ιδεολογικές χρήσεις της ιστορίας, όμως υπάρχουν φαινόμενα στην Ελλάδα σήμερα που επιβάλλουν να αναστοχαστούμε τους κινδύνους που διατρέχει η Δημοκρατία. Φαινόμενα όπως η συλλήβδην απαξίωση του πολιτικού κόσμου και των κομμάτων, των κοινοβουλευτικών θεσμών, υπερβάσεις της συνταγματικής τάξης και υπονόμευση κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και βεβαίως η άνοδος φασιστικών ρευμάτων. Το τμήμα Κοινωνιολογίας, λοιπόν, προκειμένου να συνεισφέρει στον αναστοχασμό γύρω από τους κινδύνους που διατρέχει το Δημοκρατικό Πολίτευμα στη Ελλάδα σήμερα διοργάνωσε την διημερίδα με θέμα κοινωνία, οικονομία και πολιτική στην Δημοκρατία της Βαϊμάρης, η οποία έχει στόχο αφενός να κατανοήσουμε αυτό το καθεστώς στο σύνολό του, που ήταν ένα σύνθετο καθεστώς από οικονομική, πολιτική και κοινωνική άποψη και αφετέρου να ελέγξουμε αυτές τις αναλογίες με τη σημερινή ιστορική συγκυρία».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας κα Αλίκη Λαβράνου ανέφερε:
«Δεν υπάρχει μια διδαχή από την ιστορία. Αν είναι να διδαχθεί κανείς κάτι θα ήταν μια ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους που απειλούν όλες τις δημοκρατίες, όλα τα δημοκρατικά πολιτεύματα, διότι τα πολιτεύματα αυτά είναι εξαιρετικά εύθραυστα. Δεν αρκεί δηλαδή ούτε μια νομοθεσία, ούτε κάποιοι θεσμοί εδραιωμένοι. Χρειάζεται να έχουμε καλά εδραιωμένους θεσμούς, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να επαγρυπνούμε διαρκώς. Άρα αυτό που μπορούμε να μάθουμε μελετώντας τέτοιες περιπτώσεις, όπως είναι η Βαϊμάρη, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους κινδύνους που απειλούν τα δημοκρατικά πολιτεύματα και μια σειρά από μηχανισμούς πολύπλοκους, ιστορικούς μηχανισμούς, οι οποίοι οδηγούν σε φασιστικά καθεστώτα, δικτατορικά καθεστώτα, απολυταρχικά καθεστώτα. Από αυτά μπορεί κανείς να μάθει, άρα η ιστορία μας βοηθάει στην ευαισθητοποίηση και τον αναστοχασμό πάνω στην δικιά μου ιστορική πραγματικότητα, στην δικιά μου πολιτική οικονομική πραγματικότητα».
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...