Σε μια σημαδιακή ημερομηνία την 12η Δεκεμβρίου (ίδια ημέρα υπογράφηκε ο χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων της Eυρωπαϊκής Ένωσης το 2007 στο Στρασβούργο, τέθηκε σε ισχύ την 1/12/2009 με δεσμευτικό χαρακτήρα και νομικό κύρος συνθήκης σύμφωνα με το αρθ.6 παρ.1 της Σ.Λ.Ε.Ε., ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το άρθ.1, Ν. 3671/2008 και αποτελείται από 54 άρθρα σε 7 ενότητες: 1. Αξιοπρέπεια 2. Ελευθερίες 3. Ισότητα 4. Αλληλεγγύη 5. Δικαιώματα πολιτών 6. Δικαιοσύνη 7. Γενικές διατάξεις), συμφωνήθηκε μια άνευ προηγουμένου σε εύρος κι έκταση συνθήκη για το περιβάλλον, στο Παρίσι.
Πλέον τα υψηλά συμβαλλόμενα μέρη των 198 κρατών μελών δεσμεύτηκαν για εφαρμογή μέτρων προστασίας περιβάλλοντος που για πρώτη φορά τα μέτρα αυτά θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα κι απομένει μόνο η τελική επικύρωση από το 55% των κρατών προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.
Εκκρεμεί επίσης η αποσαφήνιση για την παροχή εγγυήσεων των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος που θα δίνονται γι’ αυτόν τον σκοπό καθώς και η κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας των τεχνολογιών που θα χρησιμοποιηθούν.
Ο πλανήτης μας «νοσεί» από την άλογη κι εγκληματική συμπεριφορά του ανθρώπου, ο οποίος αδυνατεί να εκτιμήσει το υπέρτατο αγαθό της ζωής και την αναγνώριση ότι η φερόμενη εξέλιξη κι η ανάπτυξη του πολιτισμού μας οφείλεται στις κατάλληλες εξωτερικές συνθήκες.
Χρειάστηκαν διαδικασίες εκατομμυρίων χρόνων προκειμένου να δημιουργηθούν ικανές κι αναγκαίες συνθήκες ζωής ώστε να μπορούμε να θεωρούμε αυτονόητη μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα κάτω από το γλυκό φώς του ήλιου.
Το «καρδιογράφημα της γης» αποτυπώνεται στους πόλους της όπου η «μεμβράνη πάγου» αποτελεί μια «φυσική μόνωση» και ένα θερμοστάτη που προστατεύει τον πλανήτη μας από «βραχυκυκλώματα».
Με το λιώσιμο των πάγων και καταστροφή της «μεμβράνης» δημιουργούνται πέντε προβλήματα με πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις:
1. Απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας αντί την αντανάκλαση της από τους πάγους
2. Εκπομπή ισχυρών δηλητηρίων στην ατμόσφαιρα
3. Αύξηση θερμοκρασίας
4. Παύση κυκλοφορίας θαλάσσιων ψυχρών ρευμάτων
5. Απορύθμιση κλιματικής προσαρμογής.
Θέλω να πιστέψω ότι μέσα από την παιδεία, τη μεγάλη διεθνή συνθήκη και μηχανισμούς ελέγχου η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε το δώρο της ζωής και το μεγαλείο της φύσης τόσο εμείς όσο κι οι μελλοντικοί κάτοικοι. «Αυτόν τον κόσμο δεν τον κληρονομήσαμε… τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας».
Ας έχουμε κατά νου αυτό το υψηλό χρέος ως μια αδιαπραγμάτευτη διαχρονική υποχρέωση του κάθε ανθρώπου σε κάθε του ελάχιστη πράξη… το βιοτικό επίπεδο είναι συνδεδεμένο άμεσα με τη συμπεριφορά στο περιβάλλον, η οποία αποτελεί και το κοινό σημείο αναφοράς μας.
Ελπίζω να καθιερωθεί στη συνείδηση μας η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης μιας οικονομίας που θα στηρίζεται στην ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με κέντρο βάρους, το «οικολογικό αποτύπωμα» της όπου το χαμηλό κόστος επιβάρυνσης στο περιβάλλον θα αποτελεί το θεμέλιο της.
Αξίζει να παραθέσω μια παραδοσιακή ινδιάνικη προσευχή: «Ω μεγάλο πνεύμα αθάνατο που δίνεις ζωή παντού, άκου εμένα τον αδύναμο.. δώσε σοφία να καταλάβω τι κρύβεις σε κάθε φύλλο, σε κάθε πέτρα.. κάνε τα χέρια μου να σέβονται τα έργα σου.. τα αυτιά μου να ακούνε τη φωνή σου… τα μάτια μου να χαίρονται το χρώμα του δειλινού και της δύσης… ώστε όταν η ζωή θα σβήσει σαν το κερί στον άνεμο …το πνεύμα μου αντρόπιαστο θα σε συναντήσει».
Παραθέτω και την αρχαιοελληνική προσέγγιση του «δάσους» όπως μοναδικά περιέγραψε η κ. Γουλανδρή, ιδρυτής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Περιβάλλοντος: «Στην αρχαία Ελλάδα το δάσος εκτός από τη βιολογική του αξία είχε μια πολύ βαθύτερη σημασία, ήταν μια γέφυρα σύνδεσης με μια σκέψη που προϋπήρχε χιλιάδες χρόνια κι αποτελούσε ιερό καταφύγιο προστασίας μιας αρχέγονης μορφής της ζωής.
Εκφράζω τη χαρά μου που το 2016 ολοκληρώνεται με κόπο, έξοδα, βάσανο και πίκρα ένα 20ετή πρόγραμμα Ν. 2080/92 δάσωσης γεωργικής έκτασης, ανεκτίμητης προσφοράς στο περιβάλλον που παρακρατάει από την ατμόσφαιρα το δηλητήριο «κάδμιο», απορροφά μεγάλες ποσότητες διοξείδιο άνθρακα και εκπέμπει τόνους καθαρό οξυγόνο ετησίως.
Τέλος αξίζει να είμαστε υπερήφανοι για τον Ψηλορείτη που κατόπιν ιδιαίτερων προϋποθέσεων εντάσσεται μαζί με άλλες τέσσερις περιοχές της Ελλάδας ανάμεσα σε συνολικά 122 γεωπάρκα του κόσμου από 33 χώρες του πλανήτη.
Καλή χρονιά με διαχρονικό σεβασμό στο περιβάλλον.