Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το συνέδριο με θέμα «Κοινωνική προστασία – πρόνοια και άτομα με αναπηρία» υπό το πρίσμα της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Το συνέδριο διοργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία στα πλαίσια της 3ης Δεκέμβρη -Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Οι θεματικές ενότητες που απασχόλησαν το συνέδριο, το οποίο είχε μεγάλο ενδιαφέρον ήταν οι παρακάτω:
• Κοινωνική προστασία και οικονομική κρίση.
• Σύστημα κοινωνικής προστασίας – πρόνοιας (δημόσιος, μη κερδοσκοπικός, ιδιωτικός τομέας) και άτομα με αναπηρία.
• Πιστοποίηση της αναπηρίας.
• Αποϊδρυματοποίηση – Αυτόνομη διαβίωση.
• Διαμορφώνοντας την εθνική στρατηγική για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Β. Κεγκέρογλου, ο καθηγητής δημ. δικαίου και θεσμών κοινωνικής προστασίας, πρόεδρος του κέντρου ευρωπαϊκού και συνταγματικού δικαίου κ. Ξ. Κοντιάδης, η γενική γραμματέας πρόνοιας κ. Ευ. Μπέκου και ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του ευρωπαϊκού φόρουμ ΑμεΑ κ. Ι. Βαρδακαστάνης. Μεταξύ των κυριότερων εξαγγελιών του Β. Κεγκέρογλου ήταν η άμεση προώθηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την επαναφορά των 24 ΚΕΚΥΚΑμεΑ στον τομέα της Πρόνοιας και τη διοικητική ένταξή τους στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας των περιφερειών που ανήκουν. Η καταβολή των αναπηρικών επιδομάτων και στα ΑμεΑ που εκκρεμεί η εξέταση και η αξιολόγηση της αναπηρίας τους στα ΚΕΠΑ. Η βελτίωση λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Η συνέχιση της λειτουργίας των προγραμμάτων, δομών των δήμων (βοήθεια στο σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠμεΑ, κ.α.).
Κλήθηκαν, παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, οργανώσεων και ιδρυμάτων απ’ όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γ. Μαρινάκης, ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου με τον πρόεδρο του Σωματείου ΑμεΑ Ν. Ρεθύμνης και μέλος του Γ.Σ. της ΕΣΑμεΑ κ. Δ. Τσαχάκη.
Στο χαιρετισμό του ο Γ. Μαρινάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνεργασία του με την ΕΣΑμεΑ και τον πρόεδρό της κ. Ι. Βαρδακαστάνη, αλλά και με το τοπικό αναπηρικό κίνημα. Στα έργα που υλοποιήθηκαν στο Δήμο Ρεθύμνης με το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδα – Κύπρος. Αναφερόμενος αναλυτικά στα έξι έργα του προγράμματος υπογράμμισε τη συμβολή τους στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των ατόμων με αναπηρία, αλλά και τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος για την προσέλκυση και της κατηγορίας των τουριστών με αναπηρία. Εξέφρασε ακόμα την επιθυμία του για συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ και το τοπικό σωματείο ΑμεΑ στη διεκδίκηση προγραμμάτων μέσω του ΣΕΣ για τη δημιουργία νέων δομών παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και προστασίας για τα άτομα με αναπηρία όπως ΚΔΑΠμεΑ, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης κ.α.
Τέλος ο κ. Μαρινάκης ανέπτυξε τη φιλοσοφία του Δήμου Ρεθύμνης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ αναφέροντας χαρακτηριστικά το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων και έργων όπως: τη λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού για νήπια με αναπηρία στο σύγχρονο κέντρο κοινωνικής μέριμνας, που θα λειτουργήσει σύντομα στο Ρέθυμνο και τη δημιουργία υποδομών στις εκτεταμένες αναπλάσεις που δημιουργήθηκαν και εκτελούνται σε όλη την πόλη του Ρεθύμνου.