Μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του μαραθώνιου Eurogroup κάνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνει ότι πρέπει να εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη υποδόση.
«Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, η εκταμίευση της πρώτης δόσης (7,5 δισ. ευρώ) θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο», αναφέρει η Κομισιόν.
Ωστόσο, υπήρξε σημείο στην ανακοίνωση, στο οποίο γινόταν λόγος για «supplemental Memorandum of Understanding», για το οποίο η Κομισιόν έσπευσε να διευκρινίσει ότι αναφέρεται σε «συμπληρωμένο» μνημόνιο και όχι «συμπληρωματικό»:
«Με ένα συμπληρωμένο μνημόνιο συμφωνίας (supplemental Memorandum of Understanding), το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος», επισημαίνει η Κομισιόν.
Ουσιαστικά, πρόκειται για την οριστικοποίηση των εκκρεμοτήτων από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τα «αγκάθια» είναι κάποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποιήσεις με πρώτη και καλύτερη την υλοποίηση της συμφωνίας για το Ελληνικό, τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και αλλαγές στον εφαρμοστικό νόμο.
Οι παραπάνω δεσμεύσεις, μαζί με τον κόφτη δαπανών, τα νέα πακέτα προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου (για το υπόλοιπο δόσεων 2,8 δισ. ευρώ) και της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και όλες τις άλλες «προσαρμογές» στο μνημόνιο (πχ εξαίρεση προσφυγικών δαπανών, ρήτρα υπεραπόδοσης κ.λπ.) θα περιέχονται στο «συμπληρωμένο μνημόνιο», όπως αναφέρει και η Κομισιόν.
Στην ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα. Όχι μόνο ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά.
Πάνω απ’ όλα, θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.
Τέλος, η διοίκηση του ΔΝΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συστήσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει συμφωνία πριν από το τέλος του έτους, με την οποία υποστηρίζεται η εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα».
Ικανοποίηση από Ντεϊσελμπλούμ και Μοσκοβισί για τα αποτελέσματα του Eurogroup
Ικανοποίηση για το αίσιο τέλος που είχε η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup επικρατούσε χθες Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ECOFIN στις Βρυξέλλες, νωρίς χθές το πρωί ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις ήταν «δύσκολες» καθώς από τη μία το ΔΝΤ ζητούσε πολλά από τους Ευρωπαίους και από την άλλη οι εταίροι ζητούσαν πολλά από την Ελλάδα.
Τελικά όμως «καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία που δίνει προοπτική στην Ελλάδα, επιτρέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ μας αλλά και στην ευρωζώνη», δήλωσε, προσθέτοντας πως «αυτό με κάνει ευτυχισμένο».
Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σημείωσε πως δεν είναι 100% σίγουρη, καθώς «έχουν τους δικούς τους κανόνες και διαδικασίες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή λύση «θετική» και «βιώσιμη». Προσέθεσε δε πως η δόση των 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι σημαντική για την Ελλάδα και πως βοηθάει στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Στο Eurogroup έκλεισε ο φαύλος κύκλος, λέει η κυβέρνηση
«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα», αναφέρει η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup. Η Όλγα Γεροβασίλη αναφέρεται ιδιαίτερα στον δεσμευτικό οδικό χάρτη για το χρέος, εκτιμώντας ότι κλείνει ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας.
Όλη η δήλωση:
«Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο χθεσινό Eurogroup και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα.
Από αυτά, 3,5 δισ. ευρώ θα αποδοθούν το επόμενο διάστημα στην πραγματική οικονομία, παρέχοντας πολύτιμη ρευστότητα.
Η συμφωνία δεν αφορά μόνο την αξιολόγηση και τα διαρθρωτικά μέτρα αλλά και το χρέος. Για πρώτη φορά καταγράφεται ένας σαφής και δεσμευτικός οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους.
Με συγκεκριμένους στόχους και δέσμες παρεμβάσεων, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο. Και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.
Εξασφαλίστηκε για μακρύ χρονικό διάστημα η χρηματοδότηση της οικονομίας, με πολύ ευνοϊκούς όρους, διαψεύδοντας όσους επένδυσαν στην αποτυχία της χώρας, για μικροπολιτικό όφελος.
Ο φαύλος κύκλος της αβεβαιότητας και της ύφεσης κλείνει και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές. Η χώρα μπαίνει σε φάση οικονομικής σταθερότητας, τονώνεται η επενδυτική εμπιστοσύνη και η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς.
Η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει τα επόμενα βήματα για την αναπτυξιακή προοπτική και αξιοποιεί αποτελεσματικά όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Η ανάπτυξη όμως δεν έχει νόημα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Έχουμε ήδη αποδείξει ότι πρωταρχικό μας μέλημα ήταν και είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών στους Έλληνες πολίτες.
Το ίδιο προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο ισχύει και για την επόμενη ημέρα, της οικονομικής ανάκαμψης. Η εποχή που επιβαρύνονταν οι πολλοί για να απολαμβάνουν οι λίγοι έχει παρέλθει οριστικά.»
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, που οδήγησε στο αποτέλεσμα του Eurogroup, αποδίδει η ΝΔ με ανακοίνωσή της.
«Η κυβέρνηση καθυστέρησε επί επτά μήνες την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, φόρτωσε πολύ βαριά μέτρα στους Έλληνες, πρόσθεσε νέες επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις στη χώρα, όπως το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, επέβαλε μόνιμα μνημόνια με τον «κόφτη», και φούσκωσε τις οφειλές του Κράτους στους ιδιώτες. Τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα! Γιατί; Διότι είναι παντελώς αναξιόπιστη» αναφέρει συγκεκριμένα.
«Αντί να κουρευτεί το χρέος, κουρεύτηκε η απόφαση του 2012. Επικυρώθηκε το μνημόνιο για πάντα και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα» δηλώνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στα αποτελέσματα του Eurogroup.
Με τη συμφωνία στο Eurogroup για τo κλείσιμο της αξιολόγησης επικυρώνεται και επιβραβεύεται το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης, τονίζει το ΚΚΕ και μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος, αφού κάθε εκταμίευση δόσης έχει ως προϋπόθεση νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αντίστοιχα και η όποια ‘ελάφρυνση’ του χρέους, το οποίο δεν δημιούργησε ο λαός, θα συνοδευτεί με νέα πακέτα μέτρων στις διάφορες φάσεις συζήτησής του, ανεξάρτητα πώς θα εκφράζονται και πώς θα καταλήγουν κάθε φορά οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στο ΔΝΤ και σε τμήματα των αστικών τάξεων της ΕΕ».
Τις αποφάσεις του Eurogroup σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτηση στο Facebook, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται κατόπιν πρόσκλησης του Γκι Φέρχοφστατ.
«Όλοι εδώ στις Βρυξέλλες -και αναφέρομαι κυρίως στους φίλους της Ελλάδας- λένε ότι για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε και έπρεπε να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού, να διαλυθούν πάλι τα πάντα, για να πάρει μια απόφαση. Και σε τέτοιες περιπτώσεις πληρώνεις ένα ακριβό τίμημα, ένα βαρύ λογαριασμό, που το πληρώνει βέβαια η ελληνική κοινωνία», αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Αντίθετα με αυτά που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και παρά την χθεσινή απόφαση του Eurogroup, «η οικονομία βρίσκεται σε παραλυσία», τόνισε ο Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του.
ΔΝΤ: «Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μόνο εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα»
Εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα, δεν θα πάρει την ελάφρυνση χρέους τόνισε ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τη θέση του Ταμείου αναφορικά με τη συμφωνία του Eurogroup. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και με εμπροστοβαρή ελάφρυνση το ελληνικό χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο εάν δεν εφαρμοστούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Ο αξιωματούχος, σημείωσε ότι το Ταμείο θα ετοιμάσει έκθεση βιωσιμότητας την οποία θα καταθέσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και με βάση αυτή θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Για το Ταμείο οι καλύτερες λύσεις για τη μεσοπρόθεσμη διαχείριση του χρέους είναι η επέκταση της περιόδου χάριτος των δανείων, οι προσαρμογές στα επιτόκια, και η εξόφληση των υφιστάμενων δανείων του επίσημου τομέα (κεντρικές τράπεζες, κυβερνήσεις) προς την Ελλάδα με τη ενεργοποίηση πόρων του Προγράμματος, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.
Ο αξιωματούχος τόνισε πως σημειώθηκε πρόοδος στις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές, και τόνισε οι πάντες έχουν αναγνωρίσει πλέον ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Σημείωσε: «Όλοι αναγνωρίζουν τη μεθοδολογία. Όλοι αναγνωρίζουν τις τεχνικές. Βλέπουν πως πρέπει να υπάρξει διαχείριση του χρέους έως το 2060».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο οι πιθανότητες για να συμμετέχει το Ταμείο με Πρόγραμμα έχουν αυξηθεί. «Δεν συμβιβαστήκαμε», τόνισε, «απαιτήσαμε ξεκάθαρα μέτρα για να ζητήσουμε ένα νέο πρόγραμμα από το Εκτελεστικό μας Συμβούλιο». Υποστήριξε ότι έγιναν συμβιβασμοί επειδή η Ελλάδα είχε ανάγκη τη δόση.
Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι ο Πολ Τόμσεν δεν θα προσέλθει με πρόταση στο Δ.Σ. του Ταμείου διότι κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται αυτή τη στιγμή. Πάντως πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη, άρα είναι και καλυμμένη οικονομικά το επόμενο διάστημα.
Σόιμπλε: «Δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα»
«Δεν αναμένουμε να υπάρξει και τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, με βάση τα σημερινά δεδομένα», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είπε ακόμη ότι το γερμανικό κοινοβούλιο δεν χρειάζεται να εγκρίνει την προχθεσινή συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα.
«Δεν έγιναν μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα, οπότε δεν υπάρχει η ανάγκη για ψήφο στην Bundestag» ανέφερε σε δημοσιογράφους ο κ. Σόιμπλε.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ακόμα ότι το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup ήταν καλό και μπορεί να προχωρήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης.