H Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε την υιοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων του πακέτου πολιτικής που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, σημειώνοντας παράλληλα ότι τώρα θα αναζητηθεί μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα, κληθείσα να σχολιάσει τη ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρτ, δήλωσε τα εξής: «Η προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των τεσσάρων θεσμών και των ελληνικών αρχών στις αρχές του μήνα, άνοιξε το δρόμο προς τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας. Το πακέτο πολιτικής θα συμπληρωθεί τώρα με τις περαιτέρω συζητήσεις για μία αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Καλωσορίζουμε τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων για τα μέτρα που χρειάζεται να εφαρμοστούν, όπως συμφωνήθηκε στο πακέτο πολιτικής. Η εγκριθείσα νομοθεσία αξιολογείται προσεκτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας».
Ως προς τις προσδοκίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Eurogroup της 22ας Μαΐου για το ελληνικό ζήτημα, η Α. Μπράιτχαρτ παρέπεμψε σε πρόσφατη δήλωση του Επιτρόπου Μοσκοβισί, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή αναμένει την «ευρύτερη δυνατή συμφωνία».
Στόχος για την Αθήνα, είναι να μπορέσει να ξεκλειδώσει η «πόρτα» της ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η τελική απάντηση βέβαια, θα δοθεί από τα αποτελέσματα του Eurogroup στις 22 Μαΐου και δεν αποκλείεται να προηγηθούν διεργασίες, ακόμα και με νέα συνεδρίαση του Washington group. Καθόλου τυχαία, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «αναμένουμε μία απόφαση για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού».
Το καμπανάκι, χτύπησε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Που με δήλωσή του ξεκαθάρισε πως «τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αν προηγουμένως δεν ληφθούν αποφάσεις από ESM, ΔΝΤ για το χρέος».
Και όλα αυτά, την ώρα που από την κυβέρνηση θεωρούν πως αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, θα είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης η ένταξη στο QE από την ΕΚΤ.
Μοσκοβισί: «Oι εταίροι της Ελλάδας να συνεργαστούν για συνολική συμφωνία»
Να καταλήξουν σε μια «συνολική» συμφωνία καλεί τους εταίρους της Ελλάδας ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σε συνέχεια της χθεσινής υιοθέτησης των προαπαιτούμενων από τη Βουλή των Ελλήνων και ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, ο Γάλλος επίτροπος δήλωσε: «Γνωρίζω πόσο δύσκολο ήταν για την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή να λάβουν αυτές τις αποφάσεις που μας φέρνουν ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
«Τώρα χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους να συνεργαστούν εποικοδομητικά προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία. Είναι ώρα να ανοίξει ένα καινούργιο και αισιόδοξο κεφάλαιο για την Ελλάδα», κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.
Tο Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενημέρωσε η Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό ζήτημα και συγκεκριμένα για την πορεία των συζητήσεων με τους θεσμούς αναφορικά με το αίτημα του Ταμείου για ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Είναι εξάλλου γνωστό ότι η Λαγκάρντ έχει εξαρτήσει αυτό το αίτημα με την τελική απόφαση του ΔΝΤ να συμμετάσχει ή όχι στο Τρίτο Πρόγραμμα Διάσωσης. Η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου παρουσίασε στους Εκτελεστικούς Διευθυντές τα σενάρια που συζητήθηκαν στο Μπάρι, τόσο στο πλαίσιο του «Ουάσιγκτον Γκρούπ» όσο και στις συζητήσεις των G7. Επίσης ανέφερε και το περιεχόμενο της συνομιλίας της με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» Κ. Σώκκου, η Λαγκάρντ είπε στο Δ.Σ. ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη τελική συμφωνία.
Οι ζυμώσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων είναι συνεχείς το τελευταίο διάστημα και ζητείται η χρυσή τομή, δεδομένου ότι κυρίως η Γερμανική πλευρά δεν επιθυμεί εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων σε αντίθεση με το Ταμείο.
Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα αυτό όπως και μία συνολική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, θα συζητηθεί και στο Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα 22 Μαΐου.
Παρέμβαση των «53» για το νέο μνημόνιο
«Η επόμενη ημέρα θα έχει μεγάλες δυσκολίες και πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη για το δημόσιο χρέος. Θα χρειαστεί να επαναληφθεί και να είναι απολύτως δεσμευτική η δήλωση ότι χωρίς ουσιαστική λύση για την απομείωση του χρέους δεν υπάρχουν μέτρα, δεν ισχύουν τα επώδυνα μέτρα», αναφέρουν χαρακτηριστικά η κίνηση των «53» ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.
Η εσωκομματική τάση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά αλλαγές επίσης σε πολιτικές που ασκούνται αλλά και σε πρόσωπα. «Χρειάζεται, συνολική αριστερή στροφή. (…) Είναι απαραίτητο, ένα πολιτικό σχέδιο με βάση τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος» το οποίο θα περιλαμβάνει «αξιολόγηση και αναπροσανατολισμό σε πολιτικές και πρόσωπα».
Παράλληλα, η ομάδα «53+» -ηγετικό στέλεχος της οποίας είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -ψέγει βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ για την στάση που κράτησαν στη Βουλή, πανηγυρίζοντας, συγκρίνοντας μνημόνια και περιγράφοντας success story.
Στον αντίποδα, όπως παρατηρούν «σωστά έπραξαν αρκετοί υπουργοί αλλά και βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ που στις ομιλίες τους στη Βουλή όχι μόνο δεν πανηγύριζαν για όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο της 2ης αξιολόγησης, αλλά τόνιζαν ταυτόχρονα ότι επιστρέφονται τα κελεύσματα περί ιδιοκτησίας του μνημονίου. Σωστά, επίσης, απέφυγαν το success story, τη σύγκριση μνημονίων, την αφήγηση για ξέφωτα που οσονούπω θα δούμε. Μετρημένα λόγια από αριστερή σκοπιά, με τον αναγκαίο αναστοχασμό, με στοιχεία αυτοκριτικής, με τη γενναιότητα παραδοχής λαθών, με επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει ένας ολόκληρος κόσμος».