Εβδομήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον Μάη του ’41, όταν οι Κρητικοί θυσιάζοντας την ίδια τους τη ζωή στο όνομα της ελευθερίας, τίναξαν στον αέρα τα μεγαλεπίβολα σχέδια του Γερμανού κατακτητή…
Οι επετειακές εκδηλώσεις για την 78η επέτειο από την Μάχη της Κρήτης κορυφώθηκαν το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στην σχολή δοκίμων αστυφυλάκων Ρεθύμνου, όπου ήταν σημείο αναφοράς για τους αγώνες των Κρητικών. Στις εγκαταστάσεις της σχολής τερμάτισαν μάλιστα και οι αθλητές που συμμετείχαν στο δρόμο θυσίας προς τιμήν των εκατό τριάντα και πλέον πεσόντων αστυνομικών στην Μάχη, που έγραψε τη δική της ένδοξη ιστορία για τον Κρητικό λαό.
Σύσσωμες οι αρχές του τόπου απότισαν φόρο τιμής στην μνήμη των νεκρών ηρώων, ενώ και οι πολίτες που βρέθηκαν την Κυριακή στην σχολή δοκίμων αστυφυλάκων, είχαν την δυνατότητα να ξεναγηθούν στο μουσείο της Μάχης της Κρήτης που βρίσκεται μέσα στις εγκαταστάσεις.
Στην ημερήσια διαταγή, ο διοικητής της σχολής, Σπύρος Γερμανάκης αναφερόμενος στην μάχη που έδωσαν πριν από εβδομήντα οκτώ χρόνια οι τότε χωροφύλακες της σχολής, σημείωσε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω: «Άνθρωποι απλοί, νεαροί δόκιμοι χωροφύλακες κάνουν τα κορμιά τους ανθρώπινη ασπίδα και μάχονται ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό, σκοτώνονται αλλά δεν πεθαίνουν. Θα πεθάνουν όταν εμείς δεν θα τους θυμόμαστε. Οι πράξεις αυτές και γενικά όλα τα γεγονότα που έγιναν τον Μάη του ’41 δεν είναι μια συμπτωματική έξαρση της συγκεκριμένης στιγμής, αλλά μια συνειδητή επιλογή που πηγάζει από το κύτταρο της ελληνικής φυλής, που ανανεώνεται μέσα στον χρόνο, που αντέχει, παλεύει, θεριεύει, επιβιώνει και γεννά θεούς, πολιτισμούς, σοφούς, ήρωες και άγνωστους στρατιώτες. Εμείς εδώ στην Κρήτη δεν γιορτάζουμε ποτέ τις νίκες μας, γιορτάζουμε μόνο τις τραγικές στιγμές μας. Κάνουμε μνημόσυνα στους νεκρούς μας που αν και άγνωστοι -ίσως ανώνυμοι- έγιναν σύμβολα, πλήρωσαν με σκληρό νόμισμα βαρύ φόρο για να περάσουν απλά και ταπεινά στο περιβόλι των αθανάτων».
Επίκαιρα τα μηνύματα από την Μάχη της Κρήτης
Περισσότερο επίκαιρα από ποτέ, χαρακτήρισαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του Ρεθύμνου, τα μηνύματα από την Μάχη της Κρήτης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο του σύγχρονου αστυνομικού έκανε ο εκπρόσωπος -στις επετειακές εκδηλώσεις- της ελληνικής αστυνομίας. Ειδικότερα, ο προϊστάμενος του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος, Ανδρέας Δασκαλάκης, ανάφερε μεταξύ άλλων τα παρακάτω: «Είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους πεσόντες μας κατά την Μάχη της Κρήτης. Οι αστυνομικοί είναι όλο το 24ωρο στην μάχη για να εδραιώσουν το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και για να περιφρουρήσουν τις περιουσίες και την ζωή τους, για αυτό είμαστε ταγμένοι για να περιφρουρούμε τα δικαιώματα του πολίτη».
Στους αυθόρμητους, όπως τους χαρακτήρισε, αγώνες του Κρητικού λαού αναφέρθηκε στο μήνυμά του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Ο κ. Ξανθός σημείωσε τα εξής: «Η Μάχη της Κρήτης ήταν ουσιαστικά η πρώτη αυθόρμητη και αυτοοργανωμένη λαϊκή αντίσταση στη ναζιστική εισβολή στην χώρα μας και ίσως σε όλη την Ευρώπη. Θεωρώ ότι αυτό που οφείλουμε να κρατάμε σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι προφανώς η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και η ιδέα ότι αυτοί που επηρεάζουν την ροή της ιστορίας, είναι οι λαοί όταν αγωνίζονται για τα ιδανικά και τις αξίες τους. Και ειδικά στην περίπτωσή μας για την ανεξαρτησία της χώρας, την δημοκρατία και την ελευθερία. Νομίζω αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα. Είμαστε σε μία περίοδο που η Ευρώπη είναι μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και θεωρώ ότι ο αντιφασιστικός και ο αντιναζιστικός αγώνας πρέπει να επηρεάζει τις πολιτικές επιλογές των ευρωπαίων πολιτών. Πρέπει να αποτρέπει σχέδια παλινόρθωσης ακροδεξιών εθνικιστικών και φιλοφασιστικών ομάδων και επιρροών. Θεωρώ ότι πραγματικά το μεγάλο δίλημμα, η κρίσιμη επιλογή σε αυτές τις ευρωεκλογές, είναι αν θα ενισχυθούν οι πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν μια Ευρώπη πιο αλληλέγγυα, πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική».
Ο βουλευτή της Ν.Δ., Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος εκπροσώπησε και την βουλή των Ελλήνων στις επετειακές εκδηλώσεις για την Μάχη της Κρήτης, στο μήνυμά του τόνισε: «Τα μηνύματα από εκείνες τις ημέρες είναι πάντα επίκαιρα και αυτή την στιγμή που η πατρίδα μας βιώνει πράγματι δύσκολες ημέρες, αρκετά χρόνια τώρα, νομίζω ότι μπορούμε να αντλήσουμε πάρα πολλά παραδείγματα από εκείνες τις ένδοξες ημέρες και να ατενίσουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα ελπίδας και πιστεύω ότι οι επόμενοι μήνες και τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερα για την πατρίδα μας».
Οι επετειακές εκδηλώσεις στην πλατεία Εφέδρων Αξιωματικών
Εξίσου λαμπρές ήταν όμως οι επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν και το περασμένο Σάββατο σε διάφορα σημεία του Ρεθύμνου, μεταξύ άλλων και στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης, που βρίσκεται στην πλατεία Εφέδρων Αξιωματικών κοντά στα δικαστήρια. Το «παρών» στις εκδηλώσεις του Σαββάτου, πέρα από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, έδωσαν και αμυντικοί ακόλουθοι από την Αυστραλία και την Μεγάλη Βρετανία.
Άλλωστε στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έγινε στην πλατεία Εφέδρων Αξιωματικών, η πρεσβεία της Αυστραλίας βράβευσε και φέτος τους δύο πρώτους μαθητές από Ρέθυμνο και Χανιά, αντίστοιχα, που αρίστευσαν στις πανελλήνιες εξετάσεις της προηγούμενης χρονιάς. Συγκεκριμένα, βραβεία απονεμήθηκαν στον Ρεθεμνιώτη μαθητή του 1ου Γενικού Λυκείου, Χρήστο Αδάμ και στην μαθήτρια του 4ου Λυκείου Χανίων, Κωνσταντίνα Φιλιππάκη.
Ο νεαρός φοιτητής πλέον, Χρήστος Αδάμ με αφορμή την τιμή που του έγινε σχολίασε τα εξής: «Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αυστραλιανή πρεσβεία, η οποία μου έκανε αυτή την τιμή και εμείς με την σειρά μας πρέπει να τιμήσουμε και τους Αυστραλούς και τους Βρετανούς πεσόντες, οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους, όχι μόνο για την δική μας πατρίδα, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο».
Το βραβείο εκ μέρους της Κωνσταντίνας Φιλιππάκη, που δεν κατάφερε να παραστεί στην εκδήλωση, παρέλαβαν οι γονείς της, Νίκος και Σοφία. Η μητέρας της μάλιστα δεν έκρυψε την χαρά και την ικανοποίησή της για την τιμή που επεφύλαξε στο παιδί της η Αυστραλιανή πρεσβεία. «Αισθανόμαστε πολύ ωραία, κυρίως επειδή κάποιοι άνθρωποι εκτός Ελλάδας, σκέφτηκαν να βραβεύσουν τα δικά μας παιδιά που αρίστευσαν στις πανελλήνιες εξετάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κάτι αντίστοιχο τόνισε και ο πατέρας της Νίκος Φιλιππάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην σημασία της Μάχης της Κρήτης. «Γνωρίζουμε για την Μάχη της Κρήτης από τις διηγήσεις των παλιών, των προγόνων μας. Οι γονείς μου τότε, ήταν παιδιά και τους έχει μείνει έντονα. Άλλωστε, μέσα από τις διηγήσεις τους έχουμε μάθει πολλά και εμείς και τα παιδιά μας. Σε κάθε περίπτωση πάντως η συγκίνηση είναι μεγάλη και ειδικά η αναγνώριση των παιδιών μας από τους Αυστραλούς», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Φιλιππάκης.