Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην διάταξη (παρ. 4 του άρθρου 152) που συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο και αφορά τον περιφερειακό τύπο και ειδικότερα την άρση της υποχρεωτικής δημοσίευσης σε τοπικές εφημερίδες των συμβάσεων του Δημοσίου και τον ΟΤΑ, συνεχίζουν να εκφράζουν βουλευτές όλων των κομμάτων και αυτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Στις ομιλίες τους ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής, που συνεχίστηκαν τη Δευτέρα αλλά και χθες, ζήτησαν επίμονα την απόσυρση της διάταξης κάνοντας λόγο για αφανισμό των περιφερειακών εφημερίδων την ώρα που θα έπρεπε να ενισχυθεί.
Παράλληλα, κατέθεσαν δικές τους, ομαδικές ή ξεχωριστές τροπολογίες, ζητώντας την αντικατάσταση της υφιστάμενης, αρκετοί βουλευτές, της Ν.Δ., της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ.
Χαρακτηριστική είναι η τροπολογία-πρόταση των δυο βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη και Δημήτρη Αναγνωστάκη, το περιεχόμενο της οποίας έχει ως εξής:
Η παρ. 2 του άρθρου 152 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Δημοσιεύσεις στις εφημερίδες που ενεργούνταν πριν την ισχύ του παρόντος βάσει ειδικών διατάξεων παραμένουν υποχρεωτικές. Ειδικές διατάξεις που προβλέπουν τέτοιου είδους δημοσιεύσεις βάσει του νόμου 3548/2007, όπως ισχύει παραμένουν επίσης σε ισχύ. Οι εν λόγω δημοσιεύσεις δεν περιλαμβάνουν πληροφορίες διαφορετικές από εκείνες που περιέχονται στις προκηρύξεις και διακηρύξεις που δημοσιεύονται στο ΚΗΜΔΗΣ».
Η παρ. 4 του άρθρου 152 αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Η δαπάνη των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων που ενεργούνται βάσει του παρόντος νόμου και αφορούν διακηρύξεις και προκηρύξεις στις οποίες αναδεικνύεται ανάδοχος βαρύνουν τον εργολάβο ή προμηθευτή και εισπράττονται κατά τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 6 παρ. 5 του νόμου 3548/2007».
Τον τυποκτόνο χαρακτήρα των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που θέλει να υποκαταστήσει τον τοπικό-περιφερειακό τύπο με μια κρατική ιστοσελίδα, έθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το Σάββατο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), Μανώλης Χαλκιαδάκης, εκδότης των «Ρ.Ν.», επισημαίνοντας πως η τυχόν ψήφισή τους παραπέμπει σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και αντιλήψεις.
Λίγες ώρες απομένουν μέχρι σήμερα το βράδυ οπότε, εάν δεν έχει αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη, θα κληθούν οι βουλευτές με την ψήφο τους και κυρίως αυτοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης, να αποδείξουν πως όσα ανέφεραν στις ομιλίες τους, όπου τάχθηκαν αντίθετοι με μια τέτοια εξέλιξη, τα εννοούσαν.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις βουλευτών, που συνεχίστηκαν χθες, για το θέμα:
Γιάννης Κεφαλογιάννης βουλευτής Ν.Δ. Ρεθύμνου:
«Θα αναφερθώ επί συγκεκριμένου άρθρου του νομοσχεδίου, καθώς θα τοποθετηθώ συνολικά και επί της Ολομέλειας και ειδικότερα επί του άρθρου 152, που αφορά την αντικατάσταση της υποχρέωσης δημοσίευσης των προκηρύξεων. Θα εκφράσω πάλι την άποψή μου και την πλήρη αντίθεση όσον αφορά τη συγκεκριμένη ρύθμιση, κάτι το οποίο εξέφρασα και κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης των φορέων, στην Επιτροπή.
Θεωρώ, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι και κύριε Υπουργέ, ότι πρέπει να ξαναδούμε τη συγκεκριμένη διάταξη, υπάρχει ανάγκη, ενδεχομένως, απόσυρσής της. Διότι έχει γίνει με τέτοιο τρόπο που ο κλάδος ήταν σαφώς ενάντια στο συγκεκριμένο ζήτημα, εξέφρασε την επιχειρηματολογία -δεν θα την επαναλάβω- υπάρχει, όμως, επαρκές ενδοχρονικό διάστημα μέχρι τον Μάρτιο του 2015, που σύμφωνα με το άρθρο 201 θα είναι η έναρξη ισχύος του παρόντος νομοσχεδίου όσον αφορά το συγκεκριμένο μέρος, επομένως είναι επαρκές όλο αυτό το χρονικό διάστημα να υπάρξει μια δημόσια διαβούλευση.
Εξάλλου, γνωρίζω ότι από τον Σεπτέμβρη, το αρμόδιο Υπουργείο έχει εξαγγείλει έναν διάλογο με τους συγκεκριμένους φορείς και επομένως θα μπορεί να απευθυνθεί το συγκεκριμένο ζήτημα σε αυτό.
Εξάλλου, το σώμα του νομοσχεδίου κινείται και προς αυτή την κατεύθυνση και συγκεκριμένα προς την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου, καθώς στη σελίδα 421 και συγκεκριμένα θα σας το αναγνώσω που αναφέρεται ειδικότερα στην Έκθεση Δημόσιας Διαβούλευσης, λέει ότι «εκφράστηκαν οι διαμαρτυρίες, ότι η αντικατάσταση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των προκηρύξεων στον Εθνικό Τύπο από την καταχώρηση στο Κ…… και στην ανάρτηση στην ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής, θα σημάνει την υποβάθμιση των Τοπικών Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης και προτάθηκε η απόσυρση της σχετικής διάταξης από το σχέδιο νόμου, δηλαδή, τα σχόλια ελήφθησαν υπ’ όψιν και η διάταξη απαλείφθηκε». Προφανώς αναφέρθηκε σε κάποιο προηγούμενο νομοθέτημα.
Λέω λοιπόν ότι πρέπει να ξαναδούμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Έχουμε επαρκέστατο χρονικό διάστημα να γίνει διαβούλευση, η οποία απαιτείται και βεβαίως νομίζω ότι όλες οι πτέρυγες εξέφρασαν την ομόθυμη βούλησή τους, όσον αφορά την στήριξη του επαρχιακού τύπου. Όλοι θέλουμε να είναι με τρόπο βιώσιμο και επαρκή η συνέχιση των περιφερειακών εφημερίδων και επομένως θεωρώ ότι στην παρούσα φάση είναι το πλέον ορθό να γίνει απόσυρση».
Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης, βουλευτής Ηρακλείου των ΑΝ.ΕΛ.:
«Καθόλου μικρό δεν είναι το θέμα των τοπικών εφημερίδων, αν δούμε συγκριτικά την εξέλιξη των πραγμάτων περιμετρικά του κέντρου που κουβεντιάζουμε τώρα. Στη διπλανή αίθουσα κουβεντιάζεται η συγχώνευση των μεγάλων ομίλων, τουτέστιν διαγραφή χρεών αφενός. Αυτό που είχα πει στην πρώτη μου τοποθέτηση είναι ότι αυτό είναι στα πλαίσια μιας ευρύτερης στρατηγικής κεντροποίησης της εξουσίας, που μπορεί να επηρεάσει από το κέντρο προς τα άκρα, διότι αυτή τη στιγμή μαθηματικά κλείνουν οι περιφερειακές εφημερίδες. Κλείνουν, ενώ με τον νόμο του ‘95 τους είχαν υποχρεώσει να κάνουν τέτοιες υποδομές. Ήταν 500 οι περιφερειακές εφημερίδες και έμειναν 200. Αφού λοιπόν τις πήγαν στις 200 τώρα λένε καταργούμε την υποχρεωτικότητα της δημοσίευσης των δημοσίων έργων, των διακηρύξεων κ.λπ. Καθόλου μικρό θέμα δεν είναι, διότι αυτή τη στιγμή φιμώνεται το μοναδικό μέσο που μπορεί να έχει η περιφέρεια σε όλους αυτούς που δεν ασχολούνται με το διαδίκτυο. Είναι μεγάλο το ποσοστό πολιτών που δεν ασχολείται με το διαδίκτυο και δεν ενημερώνεται, αλλά δουλεύει με καφενείο και εφημερίδα. Αυτούς λοιπόν πρέπει να τους κλείσουμε τα μάτια;».
Κωνσταντίνος Σκρέκας, βουλευτής Ν.Δ. Τρικάλων:
«Η Ν.Δ. δεν πρέπει και δεν θα αφήσει ένα άρθρο να γίνει η ταφόπλακα του περιφερειακού τύπου στη χώρα. Ο περιφερειακός τύπος ασκεί πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο, ενημερώνει τους ανθρώπους που αυτή τη στιγμή ζουν στην περιφέρεια της Ελλάδος, το γνωρίζουμε όλοι, το γνωρίζω ειδικά εγώ που εκλέγομαι σε περιφέρεια, στα Τρίκαλα, όπου βλέπω πόσο ο καθημερινός αλλά και ο εβδομαδιαίως περιφερειακός τύπος ενημερώνουν τους πολίτες. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα συνέβαινε αν μια δική μας ρύθμιση ανάγκαζε να κλείσουν αυτές οι επιχειρήσεις και να μην υπάρχει τρόπος ενημέρωσης για τα τοπικά θέματα των ανθρώπων που διαβιούν στην περιφέρεια. Παρακαλώ, λοιπόν, πάρα πολύ να το ξαναδείτε και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνετε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων σας, να αναθεωρήσουμε αυτό το άρθρο. Είτε να δώσουμε την δυνατότητα στις επιχειρήσεις αυτές να βρουν εναλλακτικές πηγές εσόδων για να μην κλείσουν είτε τελικά να βρούμε αν μπορούσαμε και την απόσυρση αυτού του άρθρου και μελέτη του, τι θα μπορούσε να συμβεί ώστε πάντα να διασφαλίσουμε ότι ο τύπος θα παραμείνει και θα παραμείνει να επιτελεί το σημαντικότατο και σοβαρότατο κοινωνικό έργο που επιτελεί».
Παναγιώτης Ρήγας, γραμματέας της ΚΟ ΠΑΣΟΚ:
«Ας αφήσουμε την υποχρεωτική δημοσίευση, έτσι ώστε να μην δημιουργήσουμε μεγαλύτερο πρόβλημα και επίσης να μην καταστρέψουμε μια επαγγελματική ομάδα, η οποία δεν μπορεί να λειτουργεί μόνο με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή «κύριε έκανες την επιχείρηση, εάν δεν έχεις κέρδος κλείσ’ την». Ξέρουμε τη σημασία που έχει ο τύπος, ξέρουμε το ρόλο που παίζει στην ενίσχυση της δημοκρατίας, ξέρουμε το ρόλο που παίζει στην ενίσχυση του κανόνα της διαφάνειας και της δημοσιότητας, επομένως επιμένουμε ότι αυτή η διάταξη θα πρέπει να φύγει με αυτό τον νομοσχέδιο».
Δημήτρης Αναγνωστάκης, βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ. Εύβοιας:
«Θα σταθώ και εγώ στο συγκεκριμένο θέμα για τον επαρχιακό τύπο. Η τοποθέτηση του κ. Ρήγα και του κ. Σκρέκα δίνουν πλέον ένα στίγμα ομόφωνης αντίληψης ότι θα πρέπει να υπάρχει επιβίωση αυτού του κλάδου και του συγκεκριμένου χώρου. Συνυπογράφω ότι αυτή η διάταξη πρέπει να τροποποιηθεί με υποχρεωτική πλέον δημοσίευση των συγκεκριμένων προκηρύξεων και δημοσιεύσεων και στον τύπο, πέρα από την ηλεκτρονική δημοσίευση που μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα».
Νικόλαος Σταυρογιάννης, βουλευτής Φθιώτιδας, μέλος των Ανεξαρτήτων Δημοκρατικών Βουλευτών:
«Την ίδια στιγμή που έρχεται τροπολογία στηρίζοντας τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, που όλοι γνωρίζουμε στην πατρίδα μας, ποιος είναι ο ρόλος τους, εάν υπάρχει ενημέρωση, τι τους συνδέει με το σύστημα διαπλοκής στη χώρα μας, ερχόμαστε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα στον επαρχιακό τύπο. Στον επαρχιακό τύπο ο οποίος, εάν τελικά περάσει αυτό, που περιλαμβάνουν τα άρθρα του σχετικού νομοσχεδίου, θα πάψει να υπάρχει. Θεωρώ ότι σ’ αυτό, πρέπει να είμαστε απόλυτοι κι επειδή άκουσα με μεγάλη προσοχή και τις τοποθετήσεις των συναδέλφων της συμπολίτευσης, ή τροποποιείτε ή αποσύρετε το σχετικό άρθρο, προκειμένου να υπάρχει η λειτουργία του επαρχιακού τύπου και ν’ αποτελεί ένα μικρό αντίβαρο και ν’ αποτελεί και τον ισοσκελισμό της ενημέρωσης σε περιφερειακό επίπεδο, γιατί τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας ότι ασκούν όχι, πραγματικά, το λειτούργημα της ενημέρωσης, εάν θέλετε, με όποια πολιτική οπτική γωνία βλέπει ο καθένας τα πράγματα, αλλά υπηρετούν τα δικά τους μεγάλα συμφέροντα, όπως έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο και παρ’ όλες τις προσπάθειες, που είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να υπάρχει το ίδιο και χειρότερο ακόμη καθεστώς».
Παναγιώτης Κουρουμπλής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ:
«Όταν σας καλούν να κατεδαφίσετε και να στραγγαλίσετε τα ταμεία των ενστόλων, όταν σας καλούν να εκτελέσετε τον επαρχιακό τύπο και από την άλλη πλευρά αύριο θα σας καλέσουν να ψηφίσετε διατάξεις οι οποίες προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, διατάξεις που εξυπηρετούν τους βαρόνους του Τύπου και ειλικρινά αισθάνθηκα περίεργα, όταν κάποιος συνάδελφος με ανεκάλεσε στην τάξη, επειδή είπα ότι, αυτό είναι μία μορφή διαπλοκής που γίνεται εναντίον του επαρχιακού τύπου και ότι κάποιοι θα ωφεληθούν από την κατάργησή του, κάποιοι θα αποκτήσουν περισσότερους αναγνώστες, άρα κάποιοι θα ωφεληθούν».
Δημήτρης Κοδέλας, βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ:
«Εάν συνεχιστεί και επιμένετε να παραμείνει αυτή η τροπολογία στο νομοσχέδιο, νομίζω ότι είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει και τις δύο συνεδριάσεις του πολυνομοσχεδίου. Είναι μια σκανδαλώδης ρύθμιση υπέρ των μεγάλων μέσων ενημέρωσης, που ευνοεί τη συγκεντροποίηση και τη μονοπώληση του κλάδου από πολύ συγκεκριμένους, δυσχεραίνει εξαιρετικά τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σε αυτά και μια σειρά άλλων συνεπειών που πράγματι είναι φωτογραφικές. Νομίζω ότι περισσότερο υποβοηθούν αυτό το κλίμα αμφισβήτησης της κοινωνίας και όλα τα σημάδια διαπλοκής του πολιτικού συστήματος με το οικονομικό κατεστημένο παρά το αμβλύνουν. Το θέμα του περιφερειακού τύπου το έθεσαν όλοι οι βουλευτές και ο κ. Σταθάκης. Νομίζω όμως ότι θα έπρεπε σήμερα να υπάρχει τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού ότι αποσύρει τη διάταξη ή την τροποποιεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην οδηγήσει σε κλείσιμο τον περιφερειακό τύπο».
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη, βουλευτής ΑΝ.ΕΛ. Δωδεκανήσων:
«Ο προηγούμενος υπουργός Ανάπτυξης είχε υποσχεθεί ότι δεν θα περιληφθεί η διάταξη σαν αυτή του άρθρου 152. Η συγκυβέρνηση, όμως, προχωρεί ακάθεκτη. Εν πάση περιπτώσει θα πρέπει η συγκυβέρνηση αφού διατείνεται ότι υπάρχει συνέχεια, να τιμά τουλάχιστον τους λόγους της και τις δεσμεύσεις της. Έρχεστε τώρα και με αυτή τη διάταξη θέλετε να επιβάλλεται σιωπητήριο ουσιαστικά στις τοπικές εφημερίδες, το μόνο μέσο που έχουν οι ακρίτες για να ενημερώνονται και αφού οι συνδέσεις στο διαδίκτυο δεν είναι όπως στα αστικά κέντρα. Ερωτώ ευθέως με τη σειρά μου, θα αποσύρετε τη διάταξη αυτή, όπως φημολογείται έντονα ή θα αφήσετε τον περιφερειακό τύπο και όλες τις τοπικές εφημερίδες να κλείσουν λόγω οικονομικής ασφυξίας; Θυμίζω βέβαια ότι μέχρι σήμερα κάθε δαπάνη ανακοίνωσης δημοσίευσης και περίληψης προκήρυξης για οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με ζητήματα που εντάσσονται στον κύκλο των υποθέσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσιεύεται σε ημερήσιο εβδομαδιαίο τύπο. Τα έξοδα δε εκ του νόμου απαραίτητων δημοσιεύσεων της διακήρυξης της δημοπρασίας στην οποία αναδείχθηκε ανάδοχος βαρύνουν τον ίδιο και εισπράττονται με τον πρώτο λογαριασμό πληρωμής του έργου. Τα έξοδα δημοσιεύσεων από τυχόν προηγούμενων διαγωνισμών για την ανάθεση του ίδιου έργου καθώς και τα έξοδα των μη απαραίτητων εκ του νόμου δημοσιεύσεων βαρύνουν την αναθέτουσα αρχή και καταβάλλονται από τις πιστώσεις του έργου.
Είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να στηριχθεί ο περιφερειακός τύπος και ειδικά εμείς οι νησιώτες, όλοι οι Αιγαιοπελαγίτες έχουμε πραγματικά ανάγκη και μετά από το κλείσιμο της ελεύθερης φωνής της ΕΡΤ, να συνεχίσουν με την ίδια δύναμη και την ίδια δυναμική οι τοπικές εφημερίδες να επιτελούν το έργο τους. Εσείς δυστυχώς με το άρθρο 152, αφενός επιβάλλετε σιωπητήριο, όπως είπα, στον τοπικό Τύπο και άρα, η διαφάνεια στην ενημέρωση των πολιτών, απλά δεν θα υφίσταται».