Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων έχει ως εξής:
08:30 Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αρκαδίου ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου.
10:00 Παρέλαση στη λεωφόρο Κουντουριώτη τμημάτων Πολιτιστικών Φορέων, Αντιπροσωπειών και Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή της μπάντας της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης και της Μπάντας της 5ης Μεραρχίας Κρητών.
12:00 Επίσημη Δοξολογία στην Ιερά Μονή Αρκαδίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου.
12:00 Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Επετείου του ολοκαυτώματος.
12:15 Ξενάγηση στο Τέμπλο του Ναού από τη διδάκτορα Ιστορίας της Τέχνης Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου.
12:30 Επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του Μαυσωλείου της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.
12:40 Κατάθεση Στεφάνων από τους Εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
– Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
– Ανάκρουση εθνικού ύμνου.
12:45 Απόδοση της Ιερής Φλόγας του Μαυσωλείου της Ιεράς Μονής Αρκαδίου από τον Πανοσιολογιώτατο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, Άνθιμο Καλπάκη.
14:30 Εκκίνηση Αρκαδίου Δρόμου Ανδρών-Γυναικών.
Δημοτικό Στάδιο Ρεθύμνου (Σοχώρα)
15:00 Άφιξη Ιερής φλόγας από την Ιερά Μονή Αρκαδίου στο Στάδιο.
15:15 Τελετή Έναρξης των «73ων Αρκαδίων Αγώνων 2013» με αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, τη συμμετοχή της Μπάντας της Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνης και των τοπικών μουσικοχορευτικών πολιτιστικών συλλόγων.
15:45 Άφιξη Αρκαδιοδρόμων-Απονομή Βραβείων Αθλοθέτησης Αρκαδίων Αγώνων.
17:30 Επίσημη Υποστολή της Σημαίας της πόλης στο Ηρώο του Αγνώστου Στρατιώτη από Άγημα Απόδοσης Τιμών του 547 Α/Μ ΤΠ.
Την Κυριακή στην Ιερά Μονή Αρκαδίου στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο σχετικό με τα όπλα της εποχής, τον τρόπο του «μάχεσθαι», τον τρόπο προσαρμογής τους στην κρητική φορεσιά, αλλά και τα παρελκόμενά τους. Ο επισκέπτης θα μπορέσει να αγγίξει την ιστορία και να μάθει από ειδικούς πάνω στο αντικείμενο, για τις ιδιαιτερότητες των κρητικών όπλων αλλά και την τέχνη τους. Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει και η ομάδα ιστορικών αναπαραστάσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Ρόδον» από τα Χανιά, με σπάνιο και αυθεντικό οπλισμό των Κρητών πολεμιστών από τις επαναστάσεις του 1821 και του 1866.
Κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές της πόλης
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων χθες τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ανδριάντα του Κωστή Γιαμπουδάκη στην Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων. Κατόπιν ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από μαθητές σχολείων της πόλης και προσκόπους. Την οργάνωση της εκδήλωσης είχε ο υπεύθυνος της Ομάδας Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης, ενώ συμμετείχε και η Δημοτική Φιλαρμονική. Την ίδια ώρα στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και εορταστικές εκδηλώσεις με θέμα τη σημασία της Αρκαδικής Εθελοθυσίας.
«Η Εκκλησία στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης»
Ημερίδα με θέμα «Η Εκκλησία στους απελευθερωτικούς αγώνες της Κρήτης» διοργανώθηκε χθες στο Σπίτι του Πολιτισμού. Αφορμή της ημερίδας ήταν η επέτειος της Αρκαδικής Εθελοθυσίας και εντάχθηκε στα πλαίσια του εορτασμού για την 100η επέτειο από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, ο Δήμος Ρεθύμνης και η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Για τη σημασία της εκδήλωσης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος: «Η τοπική Εκκλησία θέλησε να παρουσιάσει με αυτή την εκδήλωση την αδιαμφισβήτητη συμβολή της Εκκλησίας στους απελευθερωτικούς αγώνες του νησιού μας και του ηρωικού λαού μας. Η ημερίδα αυτή μπορεί να περάσει πάρα πολλά μηνύματα. Ότι κατορθώθηκε μέσα στην ιστορία αυτού του τόπου είναι προϊόν ομόνοιας και ομοψυχίας των ανθρώπων του».
Την άποψη ότι μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις δίδεται ένα μήνυμα σε αυτούς που αμφισβητούν το ρόλο της Εκκλησίας μέσα στην κοινωνία, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίος «Το σημερινό θέμα είναι πάντοτε επίκαιρο, αφού φανερώνει τους δεσμούς της Εκκλησίας με το λαό της. Πάντοτε υπήρχε αυτή η αγάπη μεταξύ κλήρου και λαού. Ειδικά τώρα, που πολλά πράγματα αμφισβητούνται για την Εκκλησία και το ρόλο της στην κοινωνία, έρχεται αυτή η εκδήλωση για να τονίσει ότι η Εκκλησία ήταν πάντα κοντά στο λαό της».
Στη σημασία του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου στην πορεία της Κρήτης προς την Ένωση στάθηκε ο γενικός διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης: «Οι όπου γης Κρήτες πανηγυρίζουν το κορυφαίο γεγονός της ιστορίας τους. Τα 100 χρόνια από την Ένωση με την Ελλάδα. Ασφαλώς ο κυριότερος σταθμός στην πορεία προς την Ένωση υπήρξε το Αρκάδι. Ο ρόλος της Εκκλησίας ήταν πολύ σημαντικός, αφού θυσίασε ιερωμένους, καλόγερους αλλά και τροφοδότησε τον αγώνα με υλικά αγαθά και παιδεία».
Η συμβολή των Ιεραρχών αλλά και των μοναστηριών ήταν το περιεχόμενο της εισήγησης του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα, με ξεχωριστή αναφορά να γίνεται στους Ρεθεμνιώτες ιεράρχες: «Εδώ στο Ρέθυμνο είχατε σπουδαίους εκκλησιαστικούς άνδρες, όπως τον Διονύσιο Καστρινογιαννάκη, τον περίλαμπρο αυτό λόγιο και δυναμικό ιεράρχη. Τον Χρύσανθο Τσεπετάκη ένα λαμπρό πατριώτη στον αγώνα του 1897, τον Ιλαρίωνα Κατσούλη κ.α. Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να παρακολουθήσουμε το παρελθόν μας και παράλληλα να οραματιστούμε το μέλλον μας».
Τον ρόλο που διαδραμάτισε κατά τις κρητικές επαναστάσεις ο επίσκοπος Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Διονύσιος Καστρινογιαννάκης σκιαγράφησε ο Μιχάλης Τρούλης: «Πρόκειται για μια προσωπικότητα του Ρεθύμνου και μεγάλη μορφή της Εκκλησίας. Ήταν ένας σπουδαίος κληρικός και άνθρωπος, αγωνιστής και φίλος του Ελευθερίου Βενιζέλου. Είναι ο άνθρωπος που θεμελίωσε την οργάνωση και τη διοίκηση της Εκκλησίας της Κρήτης».