Σοβαρές προοπτικές επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
- Απαραίτητη η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επαγγελματιών του κλάδου
- Πρωτοβουλίες για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού
- Συναντήσεις της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού με ενώσεις ξενοδόχων και τουριστικών καταλυμάτων στο Ρέθυμνο
Το πολύ καλό μεσογειακό κλίμα του νησιού αποτελεί τον πρώτο παράγοντα που δημιουργεί τις βάσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η οποία ωστόσο χρειάζεται συγκροτημένα και μελετημένα βήματα, πρωτοβουλίες και στρατηγικές για να μπορέσει να επιτευχθεί δίδοντας νέα αναπτυξιακή ώθηση στον τριτογενή τομέα της Κρήτης, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά που χθες το πρωί βρέθηκε στο Ρέθυμνο. Αυτός, όπως είπε είναι και ο κύριος στόχος του αρμόδιου υπουργείου τουρισμού που εξετάζει τους τρόπους εκείνους με τους οποίους θα μπορέσει να υλοποιήσει την τακτική αυτή το συντομότερο δυνατό. Αυτό που απαιτείται είναι συνεργασία του υπουργείου τόσο με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, όσο κυρίως και με τους επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού, ώστε από κοινού να μπορέσουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εκείνες που θα καταστήσουν τον ελληνικό προορισμό έναν προορισμό ελκυστικό ακόμα και τους χειμερινούς μήνες αρχής γενομένης από το φθινόπωρο και την άνοιξη. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη και η περαιτέρω ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο αγροτουρισμός, ο ιατρικός και συνεδριακός τουρισμός για τους οποίους χρειάζεται πολιτική βούληση.
Τα παραπάνω ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που συζήτησαν χθες στη διάρκεια σύσκεψης με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά οι Ενώσεις των Ξενοδόχων Ρεθύμνου και Χανίων καθώς επίσης και οι Σύλλογοι Ενοικιαζομένων Δωματίων και η Παγκρήτια Ομοσπονδία Ξενοδοχειακών Καταλυμάτων. Η κ. Κουντουρά ανέφερε πως η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μπορεί να ξεκινήσει από την Κρήτη, που είναι ένας τόπος που διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που δημιουργούν ένα ελκυστικό τουριστικό πακέτο για τον επισκέπτη.
Ειδικότερα, στις δηλώσεις της στους δημοσιογράφους υποστήριξε: «Έχω μιλήσει με ξένους συνεργάτες και ήδη η TUI έχει ανακοινώσει ότι από 180 μέρες έκανε επιμήκυνση 215 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι ήρθαν καινούρια αεροπλάνα, δέκα μέρες νωρίτερα και δέκα μέρες αργότερα άρα περισσότεροι τουρίστες. Εμείς αυτό θέλουμε να το κρατήσουμε και να το ενισχύσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουν και άλλοι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς και συνεργάτες τους να φέρουν περισσότερους τουρίστες νωρίτερα την άνοιξη και αργότερα το φθινόπωρο. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα η Κρήτη που είναι ένα νησί που πρωταγωνιστεί στον τουριστικό τομέα με ζωή 12 μήνες τον χρόνο είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσει από δω η επιμήκυνση γιατί και η κοινωνία θα συμμετέχει, έτσι ώστε να έρθει ο τουρίστας και να νιώθει ότι έρχεται σε ένα νησί που παρέχει υπηρεσίες όλους τους μήνες του έτους. Όλη αυτή η προσπάθεια θα γίνει σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τους δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε.
Οι συζητήσεις που κάναμε με ενώσεις ξενοδόχων αφορούσαν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τον τρόπο που θα το πετύχουμε αυτό. Η συνεργασία με όλους τους φορείς, τους ιδιωτικούς και τον τουριστικό κόσμο αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητες, ώστε και η τοπική κοινωνία να μπορεί να συμμετέχει στο άνοιγμα των νέων αγορών».
Προοπτικές ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού
Η ίδια αναφέρθηκε στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που πρέπει να αναπτυχθούν και να προωθηθούν και οι οποίες θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αφού θα δώσουν τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών στους επισκέπτες.
Χαρακτηριστικά η κ Κουντουρά είπε: «Ο πολυθεματικός τουρισμός είναι το πρώτο προϊόν που θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, διότι δίδεται η δυνατότητα στους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες να δοκιμάσουν καινούρια προϊόντα. Για παράδειγμα, ο συνεδριακός, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο γαστρονομικός και θρησκευτικός τουρισμός είναι καινούρια προϊόντα και η ανάπτυξη τους έχει ως αποτέλεσμα οι επισκέπτες μας να μην βαριούνται και να δοκιμάζουν συνεχώς νέα πράγματα».
Ερωτώμενη σχετικά με τον αγροτουρισμό η ίδια διευκρίνισε πως το υπουργείο επεξεργάζεται το θεσμικό πλαίσιο και μεταξύ άλλων είπε: «Στο υπουργείο είμαστε στη φάση που φτιάχνουμε το θεσμικό πλαίσιο. Έχουμε ήδη μιλήσει με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουμε κάνει δυο συναντήσεις για το κομμάτι αυτό και πως μπορεί μέσα από τον τουρισμό να στηριχτεί η τοπική παραγωγή. Έχουμε παράλληλα μιλήσει με τουρ οπερέιτορς, ξενοδόχους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τα all inclusive, ώστε να διαχέεται το όφελος του τουριστικού εισοδήματος και στις τοπικές κοινωνίες».
Βασικό αίτημα των ξενοδόχων η διευκόλυνση έκδοσης βίζας
Βασικό αίτημα των ξενοδόχων το οποίο ετέθη υπ’ όψιν της υπουργού στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης είναι και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη διευκόλυνση έκδοσης βίζας. Η υπουργός ξεκαθάρισε πως ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές με το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες: «Είναι καθαρά θέμα του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό που εμείς θέλαμε να δούμε και να επισημάνουμε είναι ότι είμαστε τουλάχιστον για τη Ρωσία πρωταθλητές στην ταχύτητα και μπορούμε να βγάζουμε σε 48 ώρες ασφαλή βίζα. Όταν κάποιος έχει βίζα Σένγκεν μπορεί να μπει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με ασφάλεια και χωρίς να ταλαιπωρείται ο τουρίστας. Τώρα το πιο σημαντικό είναι να δούμε πως μπορούμε να στελεχώσουμε το προξενείο ώστε τον Σεπτέμβριο που θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα βίζας να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Με τους ξενοδόχους συζήτησαμε για θέματα που έχουν να κάνουν με επιμέρους μικρά προβλήματα που πρέπει να λυθούν, όπως είναι η φορολογία, τα πνευματικά δικαιώματα, οι αιγιαλοί. Τα ζητήματα αυτά δουλεύονται στο υπουργείο».
Τα αιτήματα του συλλόγου ξενοδόχων
Στο υπόμνημα που παρέδωσαν οι ξενοδόχοι στην υπουργό αναφέρονται σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία και συγκεκριμένα με την τιμολόγηση της χρήσης του αιγιαλού από τα ξενοδοχεία, την ανάγκη άμεσης νομοθετικής ρύθμισης αμοιβών για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα τα οποία έχουν καταχαρατσώσει τις τουριστικές μονάδες όλης της χώρας, την καθιέρωση της ηλεκτρονικής visa, τη μέση υπογραφή του αναπτυξιακού νόμου-ενεργοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και απλούστευση των διαδικασιών, τη νομοθετική ρύθμιση για την απόσυρση παλαιών ξενοδοχείων-εγκαταλελειμμένων και ημιτελών κτισμάτων, τη μετατροπή επιδόματος ανεργίας σε επιδόματα εργασίας για τους πρώτους και τελευταίους μήνες κάθε σεζόν, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ως βιομηχανικές μονάδες. Σε ότι αφορά το μάρκετινγκ οι ξενοδόχοι διεκδικούν από το υπουργείο την αποκέντρωση των διοικητικών υπηρεσιών του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, την παρουσία του σε όλα τα διεθνή γεγονότα που μπορεί να προβληθεί τουριστικά η χώρα μας αλλά και τη στοχευμένη προβολή της Κρήτης σαν ενιαίος τουριστικός προορισμός με κοινά έντυπα προβολής- κοινό web site, road shows, φιλοξενίες δημοσιογράφων, διάφορες εκδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού κ.τλ.
Παράλληλα, στο υπόμνημα τους οι ξενοδόχοι αναφέρονται στην αναγκαιότητα για παύση οικοδομικών εργασιών στους τουριστικούς δήμους και να αποφευχθούν με κάθε τρόπο και μέσο πορείες, απεργίες, διαμαρτυρίες, οχλαγωγίες σε τουριστικές περιοχές (Απρίλιος- Οκτώβριος).
Παράλληλα ζητούν καλύτερη αστυνόμευση τουριστικών περιοχών και πυλών εισόδου ξένων επισκεπτών, ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων των αεροδρομίων, ιδιαίτερα μάλιστα τις ημέρες αφίξεων από χώρες εκτός συνθήκης SENGEN. Οι ξενοδόχοι έθεσαν στην υπουργό ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, τον ΒΟΑΚ και ειδικότερα το τμήμα σύνδεσης ΒΟΑΚ στη Σούδα με αεροδρόμιο «Γιάννης Δασκαλογιάννης».
Το υπόμνημα της Παγκρήτιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων
Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες, μέλη της Παγκρήτιας Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων στο υπόμνημα περιλαμβάνουν τα παρακάτω αιτήματα:
-Την εξάλειψη του όρου ΜΗ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ για τις επιχειρήσεις μας καθώς πρόκειται για αναχρονιστικό όρο που προσβάλει και τις επιχειρήσεις μας αλλά και τους πελάτες που επιλέγουν συνειδητά αυτά τα καταλύματα για τιε διακοπές τους.
-τη νομοθετική επαναφορά των τιμοκαταλόγων και τη διανομή τους από το συνδικαλιστικό μας φορέα που θα αποτρέπει την οικονομική ασυδοσία αλλά και τη στρέβλωση των συνθηκών ανταγωνισμού που δημιουργεί η απουσία τους.
-Παράταση κατηγοριοποίησης από ΞΕΕ με ταυτόχρονη παράταση της ισχύος των ειδικών σημάτων λειτουργίας έως το 2022 ώστε να μην προσθέσουμε ένα ακόμα οικονομικό βάρος από αυτήν τη διαδικασία, στην ήδη επιβαρυμένη οικονομικά πλάτη των επιχειρήσεων μας.
-Διασφάλιση των κρατήσεων μέσω της υποχρεωτικής προκαταβολής ειδικά σε χώρες όπως η Ρωσία, που η έκδοση βίζας είναι υποχρεωτική καθώς το φαινόμενο των καταρχήν κρατήσεων και μετά ακυρώσεων έχει γίνει μάστιγα.
-Αναφορικά με το ασφαλιστικό καθεστώς που διέπει τις επιχειρήσεις μας, θα θέλαμε τη μεσολάβηση σας στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ένα χαμηλότερο ασφάλιστρο για τους επιχειρηματίες εκείνους που υποχρεούνται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.