Ομαδικότητα, πνεύμα συνεργασίας, εθελοντισμός, ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και εμπειριών ήταν τα βασικά συστατικά, που συνετέλεσαν στη συγγραφή του βιβλίου με τίτλο «Κράτα τον κόσμο στα χέρια σου». Μικροί συγγραφείς από 13 σχολεία της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και το Δ.Σ. Άδελε, αλλά και την συμμετοχή ενός σχολείου της Κύπρου, με την καθοδήγηση αξιόλογων και με περίσσιο μεράκι και διάθεση εκπαιδευτικών, κατάφεραν να αποτυπώσουν σε χαρτί τις σκέψεις τους και να αναδείξουν το ταλέντο τους στο γράψιμο, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα αισιοδοξίας, αλληλεγγύης και συνεργατικότητας και διαφορετικότητας.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί το δεύτερο συγγραφικό έργο της ομάδας «Μικρά Μολύβια» και κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις «Παπαδόπουλος». Οι δάσκαλοι Ματθαίος Λίτινας, Δημήτρης Βαρελάς και η Ελένη Μπιλιούρη που διδάσκουν στο Δημοτικό Σχολείο Άδελε, κατάφεραν μαζί με τα παιδιά να κάνουν το μάθημα παιγνίδι, να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών, να τους δώσουν κίνητρα και διέξοδο για δημιουργική απασχόληση. Ώρες δουλειάς στο σχολείο, στο σπίτι καθημερινές και σαββατοκύριακα, που απέδωσαν καρπούς με την έκδοση του βιβλίου, το οποίο με καμάρι και περηφάνια παρουσίασαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Σπίτι του Πολιτισμού στους γονείς και τους συμμαθητές τους τα ίδια τα παιδιά. Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, ο σχολικός σύμβουλος, ο διευθυντής του σχολείου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών του νομού που συνεχάρησαν τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για την προσπάθειά τους αλλά και για το συγγραφικό αποτέλεσμα, το οποίο καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.
Ο δάσκαλος του Δ.Σ. Άδελε Ματθαίος Λίτινας μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για την προσπάθεια αυτή, στην οποία ο ίδιος συμμετέχει για δεύτερη φορά, με τα παιδιά της Ε’ τάξης ανέφερε: «Για εμάς σημαίνει πάρα πολλά το θέμα της ομάδας. Να είναι ομάδα, να λειτουργούν ως ομάδα. Να μην είναι ξεχωριστά τα τμήματα Ε1, Ε2, Ε3. Να λειτουργούν ομαδικά σαν Πέμπτη τάξη. Ο δεύτερος πυλώνας της προσπάθειάς μας ήταν να γνωρίσουν το βιβλίο από την πλευρά πλέον του συγγραφέα. Να μπορέσουν να γράψουν, να δουν τι απασχολεί πλέον τα ίδια τα παιδιά και να δουν τη δουλίτσα τους δημοσιευμένη για να μπορέσουν να το αγαπήσουν αυτό που κάνουν. Τρίτος πυλώνας της προσπάθειάς μας είναι ο ενεργός εθελοντισμός. Δηλαδή μέσα από τη δουλίτσα τους να δουν ότι μπορούν να προσφέρουν και φέτος ο στόχος μας επιλέχτηκε από τα ίδια τα παιδιά, να στείλουμε χρήματα για να αγοραστούν βιβλία για το πιο φτωχό σχολείο που είναι ένα μονοθέσιο στο Βουλγαρέλι στην Άρτα, στα σύνορα με Αλβανία. Από εκεί και πέρα είμαι πάρα πολύ περήφανος για την προσπάθεια και τη δουλίτσα των παιδιών, συμμετείχαν αγόγγυστα στην προσπάθειά τους, το σύνθημά τους ήταν Σβήσε-Γράψε, παρατηρήσεις από τα ίδια τα παιδιά, παρατηρήσεις από τους δασκάλους τους, παρατηρήσεις από τη διευρυμένη τάξη πλέον, η οποία είναι όλα τα σχολεία μαζί, στέλναμε εμείς παρατηρήσεις στα δικά τους κείμενα, μας έστελναν αυτοί παρατηρήσεις για τα δικά μας κείμενα, συνεργαστήκαμε και με δύο συγγραφείς, την Ιφιγένεια Μαστρογιάννη και τον Κώστα Πούλο, οι οποίοι κι αυτοί έστελναν τα δικά τους τα σχόλια και με πολλή αγάπη περιέβαλαν την προσπάθειά μας. Άλλος ένας σκοπός, να μπορέσουν τα παιδιά να παρουσιάσουν τη δουλίτσα τους, να εκφραστούν, να ευχαριστήσουν τον εαυτό τους πρώτα από όλα, να το ευχαριστηθούν και τα ίδια και να χαρούν μαζί με τους γονείς τους».
Η υπόθεση του βιβλίου
«Ο Χρύσανθος, ένα ντροπαλό και φοβισμένο παιδί ταξιδεύει με τρόπο μαγικό στις χώρες της Μεσογείου αποδεικνύοντας πως όταν κανείς πιστέψει στον εαυτό του και στη δύναμη της φιλίας, μπορεί να τα καταφέρει… να κρατήσει τον κόσμο στα χέρια του». Ο Χρύσανθος ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, εξηγεί ο κ. Λίτινας κάνει ένα ταξίδι σε όλες τις χώρες της Μεσογείου ελεύθερα, δημιουργικά, αποκτά φιλίες, κάνει μια πολύ έντονη κριτική στο κομμάτι του ρατσισμού, γιατί δέχεται ως φίλους του όλα αυτά τα παιδιά από όλες αυτές τις χώρες. Δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν, τίποτα να χωρίσουν, γίνονται φίλοι, του κάνουν δώρα, τα οποία τα κρατάει και στη συνέχεια αφού γυρίσει πίσω στην πατρίδα του, αφού κρατάει τα δώρα των φίλων του, κρατάει τον κόσμο στα χέρια του. Αυτή είναι η όλη ιστορία. «Η δική μας συνεισφορά στο βιβλίο έχει να κάνει με τον Ντουφ, ο οποίος είναι ένα σταγονάκι, το οποίο ήρθε μαζί με τον λαό των σταγόνων από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, για να φτιάξουν τη Μεσόγειο Θάλασσα, η οποία δεν υπήρχε στην αρχή, ήταν ένα κοίλωμα γης. Θυσιάστηκε ο Ντουφ, γιατί ο τελευταίος εχθρός ήταν η πρίζα για να μπουν στο κοίλωμα της γης που θα ονομαζόταν μετά Μεσόγειος, φτιάξαμε τη θάλασσα και όλα τα καράβια που ενώνουν τις χώρες της Μεσογείου κάνοντας Ντουφ ντουφ αποτίουν φόρο τιμής στον δικό μας τον πρωταγωνιστή» αναφέρει ο κ. Λίτινας.
Τι λένε στα «Ρ.Ν.» οι μικροί συγγραφείς
Τα «Ρ.Ν.» είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με κάποιους από τους 50 συνολικά συγγραφείς του βιβλίου από το Δ.Σ. του Άδελε, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας τη μοναδική και πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία.
Η Έλενα ανέφερε: «Γράψαμε ένα βιβλίο για εμάς τα παιδιά και ήταν πολύ διασκεδαστικό. Είχαμε συνεργασία στο σπίτι, κάναμε πλάκα και ήταν πολύ ωραία. Είμαστε παιδιά που ταξιδεύουμε στη Μεσόγειο και λέμε ότι θα κρατάμε τον κόσμο στα χέρια μας. Και σε κάθε μέρος που πηγαίνουμε παίρνουμε κι ένα ενθύμιο και μετά με όλα αυτά τα ενθύμια είναι σαν να κρατάμε τον κόσμο στα χέρια μας. Συνεργαστήκαμε και με παιδιά από άλλα σχολεία. Την Άρτα, την Αθήνα και την Κύπρο».
Η Έρρικα μας είπε: «Ήταν πολύ ωραίο, γιατί συνεργαστήκαμε με διάφορους συμμαθητές από άλλα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου, ήταν πολύ ωραίο συναίσθημα, γιατί περάσαμε καλά, ήταν πολύ όμορφα».
Η Γεωργία τόνισε: «Δουλέψαμε παιδιά για αυτό το βιβλίο και όχι μεγάλοι. Μας πήρε πολύ καιρό αλλά άξιζε πολύ ο χρόνος μας. Είδαμε και φωτογραφίες από άλλα σχολεία, γνωριστήκαμε και με άλλα παιδιά και αποκτήσαμε πολλές εμπειρίες».
Η Πελαγία υποστήριξε: «Πρώτον μου άρεσε ότι βγάλαμε ένα βιβλίο και γίναμε μικροί συγγραφείς και επίσης γνωρίσαμε και τους συμμαθητές μας από την τάξη μας, γιατί συναντιόμασταν και γράφαμε προτάσεις και τέτοια, αλλά και από άλλα σχολεία της Ελλάδας και μάθαμε και καινούριους πολιτισμούς σε άλλες πόλεις».
Η Τασία είπε: «Όλοι που θα το διαβάσουν θα μάθουν ότι ένα παιδί μπορεί να κάνει πολλά πράγματα και αυτό στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Επίσης ο Χρύσανθος με τους φίλους του περνάνε περιπέτειες, αλλά πάνω από όλα έχουν την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουν και τα τελικά τα καταφέρνουν».
Η Κατερίνα, ανέφερε: «Είναι ένα ωραίο βιβλίο, μας πήρε πολύ καιρό αλλά τελικά το γράψαμε. Έχει διάφορες λέξεις που είναι δύσκολες αλλά τις αναγνωρίζουμε και έχει πολλά θέματα».
Η Βάλια είπε: «Μου άρεσε όταν το δημιουργούσαμε, και τώρα που θα κάνουμε την παρουσίαση. Όποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο θα καταλάβει την προσπάθειά μας και πώς δουλέψαμε».
Η Ίριδα, τόνισε: «Μου άρεσε και διασκέδασα πολύ που συνεργαστήκαμε με τα άλλα σχολεία και κάναμε καινούριες φιλίες. Θα ήθελα να ξαναγράψω καινούριο βιβλίο».
Η Γωγώ μιλώντας για την εμπειρία της ανέφερε: «Εμένα μου άρεσε που γράψαμε το βιβλίο, αλλά στην αρχή δυσκολευτήκαμε, όταν το ακούσαμε. Μας άρεσε πολύ όταν το είχαμε στα χέρια μας».
Η Μελίνα είπε: «Μου άρεσε γιατί κάναμε καινούριες φιλίες, αποδείξαμε ότι η απόσταση δεν μας χωρίζει και μπορούμε να κάνουμε πολλές εργασίες μαζί και θέλω να το ξανακάνω αυτό».
Η Δέσποινα, υποστήριξε: «Η περιπέτεια στα «Μικρά Μολύβια» ήταν υπέροχη. Στην αρχή όταν το ακούσαμε πανικοβληθήκαμε λίγο, γιατί δεν ξέραμε πώς θα αντεπεξέλθουμε μαζί με τα μαθήματα, όμως, όταν πήραμε στα χέρια μας το βιβλίο νιώσαμε υπέροχα».
Ο Γιάννης μας είπε: «Το βιβλίο στην αρχή μας φάνηκε λίγο δύσκολη ιδέα, αλλά μετά ήταν υπέροχη. Μαζευόμασταν τα σαββατοκύριακα σε σπίτια φίλων μας, κουβεντιάζαμε, μιλούσαμε, κάναμε εργασία, παίζαμε, ήταν πολύ ωραία η διαδικασία αυτή».
Η Μαρία τόνισε: «Το βιβλίο μας δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη φιλία, γιατί μπορούμε να κάνουμε φίλους σε όλο τον κόσμο, ακόμα και μέσα από βιβλία, από τον υπολογιστή μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είναι ωραία η δουλειά του συγγραφέα, αλλά έπρεπε να σβήνουμε και να προσθέτουμε κι αυτό δεν ήταν και πολύ ωραίο».
Ο Γιώργος ανέφερε: «Ήταν ωραία ιδέα γιατί παίζαμε με τα παιδιά, γελούσαμε, γράφαμε και λίγο, περνούσαμε πάρα πολύ ωραία».
Ο Στέφανος, τόνισε: «Περάσαμε όμορφα όλη τη χρονιά και είμαι χαρούμενος που εκδόθηκε αυτό το βιβλίο. Κουραστήκαμε πολύ αλλά άξιζε τον κόπο».