Κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επόμενες ημέρες για την επανεκκίνηση των τουριστικών κρατήσεων, όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου, καθώς ολοκληρώνεται ο προγραμματισμός των τουρ οπερέιτορς και των αεροπορικών πτήσεων και ξεκίνησε η πώληση των τουριστικών πακέτων από τις χώρες στις οποίες η Ελλάδα άνοιξε ήδη από χθες τα σύνορα της.
Οι επιχειρηματίες της ξενοδοχίας του Ρεθύμνου εξακολουθούν να είναι συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί καθώς το τοπίο παραμένει θολό.
Όσοι ανοίξουν τις μονάδες τους θα το πράξουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, καθώς την 1η του ίδιου μήνα θα υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες τα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου. Νωρίτερα, όπως τονίζουν δεν έχει νόημα αφού δεν υπάρχουν πελάτες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μέχρι στιγμής ένα σημαντικό ποσοστό των ξενοδόχων του νομού, που ανέρχεται σε 25-30%, προσανατολίζεται στο να μην ανοίξει καθόλου τις μονάδες του τη φετινή σεζόν, καθώς εκτιμά πως τα έξοδα θα είναι πολύ αυξημένα και η λειτουργία τους θα είναι ασύμφορη.
Έως το τέλος του μήνα θα φανεί, όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, η διάθεση και το ενδιαφέρον της τουριστικής αγοράς. Ήδη αυτές τις ημέρες περιορίστηκαν σημαντικά οι ακυρώσεις και δειλά-δειλά άρχισαν να μπαίνουν οι πρώτες κρατήσεις. Όπως επισημαίνουν οι κρατήσεις που έγιναν προ κορονοϊού και αφορούν στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου δεν έχουν ακόμα ακυρωθεί, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Οι γνώστες της τουριστικής αγοράς επισημαίνουν πως αυτό θα κριθεί από τις εντυπώσεις και την εμπειρία των πρώτων επισκεπτών που θα φτάσουν στα ξενοδοχεία της Κρήτης. Σε ότι αφορά τις νέες κρατήσεις αυτές αφορούν κυρίως τον Αύγουστο και μέχρι στιγμής ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός.
Οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου ποντάρουν στη γερμανική αγορά που αποτελεί την πρώτη δεξαμενή τουριστών για την Κρήτη. Είναι σίγουροι πως τα ποσοστά Γερμανών επισκεπτών θα είναι πολύ μειωμένα, εκτιμούν ωστόσο ότι θα είναι και εκείνοι που θα «σώσουν», κατά κάποιο τρόπο, την παρτίδα της φετινής σεζόν. Από την άλλη σοβαρό πρόβλημα υπάρχει από τη Σκανδιναβία όπου εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η ταξιδιωτική οδηγία για απαγόρευση εξόδου από τις χώρες, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους τουριστικούς παράγοντες της δυτικής Κρήτης μιας και Σουηδοί, Νορβηγοί, Φινλαδοί και Δανοί αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής πίτας του Ρεθύμνου.
Την ίδια στιγμή και ενώ το τοπίο είναι θολό και η αβεβαιότητα για το μέλλον της σεζόν μεγάλη οι ξενοδόχοι εκπαιδεύονται για τους τρόπους διαχείρισης τυχόν ύποπτου κρούσματος covid 19 με σεμινάρια που γίνονται από την περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου και ταυτόχρονα οργανώνουν τους χώρους τους προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα που έφερε στις επιχειρήσεις τους ο κορονοϊός, όπως αυτά προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Αναλυτικά,
Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα εποχικά ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, παρά το ότι χθες ήταν η ημερομηνία η οποία η κυβέρνηση καθόρισε ως επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα, ανοίγοντας ταυτόχρονα τα ελληνικά σύνορα για χώρες που έχουν αντίστοιχα επιδημιολογικά δεδομένα με τη χώρα μας. Ωστόσο η απαγόρευση λειτουργίας των αεροδρομίων της Κρήτης με πτήσεις τσάρτερ, που είναι σε ισχύ έως το τέλος του μήνα, είχε ως αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να μην ανοίξουν τις μονάδες τους αφού δεν υπάρχουν πελάτες.
Τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν στο Ρέθυμνο θα αρχίσουν σταδιακά τη λειτουργία τους από την 1η Ιουλίου, με ελάχιστες κρατήσεις που θα θυμίζουν την εικόνα που καταγράφουν οι μονάδες το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου. Αξιοσημείωτο είναι πως ένα ποσοστό της τάξεως του 25-30% των ξενοδόχων δεν σκοπεύουν προς το παρόν τουλάχιστον να ανοίξουν τις μονάδες τους, αφού εκτιμούν πως αυτό θα είναι ασύμφορο λόγω των δεδομένων της πανδημίας του κορονοϊού που έχει οδηγήσει σε απώλειες σημαντικού αριθμού κρατήσεων.
Ωστόσο οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται κρίσιμες σε ότι αφορά τις τουριστικές κρατήσεις αφού δειλά-δειλά παρατηρείται μια κινητικότητα και τις απανωτές ακυρώσεις Απριλίου-Ιουνίου διαδέχονται οι κρατήσεις σε μονοψήφια βέβαια νούμερα, που αφορούν το τετράμηνο Ιουλίου-Οκτωβρίου με την πλειοψηφία να αφορά τον μήνα Αύγουστο. Οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, αφού σταδιακά οι τουρ οπερέιτορς οργανώνονται, οι αεροπορικές πτήσεις προγραμματίζονται και θα επανεκκινηθούν οι τουριστικές αφίξεις.
Σίγουρα θα είναι πολύ λιγότερες από άλλες σεζόν και με δεδομένες τις ταξιδιωτικές οδηγίες για απαγόρευση εξόδου από τις σκανδιναβικές χώρες, που αποτελούν μια μεγάλη δεξαμενή τουριστών για τη δυτική Κρήτη, και τα ερωτήματα που τίθενται για την πορεία της σεζόν είναι πολύ σοβαρά. Ωστόσο οι επιχειρηματίες ποντάρουν στη γερμανική αγορά και προσδοκούν ότι θα υπάρξει μια μικρή ανάκαμψη τις επόμενες ημέρες.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Μπάμπης Μπιρλιράκης, τόνισε: «Ξεκινάμε δειλά-δειλά από την 1η Ιουλίου και ανοίγουν κάποια ξενοδοχεία και σταδιακά στο πρώτο δεκαήμερο ετοιμάζονται οι συνάδελφοι, όσοι δηλαδή έχουν πάρει απόφαση να επαναλειτουργήσουν φέτος τις μονάδες τους. Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό συναδέλφων που ακόμα σκέφτονται αν θα ανοίξουν ή θεωρούν ασύμφορο το να ανοίξουν και το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 20-30%. Ουσιαστικά αυτή την εβδομάδα περιμένουμε να ξεκινήσει μια σχετική ροή των κρατήσεων, γιατί τώρα οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα των τουρ οπερέιτορς και άρχισαν να βγαίνουν τα τουριστικά πακέτα στην αγορά για τις «ανοιχτές χώρες». Έχει αρχίσει να υπάρχει κάποια κινητικότητα που έχει να κάνει με νέες κρατήσεις, είτε μέσω διαδικτύου, είτε μέσω τουρ οπερέιτορς. Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε μόνο ακυρώσεις ενώ τώρα υπάρχει μια μικρή κινητικότητα μπαίνουν καμιά δυο κρατήσεις περισσότερο για το τρίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Η ροή των ακυρώσεων έχει ανακόψει γιατί ακυρώθηκαν όλες οι κρατήσεις που είχαν γίνει μέχρι και τον Ιούνιο. Τώρα υπάρχει μια διστακτικότητα στις ακυρώσεις κρατήσεων που είχαν γίνει από πριν και αφορούν το τετράμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου. Εκτιμώ ότι υπάρχει διστακτικότητα και αυτοί οι επισκέπτες τηρούν στάση αναμονής για να εξετάσουν τα δεδομένα και να ακούσουν ενδεχομένως και τις εμπειρίες άλλων επισκεπτών, που θα κάνουν διακοπές στα ξενοδοχεία μας για να αποφασίσουν αν θα διατηρήσουν ή αν θα ακυρώσουν την κράτηση τους. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις κρατήσεις και τι ενδιαφέρον θα υπάρξει για νέες και ποια θα είναι η εικόνα της τουριστικής αγοράς. Έχουν προγραμματιστεί ήδη κάποιες πτήσεις από ανοιχτές χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία και έχει ξεκινήσει η πώληση τουριστικών πακέτων. Επίσης κάποιες βαλκανικές χώρες ξεκίνησαν να πουλάνε. Από τη σκανδιναβική αγορά που αφορά κατά το πλείστον τη δυτική Κρήτη αλλά και το Ρέθυμνο δεν έχουμε νεώτερα, αφού είναι σε ισχύ η ταξιδιωτική οδηγία απαγόρευσης έως και το τέλος του Αυγούστου. Αν ανοίξει πιο νωρίς θα τονωθεί πολύ η τουριστική αγορά του Ρεθύμνου. Παράλληλα, σιγά-σιγά εκδηλώνεται και ενδιαφέρον από Έλληνες που μας ρωτούν για τα ξενοδοχεία μας αν θα λειτουργήσουν και τι γίνεται. Οι επόμενες μέρες θα καθορίσουν κατά πολύ την κίνηση του Ιουλίου-Αυγούστου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου που θα ξεκινήσουν οι αφίξεις θα καθορίσουν τι θα γίνει τους επόμενους μήνες ανάλογα με τις εμπειρίες που θα έχουν μεταφερθεί από τους πρώτους ταξιδιώτες».
Η χώρα μας ξεκίνησε από χθες να δέχεται επισκέπτες από τις παρακάτω 29 χώρες: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.
Επανεκκίνηση χθες στα αεροδρόμια Ελ. Βενιζέλος και Θεσσαλονίκης
Εν τω μεταξύ ομαλά αλλά ξεκίνησε χθες η πορεία επαναφοράς μετά τον κορονοϊό για τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που άνοιξαν τις πύλες τους για τους διεθνείς επισκέπτες, μαζί με ξενοδοχεία και εποχικά καταλύματα. Βεβαίως η κίνηση κατά την πρώτη ημέρα δεν ήταν μεγάλη, όμως δίνεται το σήμα της επανεκκίνησης δύο εβδομάδες πριν από το καθοριστικό άνοιγμα του τουρισμού την 1η Ιουλίου.
Για χθες οι προγραμματισμένες διεθνείς πτήσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν συνολικά 28, με το πρόγραμμα βεβαίως να ανανεώνεται διαρκώς από τις αεροπορικές εταιρείες με τροποποιήσεις ή αλλαγές. Οι διεθνείς αφίξεις ξεκίνησαν από τη Λάρνακα το πρωί και συνεχίστηκαν με Άμστερνταμ, Παρίσι, Βουκουρέστι, Ντόχα, Ρώμη, Βιέννη, Ζυρίχη, Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες, Βουδαπέστη, Βελιγράδι, Ντίσελντορφ.
Σε κάθε περίπτωση, οι πληρότητες των αεροσκαφών δεν ήταν μεγάλες, αναμένεται όμως τις επόμενες ημέρες, κυρίως δε από την 1η Ιουλίου, να βελτιωθούν. Οι προσδοκίες βεβαίως στηρίζονται στον Αύγουστο, αλλά και τον Σεπτέμβριο εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο στοίχημα της χώρας, το οποίο τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κηρύσσοντας την έναρξη του εφετινού διαφορετικού και δύσκολου καλοκαιριού από τη Σαντορίνη. Όπως είπε, ερωτώμενος από ξένους ανταποκριτές για την προθυμία αεροπορικών εταιρειών να πετάξουν στα ελληνικά αεροδρόμια, «είμαι πεπεισμένος ότι εάν υπάρξει ζήτηση, τότε η χωρητικότητα θα καλυφθεί».
Σημειώνεται ότι το 2019 στο αεροδρόμιο της Αθήνας οι ημερήσιες πτήσεις, συνολικά εσωτερικού κι εξωτερικού, έφταναν στις 800. Για φέτος δεν αναμένεται να φτάσουν ούτε στο 1/3 των περσινών.