Νέα συνάντηση θα έχουν αύριο στην Αθήνα αιρετοί της Κρήτης με τον αρμόδιο υπουργό για το μεταναστευτικό προκειμένου να βρεθεί μια λύση το δυνατόν συναινετική για την υποδοχή 1.500 προσφύγων στο νησί. Μετά τις αντιδράσεις που υπήρχαν τόσο από την πλευρά του Ρεθύμνου, όπου αποκλείστηκε η επιλογή της κυβέρνησης για το στρατόπεδο των Αρμένων, όσο και από πλευράς Ηρακλείου, η συζήτηση, σύμφωνα τουλάχιστον με τους αιρετούς του νησιού, ξεκινά από την αρχή αναζητώντας χώρους, όπου θα φιλοξενηθούν ανά 500 οι 1.500 πρόσφυγες που έχει σχεδιαστεί να φτάσουν στο νησί.
Αν και η κυβέρνηση έδειξε απρόθυμη στη λύση της φιλοξενίας σε σπίτια με την συνέχιση του προγράμματος «Εστία» της Ύπατης Αρμοστείας που ήδη εφαρμόζεται στο νησί, περιφερειάρχης, βουλευτές και δήμαρχοι εμμένουν σε αυτή τη λύση τονίζοντας πως είναι η καταλληλότερη, ώστε οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες και να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες.
Όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταυρός Αρναουτάκης, με χθεσινές δηλώσεις του, οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης στην αυριανή συνάντηση περιμένουν να ακούσουν την απάντηση της κυβέρνησης στο πάγιο αίτημά τους για τη φιλοξενία προσφύγων σε σπίτια. Αντικείμενο της συνάντησης όπως ξεκαθάρισε δεν θα είναι η υπόδειξη χώρων σε περιοχές του νησιού για τη δημιουργία hot spot. Ωστόσο, σε περίπτωση που η απάντηση της κυβέρνησης είναι αρνητική ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει τι μέλλει γενέσθαι.
Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε: «Κανείς δεν είπε να μην αναλάβουν όλες οι περιφέρειες το βάρος που τους αναλογεί στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Η θέση της Περιφέρειάς μας είναι ξεκάθαρη, όπως αυτή υποστηρίχτηκε σε δυο συναντήσεις που έγιναν στο υπουργείο: εμείς θέλουμε να συνεχιστεί το επιτυχημένο παράδειγμα με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, με δομές οι οποίες θα είναι φιλοξενία σε σπίτια. Αυτό είναι το καλύτερο μοντέλο που μπορεί να υπάρξει μέσα από το πρόγραμμα «Εστία». Είναι ένα απολύτως επιτυχημένο μοντέλο. Και τότε υπήρχαν πολλές αντιρρήσεις όμως μαζί με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου και τον δήμαρχο είχαμε ένα αποτέλεσμα πάρα πολύ ικανοποιητικό και αυτό θέλουμε να συνεχιστεί», ενώ ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο η πρόταση αυτή να μη γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση ο κ. Αρναουτάκης, αρκέστηκε να πει πως: «Δεν έχουμε καμία άλλη ενημέρωση. Είναι θέμα αποκλειστικά της κυβέρνησης. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Αυτό που μας είπαν είναι ότι στη συνάντηση της Τετάρτης θα μας απαντήσουν στη πρόταση που έχουμε κάνει τόσο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης όσο και η Περιφέρεια για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων σε σπίτια. Δεν έχουμε κάτι άλλο».
Ξενοδόχους και Επιμελητήριο ενημέρωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου για τις εξελίξεις
Εν τω μεταξύ, χθες το πρωί σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο με ξενοδόχους και μέλη του Επιμελητήριου ο δήμαρχος Ρεθύμνου ενημέρωσε τους φορείς του τουριστικού κλάδου για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό και για τη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας, όπου μετά από σφοδρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, τόσο του κ. Μαρινάκη όσο και του κ. Κεφαλογιάννη, απορρίφθηκε η επιλογή της κυβέρνησης που είχε αποφασίσει να δημιουργήσει hot spot στους Αρμένους για τη φιλοξενία 1.000 προσφύγων. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του Γιώργου Μαρινάκη οι φορείς αυτοί πρέπει να είναι ενήμεροι για το θέμα και να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες. Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε: «Στα πλαίσια της τακτικής συνεργασίας που έχω με τον Σύλλογο Ξενοδόχων και ενόψει της γενικής τους συνέλευσης (χθες βράδυ) συζητήσαμε διάφορα θέματα που αφορούν το τουριστικό προϊόν που δυστυχώς για τον Νομό Ρεθύμνου είναι μονοκαλλιέργεια, όταν έχουμε μια χειμάζουσα κτηνοτροφία και μια ελαιοκομία που φέτος τουλάχιστον λόγω της ελλιπούς δασοπροστασίας, έχουμε απομείωση του γεωργικού εισοδήματος. Προφανώς αναφερθήκαμε και στο μεταναστευτικό. Τους ενημέρωσα ότι η καταστροφική για τον νομό και για τα συμφέροντα όλων των επαγγελματικών ομάδων και τάξεων λύση των Αρμένων, έχει απομακρυνθεί, όμως τους ζήτησα τη συνδρομή και την επαγρύπνησή τους, διότι δυστυχώς κάποιοι εξέλαβαν το Ρέθυμνο σε όλη αυτή την ιστορία της διαχείρισης του προσφυγικού ως τον πιο αδύναμο κρίκο. Τους ζήτησα να αναλάβουν και εκείνοι όποιες πρωτοβουλίες κρίνουν σκόπιμο, διότι εκείνο το οποίο διαπίστωσα είναι έτι η όλη διαχείριση του θέματος έγινε χωρίς καμία πραγματική γνώση και επίγνωση των απόλυτων συνεπειών που θα είχε για την οικονομική και κοινωνική συνοχή του νομού μας. Υπό την έννοια αυτή ήταν και ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ ο κ. Γιακουμάκης με το Δ.Σ. του Συλλόγου Ξενοδόχων και η αντιπεριφερειάρχης, ώστε να βρισκόμαστε σε μια σύμπλευση και σε μια ενημέρωση».
Ερώτηση του Β. Κεγκέρογλου για τον σχεδιασμό φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη.
Ερώτηση προς τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου για τον Χωροταξικό σχεδιασμό, τη δυναμικότητα και τις προϋποθέσεις των κλειστών δομών φιλοξενίας στην Κρήτη.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Το σύστημα υποδοχής στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει καταρρεύσει λόγω της κυβερνητικής αδυναμίας διαχείρισης της αύξησης των ροών που ξεκίνησε το καλοκαίρι και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι συνθήκες είναι άθλιες για τους φιλοξενούμενους. Η μοναδική λύση είναι η αποσυμφόρηση των νησιών.
Η ελληνική κοινωνία έχει δείξει την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες. Σήμερα οφείλει να δείξει την ίδια αλληλεγγύη και στους νησιώτες, οι τόποι των οποίων έχουν μετατραπεί σε κολαστήρια και αποθήκες ψυχών.
Παρά το επείγον της ανάγκης, η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται εκτεθειμένοι στις δύσκολες χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες πάνω από 30.000 αιτούντες άσυλο μεταξύ των οποίων και πάρα πολλά παιδιά, ακόμα και βρέφη.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα αποσυμφόρησης 20.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά και την κατανομή τους αναλογικά σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Στην Κρήτη φιλοξενούνται ήδη περίπου 900 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας σε διαμερίσματα «ESTIA» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που υλοποιείται από τις τοπικές αρχές. Το πρόγραμμα έχει στεφθεί από επιτυχία και αποτελεί ένα μοντέλο που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τοπικών αρχών και κοινωνιών. Ήδη οι τοπικές αρχές έχουν συμφωνήσει για την φιλοξενία, επιπροσθέτως, 400 ασυνόδευτων ανηλίκων.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, πέρα από το επιτυχημένο πρόγραμμα ESTIA, λειτουργούν περί τις 25 ανοιχτές δομές φιλοξενίας, υπό ασαφές καθεστώς λειτουργίας, αφού για ελάχιστες από αυτές έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη από το νόμο απόφαση ίδρυσης, ενώ υπάρχει άγνωστος αριθμός μισθωμένων ξενοδοχείων από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Παρά την επιτυχία του προγράμματος ESTIA η κυβέρνηση έχει επιλέξει να ακολουθήσει τις αποτυχημένες και ακριβές λύσεις της δημιουργίας μεγάλων καταυλισμών – γκέτο σε ανενεργά στρατόπεδα, αποθήκες και εγκαταλειμμένους βιομηχανικούς χώρους καθώς και της μίσθωσης ξενοδοχείων.
Έτσι στην Κρήτη ερευνώνται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, διάφοροι χώροι με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση να έχουν εκφράσει ήδη τη διαφωνία τους ή τον προβληματισμό τους. Σύμφωνα με την κυβέρνηση τα νέα κέντρα θα είναι κλειστά υπό την έννοια του ελέγχου της εισόδου και της εξόδου των φιλοξενουμένων και θα έχουν μεγάλη δυναμικότητα αλλά φαίνεται ότι προτείνονται από το υπουργείο Άμυνας, χωρίς αυτό να λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά των περιοχών που προτείνει.
Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι υπουργοί:
- Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το πρόγραμμα ESTIA; Μέχρι πότε επαρκούν οι πόροι για τη συνέχισή του και τι θα γίνει μετά τη λήξη του σχετικού προγράμματος; Τι προβλέπεται για την Κρήτη;
- Θα εκδοθούν αποφάσεις ίδρυσης και λειτουργίας για τα νέα κέντρα ή θα ακολουθηθεί η πρακτική του παρελθόντος όπου τα κέντρα λειτουργούν χωρίς νομιμοποίηση;
- Που προτείνεται να εγκατασταθούν οι νέες δομές στην Κρήτη, ποιο το χρονοδιάγραμμα και ποια θα είναι η δυναμικότητα τους;
- Θα ζητηθεί η γνώμη των τοπικών φορέων;
- Ποιο είναι το προβλεπόμενο κόστος δημιουργίας, στελέχωσης και λειτουργίας των νέων Κέντρων και από που θα καλυφθεί;
- Ποιες είναι οι προβλέψεις της κυβέρνησης σε σχέση με την παροχή πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης των ανηλίκων στις δομές που θα δημιουργηθούν;».