Κρίσιμη για τα προαπαιτούμενα, αλλά και νέο τεστ αντοχής για την κυβέρνηση, εξαιτίας της διαφωνίας σημαντικού αριθμού βουλευτών, για τα μέτρα που «συνοδεύουν» το τρίτο χρηματοοδοτικό πρόγραμμα, είναι η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή.
Χθες, εν μέσω αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων, εξαιτίας της στάσης που επέδειξε για μια ακόμη φορά η πρόεδρος της Βουλής, πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων, που επρόκειτο να αποφασίσει την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Σήμερα το πρωί θα ξεκινήσει η κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας. Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης», που κατατέθηκε από την κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, περιλαμβάνει τη δέσμη μέτρων, η ψήφιση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή, μεταξύ άλλων είναι τα εξής: αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, αλλαγές στον κώδικα είσπραξης και στους κανόνες διαγραφής χρεών προς το δημόσιο, μείωση ακατάσχετων ορίων για οφειλές στο δημόσιο, αλλαγές στις διώξεις για χρέη στο δημόσιο, αλλαγές στις 100 δόσεις, αύξηση προκαταβολής φόρων σε επιχειρήσεις, περιορισμός της φοροαπαλλαγής των αγροτών, αύξηση ΦΠΑ για ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, άμεση εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκαν τον Ιούνιο για το δάνειο-γέφυρα, αλλαγές για χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλαγές στις κατώτατες συντάξεις, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Επίσης, στα μέτρα-τομές που φέρνει το νέο μνημόνιο περιλαμβάνονται τα παρακάτω: νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και εξορθολογισμός των μη μισθολογικών επιδομάτων, όπως τα εκτός έδρας, από 1ης Ιανουαρίου 2016. Αλλαγή στη φορολογία των αγροτών, σταδιακή κατάργηση πρόωρων συντάξεων, προστασία από πλειστηριασμούς μόνο για τις ευπαθείς ομάδες, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων μηχανικού, συμβολαιογράφου, αναλογιστή και δικαστικού επιμελητή, ολοκλήρωση όλου του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Ακόμη, το τρίτο μνημόνιο προβλέπει: -0,25% πρωτογενές έλλειμμα το 2015, +0,50% το 2016, +1,75% το 2017, +3,5% το 2018. Προβλέπεται επίσης ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους, ενώ τα «κόκκινα» δάνεια δεν πωλούνται, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, σε εταιρείες. Ωστόσο σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει ομάδα διαβούλευσης με το κουαρτέτο των πιστωτών, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση.
Στο πακέτο της συμφωνίας περιλαμβάνεται ακόμη και το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα εγκρίνει τη συμφωνία Αθήνας και θεσμών επί του νέου μνημονίου, ώστε να προχωρήσει η ψήφισή της και από άλλα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης. Στόχος είναι έως τις 19 Αυγούστου να έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος.
Αναλυτικότερα:
Σήμερα η ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας
ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕYROGROUP
- Σκληρή κόντρα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής
Απόψε το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας. Στη Βουλή κατατέθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης το σχέδιο νόμου της συμφωνίας με τους δανειστές.
Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης» και προβλέπει:
-0,25% πρωτογενές έλλειμμα το 2015
+0,50% το 2016
+1,75% το 2017
+3,5% το 2018
Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους. Τα «κόκκινα» δάνεια δεν πωλούνται, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, σε εταιρείες.
Ωστόσο σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξει ομάδα διαβούλευσης με το κουαρτέτο των πιστωτών, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση.
Στο πακέτο της συμφωνίας περιλαμβάνεται ακόμη και το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, με σκληρή κόντρα μεταξύ της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ξεκίνησε λίγο πριν τις 10:00 χθες το βράδυ η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που θα αποφασίσει την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.
Ο κ. Κακλαμάνης εγκάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου για την απόφασή της να μεταδοθεί ζωντανά η Διάσκεψη από το κανάλι της Βουλής και της ζήτησε να θέσει το θέμα προς ψηφοφορία.
Η επανέναρξη των εργασιών της Βουλής έγινε η αιτία για την ανοιχτή σύγκρουση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Βουλής, καθώς η κ. Κωνσταντοπούλου έπειτα από ένα μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, τελικά δεν υποχώρησε.
Σήμερα το πρωί, θα ξεκινήσει η κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.
Πολιτικά, ωστόσο, η κατάσταση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε έκρηξη του Σπύρου Σαγιά για την κωλυσιεργία της κ. Κωνσταντοπούλου.
Υπουργοί και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν απερίφραστα τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης μιλούν για γελοιοποίηση του θεσμού. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega δήλωσε ότι «ο περιορισμός της συζήτησης αυτής δεν βοηθάει κανέναν και τίποτα». «Δεν μας τιμά όταν μιλάμε για τόσο σοβαρά ζητήματα να αναλωνόμαστε σε αυτή τη θεσμική τυπολατρία που είναι στα όρια του προσχήματος» πρόσθεσε, «δεν μας τιμά το ότι αναγκάζεται ο πρωθυπουργός να ζητά, να θέτει ημερομηνίες και ώρες, να υπάρχει διαπραγμάτευση του αυτονόητου».
Πολύ επικριτικός για τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. «Είναι αδιανόητο το προεδρείο της βουλής να δημιουργεί προβλήματα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης», δήλωσε στον Σκάι. Στο ίδιο κανάλι ο κ. Κώστας Χρυσόγονος ζήτησε από την κ. Κωνσταντοπούλου να ξανασκεφθεί τη θέση της και πρόσθεσε: «η κατάσταση αυτή με ξεπερνάει».
Τσίπρας: «Θα τα καταφέρουμε παρά τα εμπόδια»
Παράλληλα, την πεποίθησή του ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, «παρά τα εμπόδια που κάποιοι επιχειρούν να βάλουν στον δρόμο μας», εξέφρασε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες και θα πετύχει την «ανοικοδόμηση της χώρας».
«Παρά τα εμπόδια που κάποιοι επιχειρούν να βάλουν στον δρόμο μας, θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτήν τη συμφωνία» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όσοι θέλουν να αναδιατάξουν την Ευρωζώνη, δεν θα τα καταφέρουν και πρόσθεσε: «Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες και θα πετύχουμε την ανοικοδόμηση της χώρας».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια διευρύνθηκε η διαφθορά στην Ελλάδα και πως οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν στις δύο παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, την Ιόνια οδό και τον Ε-65, έγιναν σε συνθήκες εγκλωβισμού και ομηρίας του ελληνικού δημοσίου, από τις υπάρχουσες συμβάσεις.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σταδιακή ανατροπή της νοσηρής κατάστασης, υπό το δεδομένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με στόχο την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού και διαφανούς συστήματος, χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις. «Ποτέ δεν υλοποιούνταν έργα χρήσιμα για τον ελληνικό λαό, αλλά μόνον για την εξυπηρέτηση συμφερόντων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Με το νομοσχέδιο του υπ. υποδομών, ανέφερε ο πρωθυπουργός, δημιουργείται κεντρικό σύστημα αδειοδοτήσεων, καθίσταται υποχρεωτική η σύνταξη μελέτης εφαρμογής για όλα τα έργα – με πραγματικούς προϋπολογισμούς, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες θα καθοριστούν ελάχιστες προϋποθέσεις, για στελέχωση σε επιστημονικό προσωπικό και υποδομές, ενώ αλλάζει το σύστημα δημοπράτησης, μελέτης και κατασκευής των έργων.
Ανακοίνωσε επίσης ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, υπεισέρχονται οκτώ αλλαγές για διαφάνεια στα δημόσια έργα και πάταξη της διαπλοκής.
Για κάθε 100 ευρώ δημόσιων υποδομών, είπε, θα εισρέουν 55 ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Τόνισε επίσης ότι «έχουμε υπαλλήλους- “διαμάντια” που υπηρετούν για ελάχιστα χρήματα το δημόσιο συμφέρον» αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες υγιείς, που ασκούν έργο με αξιοπρέπεια και διαφάνεια.
Στόχος, τόνισε ο κ. Τσίπρας είναι «να συντάξουμε ένα νέο κώδικα αξιών που ζητάει η ελληνική κοινωνία».
Συνεδριάζει εκτάκτως το Εurogroup: για το τρίτο πακέτο στήριξης
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν εκτάκτως στις Βρυξέλλες στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας) αύριο Παρασκευή για να συζητήσουν σχετικά με το τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της κατέληξαν σε συμφωνία την Τρίτη, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί, όπως και μια σειρά μέτρων στο πλαίσιο του πακέτου αυτού, σήμερα Πέμπτη. Γενικά αναμένεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν τη συμφωνία την Παρασκευή.
Επικοινωνίες Παυλόπουλου με Ολάντ και Ντράγκι
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία, διαδοχικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ.
Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων κατά την αυριανή συνεδρίαση και, κυρίως, η έγκριση της συμφωνίας από το Eurogroup της Παρασκευής.
Οι συνομιλίες έγιναν σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα. Επιπλέον ο κ. Παυλόπουλος, κατά τη συνομιλία του με τον Γάλλο ομόλογό του, ευχήθηκε στον κ. Φρανσουά Ολάντ για τα 61α γενέθλιά του.
Σουλτς σε Τσίπρα: «Θα καλέσω το Βερολίνο να εγκρίνει τη συμφωνία»
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενημέρωσε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι προτίθεται να καλέσει δημοσίως την γερμανική κυβέρνηση, την γερμανική Βουλή και το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να εγκρίνουν τη συμφωνία.
Στο μεταξύ διαστάσεις ενδοκυβερνητικού εμφυλίου τείνει να λάβει το ζήτημα της στάσης που θα τηρήσει η Γερμανία έναντι της τεχνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (και ηγετικό στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών SPD) Μάρτιν Σουλτς να ξεκαθαρίζει ότι οι απόψεις που διατυπώνει επί του θέματος ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είναι εντελώς προσωπικές και ότι σε καμία περίπτωση δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις του κυβερνητικού συνασπισμού που στηρίζει την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.
Σήμερα η απόφαση του Ελσίνκι για τη συμφωνία Ελλάδας – δανειστών
Η Φινλανδία θα εξετάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της για το τρίτο πακέτο στήριξης και θα εκφράσει τη γνώμη της για το θέμα αυτό σήμερα Πέμπτη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.
«Δεν πρόκειται απλώς να επικυρώσουμε την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία επιτεύχθηκε μια συμφωνία, αλλά θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες», είπε ο Στουμπ όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Φιλανδός υπουργός διευκρίνισε ότι το Ελσίνκι θα αποφασίσει σήμερα για τη στάση που θα τηρήσει. Η συμφωνία θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εγκριθεί από την 25μελή Μεγάλη Επιτροπή του κοινοβουλίου.