«Ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί που έχουμε ήδη υλοποιήσει θα πρέπει να εφαρμόζονται με ευλάβεια. Κι αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο τα μέτρα θα το κάνουμε».
Αυτό δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συνεδρίαση των ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και την Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Παράλληλα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη χθεσινή απογευματινή καθιερωμένη ενημέρωση του ανέφερε ότι τα μέτρα πρόληψης πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα απ’ όλους προειδοποιώντας για εντατικούς ελέγχους ενώ σε αυστηρό τόνο μίλησε για τη μειοψηφία που δεν συμμορφώνεται: «Ευγνωμονούμε τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Μαζί τους μετράμε μέρες και εβδομάδες για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Αλλά θα είμαστε αδιαπραγμάτευτα δηκτικοί και προειδοποιούμε τους λίγους ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους». Δεν είναι θέμα μαγκιάς για κανέναν. Είναι ζήτημα ευθύνης για μια ολόκληρη κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ νέα αυστηρότερα μέτρα για τη μεταφορά επιβατών τόσο με οχήματα δημόσιας χρήσης όσο και μι ΙΧ (σελ. 5) ανακοινώθηκαν χθες από τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Παράλληλα, για προληπτικούς λόγους σε περιοχές που δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα, όπως τα νησιά, απαγορεύτηκαν οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά τα κρούσματα του κορονοϊού και σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρη Τσιόδρα αυτά ανέρχονται πλέον στα 1.415 στη χώρα μας. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο προσετέθησαν 101 καινούρια (81 συν 20 στο πλοίο Ελ. Βενιζέλος). Το σύνολο των νεκρών έχει ανέλθει στους 50, καθώς χθες ανακοινώθηκε ένας ακόμη θάνατος.
Από το σύνολο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, οι 38 ήταν άνδρες και οι 12 γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 72 έτη, ενώ το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας.
Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 90 ασθενείς, ενώ έξι έλαβαν εξιτήριο. Η μέση ηλικία των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι τα 76 χρόνια.
Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι θεωρητικά όλοι μπορεί να νοσήσουμε από τον κορονοϊό, συμπληρώνοντας «αρκεί να μην νοσήσουμε όλοι μαζί». Ο κ. Τσιόδρας έκανε κι ένα σχόλιο για κάποιους που υποστηρίζουν ότι ίσως να μην καταγράφονται όλοι οι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας, τονίζοντας ότι υπάρχει συνεργασία του ΕΟΔΥ με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα συμπληρώνοντας «δεν φοβούμαστε την αλήθεια, αν είχαμε περισσότερες απώλειες θα είχαν καταγραφεί».
Αναλυτικά,
Σε 1415 ανερχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα
Την πεποίθηση ότι θεωρητικά όλοι μπορεί να νοσήσουμε από τον κορονοϊό εξέφρασε στην καθιερωμένη ενημέρωση του ο Σ. Τσιόδρας συμπληρώνοντας «αρκεί να μην νοσήσουμε όλοι μαζί». Ιδιαίτερη στιγμή στην ενημέρωση αποτέλεσε η ονομαστική αναφορά του σε δεκάδες ονόματα ασθενών με κορονοϊό αλλά και γιατρών και νοσηλευτών που τους περιθάλπουν, μετά από την επίσκεψη του σε νοσοκομείο αναφοράς. Χαρακτηριστικά είπε «ευχόμαστε περαστικά από καρδιάς σε όλους τους ασθενείς» και εξήρε τις προσπάθειες όλων των υγειονομικών στον αγώνα για τον covid-19.
Δεν κρύβουμε τίποτα. Ανακοινώνουμε όλη την αλήθεια
Ο κος Τσιόδρας αναφερόμενος στην πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, ανακοίνωσε 81 νέα κρούσματα και άλλα 20 που εντοπίστηκαν σε κρουαζιερόπλοιο, στο οποίο έχουν ήδη ελεγχθεί 380 άτομα. Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται στα 1415. Αρκετοί ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους αλλά και 90 βρίσκονται διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη. Από αυτούς 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, οι περισσότεροι με υποκείμενα νοσήματα ή μεγάλης ηλικίας. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος στη χώρα, ανεβάζοντας το σύνολο των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό στην Ελλάδα στους 50. Από τους νεκρούς, 38 ήταν άνδρες και 12 γυναίκες, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν υποκείμενο νόσημα και ήταν μεγάλης ηλικίας.
Ο κος Τσιόδρας έκανε κι ένα σχόλιο για κάποιους που υποστηρίζουν ότι ίσως να μην καταγράφονται όλοι οι θάνατοι από κορονοϊό στη χώρα μας, τονίζοντας ότι υπάρχει συνεργασία του ΕΟΔΥ με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα συμπληρώνοντας «δεν φοβούμαστε την αλήθεια, αν είχαμε περισσότερες απώλειες θα είχαν καταγραφεί».
Οι μάσκες και οι «αβεβαιότητες» του κορονοϊού
Στο ζήτημα των προστατευτικών μασκών επανήλθε χτες ο κος Τσιόδρας, τονίζοντας ότι υπάρχει μια διχογνωμία καθώς κάποιοι λένε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι μάσκες γιατί είναι σε έλλειψη και άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι χρήσιμες για τη μη μετάδοση του ιού. Ο κος Τσιόδρας έκανε λόγο για πανδημία «αβεβαιοτήτων» τονίζοντας ότι είναι πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε αλλά με βάση τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών οι μάσκες σίγουρα προσφέρουν το μέγιστο όφελος στον χώρο του νοσοκομείου. «Αν όλοι τηρούσαμε τις αποστάσεις, δεν θα χρειάζονταν οι μάσκες, οι οποίες είναι σε έλλειψη αλλά απαραίτητες για ασθενείς και υγειονομικούς». Ο κος Τσιόδρας κατέληξε επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και χθες, ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες σε όσους έχουν συμπτώματα ή νοσούν από κορονοϊό αλλά και σε αυτούς που τους φροντίζουν κι όχι για τους υγιείς.
Η ανοσία και οι επιπτώσεις της νόσου στους πνεύμονες
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό έκανε ξεκάθαρο για μια ακόμη φορά ότι στην ήπια νόσο δεν υπάρχει ανάγκη να πάει κάποιος στο νοσοκομείο «γιατί θα εκθέσει στον ιό και θα εκτεθεί» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τις νεώτερες θεραπείες σε ασθενείς που περνούν τον κορονοϊό στο σπίτι, είπε ότι ήδη εξετάζονται τα κριτήρια με τα οποία θα χορηγούνται. Ερωτηθείς για το αν η νόσηση από κορονοϊό αφήνει βλάβες στους πνεύμονες εξήγησε ότι «φαίνεται ότι όσοι κάνουν ελαφρά πνευμονία, δεν έχουν κάποιο κατάλοιπο όσον αφορά τη λειτουργία των πνευμόνων. Είναι νωρίς ακόμη για να πούμε οτιδήποτε. Αυτό που γνωρίζουμε ότι όσοι αρρωσταίνουν σοβαρά και μπαίνουν σε ΜΕΘ θα πρέπει να παρακολουθούνται μακροχρόνια για μήνες, ακόμη και για 1-2 χρόνια»
Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η στρατηγική μετά το πρώτο κύμα της επιδημίας, είπε ότι όσοι άνθρωποι έχουν αναπτύξει υψηλά αντισώματα θα έχουν « ένα τύπου διαβατήριο αντισωμάτων για να μπορούν να δουλεύουν στην πρώτη γραμμή. Ο ιός φαίνεται ότι δημιουργεί ανοσία η οποία σύμφωνα με κάποιους ενδέχεται να διαρκεί από 2-3 χρόνια. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το φθινόπωρο» απάντησε ο κος Τσιόδρας σε ερώτηση για το πότε θα έχουμε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η στρατηγική για εμβολιασμό για τη γρίπη από το ερχόμενο φθινόπωρο είναι σωστή καθώς όπως είπε «δεν θες να υπάρχουν ταυτόχρονα δυο επιθετικοί ιοί στην κοινότητα».
Ν. Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα η δημοτική κοινότητα Φούστανη στην Έδεσσα
Σε καραντίνα τίθεται από σήμερα, για 14 ημέρες, η κοινότητα Φούστανη της δημοτικής ενότητας Εξαπλατάνου στην Έδεσσα, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Αναφερόμενος σε «κάποιους λίγους που μιλούν για αυστηρό ύφος», είπε επικαλούμενος τον πρωθυπουργό ότι «είμαστε μια δημοκρατία της πειθούς» και σημείωσε πως «την ηθική της ατομικής ευθύνης την έχουμε κάνει όλοι πράξη και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε όση άδικη κριτική κι αν δεχθούμε».
Επισήμανε ότι οι συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις και η αυστηρότητά είναι για τους κάποιους λίγους συμπολίτες που αδιαφορούν, που θέτουν με τόση απερισκεψία σε κίνδυνο όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια, υποδειγματική για πολλές χώρες. Προειδοποίησε τους «ελάχιστα σε αριθμό αδιάφορους και απερίσκεπτούς που δυσκολεύονται να σκεφτούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κινδύνους της δημόσιας υγείας, ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους».
Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών, αναγνωρίζοντας τις μέχρι σήμερα θυσίες τους και τόνισε πως «μαζί τους αγωνιζόμαστε καθημερινά».
Κυρ. Μητσοτάκης: Παρακολουθούμε την υγεία μας, παραμένουμε ενημερωμένοι, μένουμε ασφαλείς
«Παρακολουθούμε την υγεία μας, παραμένουμε ενημερωμένοι, μένουμε ασφαλείς» αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και παραθέτει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους συμπολίτες μας που νοσούν στο σπίτι με ήπια συμπτώματα αλλά και για όσους τους φροντίζουν.