Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το επόμενο δεκαπενθήμερο για τον τουριστικό κλάδο του Ρεθύμνου, ο οποίος αγωνιά βλέποντας ήδη τη βελτιωμένη εικόνα που καταγραφόταν για τις τουριστικές κρατήσεις να ανατρέπεται τις τελευταίες μέρες μετά την έξαρση των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο. Ο αντίκτυπος ήταν άμεσος αφού έγιναν ακυρώσεις, ευτυχώς όχι πολλές σε αριθμό, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις επισκεπτών που επίσπευσαν την αναχώρηση τους υπό τον φόβο της διασποράς του ιού αλλά και του ενδεχομένου να απαιτηθεί καραντίνα κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους. Την ίδια στιγμή δεκάδες είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα προς τους τουριστικούς πράκτορες με ερωτήματα για την επιδημιολογική εικόνα του νομού και την κατάσταση που επικρατεί με τους επισκέπτες να εκφράζουν επιφυλάξεις για την έλευση τους, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να επαναπρογραμματίσουν τις διακοπές τους για τα τέλη Αυγούστου.
Αν και οι ακυρώσεις κρατήσεων προς το παρόν είναι λίγες σε αριθμό, δεν παύουν ωστόσο να δείχνουν την τάση που επικρατεί στους δυνητικούς επισκέπτες και θα κυριαρχήσει σε περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα του νομού συνεχίσει να είναι κακή. Πράκτορες και ξενοδόχοι εμφανίζονται ανήσυχοι και προβληματισμένοι και καλούν όλους τους πολίτες και τους επιχειρηματίες να μην εφησυχάζουν και να τηρούν με αυστηρότητα τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα που έχουν προβλεφθεί ώστε να ανατραπεί σύντομα η αρνητική εικόνα του τόπου και να μην υπάρξουν άλλες απώλειες, οι οποίες θα είναι καταστροφικές τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία.
Μέχρι στιγμής η εικόνα με τις κρατήσεις παραμένει θετική με επισκέπτες από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία να αποτελούν την περίοδο αυτή την πλειοψηφία των επισκεπτών, ενώ αναμένονται και τουρίστες από τη Βρετανία μετά τις 19 του Ιουλίου αλλά και από τη Ρωσία. Για δεύτερη τουριστική σεζόν η πανδημική κρίση αποτελεί τον κύριο παράγοντα που καθορίζει τις τουριστικές ροές στη χώρα μας.
Από τη μία ημέρα στην άλλη τα δεδομένα μεταβάλλονται και κανείς δεν μπορεί να κάνει μία αξιόπιστη πρόβλεψη για την πορεία της σεζόν. Τα αρχικά χαμόγελα από την απόφαση της Μ. Βρετανίας που απελευθερώνει από τις 19 Ιουλίου τις μετακινήσεις τουριστών χωρίς την υποχρέωση της καραντίνας, διαδέχθηκε η εκτόξευση των κρουσμάτων στην Ελλάδα βάζοντας φρένο στις αυξημένες προσδοκίες.
Πάντως οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου στο Ρέθυμνο τονίζουν ότι η σεζόν μπορεί να σωθεί ακόμα και τώρα, αρκεί να ακολουθηθούν κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε όλες τις επιχειρήσεις και τους χώρους συνάθροισης και να αντιληφθούν όλοι οι πολίτες τη σημασία της τήρησης των μέτρων.
«Οι ακυρώσεις προς το παρόν είναι λίγες. Το γενικότερο κλίμα των κρατήσεων είναι θετικό. Μπορεί να ενισχυθεί. Είναι στο χέρι μας, σαν κοινωνία, σαν πολίτες, σαν επιχειρηματίες να τη διασώσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων του νομού Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης.
Αναλυτικά,
Οι πρώτες ακυρώσεις τουριστικών κρατήσεων αλλά και οι πρόωρες αναχωρήσεις επισκεπτών που ήταν για διακοπές στο Ρεθύμνου ήταν ο άμεσος αντίκτυπος της έξαρσης ων κρουσμάτων που καταγράφεται στο Ρέθυμνο τις τελευταίες εβδομάδες στον τουριστικό κλάδο. Η ανησυχία και ο προβληματισμός είναι μεγάλος με τους επιχειρηματίες του κλάδου να απευθύνουν έκκληση σε πολίτες και επιχειρηματίες να τηρούν με αυστηρότητα τα υγειονομικά μέτρα για να μη χαθεί μια ακόμα τουριστική περίοδος.
Η ραγδαία αύξηση των νέων μολύνσεων που καταγράφεται το τελευταίο πενθήμερο στο νομό που έχει ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί με το κόκκινο χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη, όπως ήταν φυσικό είχε άμεση επίταση στις κρατήσεις, που το τελευταίο δεκαήμερο έδειχναν να ανακάμπτουν.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου υπήρξαν τουρίστες που επέλεξαν να αναχωρήσουν άμεσα από τα ξενοδοχεία τους μόλις ενημερώθηκαν για την αύξηση των κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι οι διακοπές τους δεν είχαν ακόμα ολοκληρωθεί. Παράλληλα ξεκίνησαν οι ακυρώσεις κρατήσεων για τον Ιούλιο ή ο επαναπρογραμματισμός τους για τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου σε περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα του νομού έχει βελτιωθεί. Οι ακυρώσεις αυτές και ο επαναπρογραμματισμός όπως διευκρίνισε ο κ. Μπερέτης αφορά κυρίως επαναλαμβανόμενους επισκέπτες που γνωρίζουν καλά το Ρέθυμνο. Παράλληλα πρόσθεσε ότι πολλά ήταν τα email που δέχτηκαν και συνεχίζουν να δέχονται οι τουριστικοί πράκτορες με ερωτήματα επισκεπτών για την κατάσταση της πανδημίας στον νομό.
Η αγωνία στον τουριστικό κλάδο είναι τεράστια με τους επιχειρηματίες να υπογραμμίζουν πως αν το σημερινό κλίμα δεν αλλάξει άμεσα ο φόβος να τιναχθεί στον αέρα ο προγραμματισμός των κρατήσεων που έχει γίνει για τους επόμενους μήνες είναι μεγάλος. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπερέτης το επόμενο δεκαήμερο είναι κρίσιμο. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα αν και εφόσον το κλίμα αναστραφεί, τα κρούσματα υποχωρήσουν και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ενισχυθεί μπορεί να διασωθεί σημαντικό μέρος της τουριστικής πίτας, με δεδομένο όπως ανέφερε ότι υπήρχε σημαντικό ενδιαφέρον για κρατήσεις, ενώ άνοιξε και ο δρόμος για την έλευση Βρετανών και Ρώσων επισκεπτών, που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής πίτας του Ρεθύμνου.
Σε σχετικές η δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο κ Μπερέτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει το Ρέθυμνο τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ερωτήσεις και κάποιες ακυρώσεις, όχι όμως σε μεγάλο βαθμό για να επηρεάσουν την πορεία που φαινότανε ότι θα είναι για τον Ιούλιο. Τα νούμερα των ακυρώσεων είναι μέχρι στιγμής μικρά και δεν δείχνουν να επηρεάζουν προς το παρόν την πορεία της σεζόν, όμως, αυτό αλλάζει πολύ εύκολα αν συνεχιστεί η αρνητική εικόνα. Η Περιφέρεια Κρήτης ακόμα δεν χαρακτηρίζεται «κόκκινη» παρόλο που το Ρέθυμνο είναι «κόκκινο» ουσιαστικά. Οι επισκέπτες βλέπουνε Κρήτη και όχι Ρέθυμνο και αυτό έχει κάπως περιορίσει τις απώλειες. Βέβαια παλιοί πελάτες που παρακολουθούνε πιο στενά, μας παίρνουνε τηλέφωνο και μάλλον δεν θα έρθουν στο Ρέθυμνο αν μείνει έτσι η κατάσταση γιατί φοβούνται. Είναι και ορισμένοι, πολλοί λίγοι που έχουν φύγει νωρίτερα ιδίως από σκανδιναβικές χώρες που ήταν εδώ, φοβούμενοι μην μπουν σε καραντίνα, επιστρέφοντας στην πατρίδα τους. Ακυρώσεις υπάρχουνε και ερωτήσεις υπάρχουνε, όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι τεράστιος ο αριθμός τουλάχιστον προς το παρόν.
Οι πιο γνώστες όμως και παλιοί πελάτες που είχαν σκοπό να έρθουν τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου μας στέλνουν email και μας ρωτάνε, βλέπουν το Ρέθυμνο δεν πάει καλά, το ξανασκέφτονται, μήπως έρθουν από Σεπτέμβρη μήπως ηρεμήσει η κατάσταση από Οκτώβριο. Δηλαδή έχει δημιουργήσει προβληματάκια αυτή η κατάσταση. Ακόμα όμως όχι τεράστια να πούμε ότι θα καθορίσουν τη πορεία της σεζόν ή του Ιουλίου ακόμα όχι» τόνισε ο κ. Μπερέτης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» επισημαίνοντας με έμφαση πως όλη η τοπική κοινωνία, πολίτες και επιχειρηματίες πρέπει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα και να βελτιωθεί η επιδημιολογικά εικόνα, ώστε να διασωθεί η φετινή τουριστική σεζόν; «Υπάρχει τεράστια αγωνία, γιατί τα πράγματα φαινόταν καλά. Ήδη ο Μάιος έκλεισε στο 20% των αφίξεων του 2019, τον Ιούνιο είχαμε διπλάσια νούμερα και τον Ιούλιο τα νούμερα δείχνουν ότι θα φτάσουμε στο 70-80% των αφίξεων του 19 που είναι πολύ καλό το νούμερο. Δεν ξέρω αν αυτό τώρα θα πραγματοποιηθεί. Αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νομό επηρεάζει, και αν συνεχιστεί η ίδια εικόνα και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε πρόβλημα. Πρέπει λίγο να προσέξουμε γιατί θα υπάρξει θέμα αν δεν προσέξουμε. Αν είναι πάρα πολλά τα κρούσματα στο Ρέθυμνο το έχουν ανακοινώσει και οι δικοί μας θα παρθούν μέτρα τοπικά. Υπάρχει αυτή η αγωνία και υπάρχουν και κάποια δείγματα, πρώτες ενδείξεις και ακυρώσεις, ανησυχιών και επισκέψεις πιθανά στο Ρέθυμνο λόγω της κατάστασης, δεν έχουν μεταφραστεί ακόμα σε μεγάλα νούμερα όμως αν συνεχιστεί αυτή η άνοδος των κρουσμάτων και γίνει κάποια απαγόρευση είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει πρόβλημα.
Πρέπει όλοι να προσέχουμε. Πρέπει οι αρμόδιες αρχές να κάνουν αυτό που πρέπει κατά την άποψή μου. Αλλά και οι ιδιώτες, οι επιχειρηματίες πρέπει να προσέξουν. Βλέπετε στα ξενοδοχεία δεν υπάρχουνε θέματα γιατί τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γιατί καταλαβαίνουνε οι επιχειρηματίες αυτοί ότι πρέπει τα πράγματα να είναι σωστά για να μείνουν ανοιχτοί. Αλλά πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι όταν τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και ακούγονται τέτοιοι αριθμοί θα υπάρξει σίγουρα αντίκτυπο, είναι δεδομένο αυτό» κατέληξε ο κ. Μπερέτης.
Ωστόσο, καθαρή εικόνα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού εκτιμάται πως δεν μπορεί να υπάρξει νωρίτερα από τα τέλη Ιουλίου, οπότε θα έχει διαφανεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τόσο η επιδημιολογική τάση όσο και η πρόοδος των εμβολιασμών. Πάντως, σε μια πολυαναμενόμενη από νωρίτερα φέτος εξέλιξη, η Βρετανία ανακοίνωσε πως από τις 19 Ιουλίου οι εμβολιασμένοι πολίτες της θα μπορούν να επισκέπτονται ακόμα και χώρες που βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα, όπως η Ελλάδα, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους, όπως ισχύει σήμερα. Η απόφαση, εφόσον δεν μεταβληθεί ένθεν και ένθεν των συνόρων, ενδέχεται να φέρει επιτέλους σημαντικό συγκριτικά με πέρυσι αριθμό επισκεπτών από τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, εφόσον δεν επιδεινωθεί περισσότερο το κλίμα μεταξύ των δυνητικών ταξιδιωτών εξαιτίας της πανδημίας.
«Γερμανοί, Γάλλοι, Πολωνοί πάνε πολύ καλά προς το παρόν. Οι Ρώσοι δεν θα φτάσουνε τις πτήσεις που ήταν το 19 που είχανε πάρα πολλές πτήσεις, καθώς έχουν ξεκινήσει τώρα με 10 – 15 πτήσεις την εβδομάδα και ελπίζουμε και σε ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από τους Βρετανούς», τόνισε ο κ. Μπερέτης.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το σύνολο των επισκεπτών της χώρας από το εξωτερικό διαμορφώθηκε στα 7,406 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή κατά 78,2% χαμηλότερα από τα 31,3 εκατομμύρια του 2019, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις υποχώρησαν επίσης κατά 76,2%, στα 4,319 δισ. ευρώ από 18,17 δισ. ευρώ το 2019. Δηλαδή κατά το 2020 η τουριστική δραστηριότητα υποχώρησε στο 23% περίπου αυτής του 2019.
Τέλος η καραντίνα για τους εμβολιασμένους Βρετανούς που επιστρέφουν από Ελλάδα
Οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί, οι οποίοι επιστρέφουν από χώρες «μεσαίου κινδύνου» που βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα χρειάζεται να τίθενται σε καραντίνα κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους από τις 19 Ιουλίου, ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.
Όπως τόνισε, οι ταξιδιώτες θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορωνοϊό.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες για ταξίδια στο εξωτερικό, οι επισκέπτες σε περισσότερους από 100 προορισμούς -ανάμεσά τους η Ελλάδα και οι ΗΠΑ- πρέπει να μένουν σε απομόνωση για 10 ημέρες κατά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.