Επενδυτικά σχέδια 200 εκατ. ευρώ από επιχειρήσεις της Κρήτης
– Κονδύλια 48 εκατ. ευρώ στο Νομό Ρεθύμνου για επενδύσεις στους τομείς Τουρισμού, Μεταποίησης, Εμπορίας-Υπηρεσιών
– Οι ευρωπαϊκοί πόροι «σωσίβιο» για την ανάκαμψη της τοπικής αγοράς
Σοβαρή προοπτική ανάκαμψης και αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης δίνει σε δεκάδες υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων του ΕΣΠΑ. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια αποτελούν την μοναδική πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων τους, μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων από την Κρήτη και το Ρέθυμνο, που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, υπέβαλαν πρόταση στο πρόγραμμα: «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013» και πέτυχαν την ένταξή τους σε αυτό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στην Κρήτη δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων 200 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, αφού στο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Κρήτης) εντάχθηκαν συνολικά 1.464 επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό δράσεων 197.045.000 ευρώ.
Σημαντικό μερίδιο εξασφάλισαν επιχειρήσεις του Ρεθύμνου, καθώς στο πρόγραμμα εντάχθηκαν 390 με προϋπολογισμό επενδυτικών σχεδίων που προσεγγίζει τα 48 εκατομμύρια ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα καταγράφηκαν μεγάλα ποσοστά ένταξης και είναι χαρακτηριστικό ότι το 85% των επιχειρήσεων του Ρεθύμνου που υπέβαλαν επενδυτικό σχέδιο τους προηγούμενους μήνες, κατάφεραν τελικά να ενταχθούν στην τελική λίστα επιλογής.
Να σημειωθεί ότι το άθροισμα των επιχειρήσεων και του προϋπολογισμού περιλαμβάνει τόσο τα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται στην κατηγορία «ενταγμένα έργα», όσο και τα σχέδια της κατηγορίας «δυνητικά εντασσόμενα έργα», καθώς προκειμένου να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η επενδυτική δραστηριότητα, το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να παράσχει επιπλέον τη δυνατότητα ενίσχυσης και στα έργα τα οποία κατά την αξιολόγηση βαθμολογήθηκαν με βαθμό μεγαλύτερο του 50. Η υπερδέσμευση γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να διοχετευθεί στην αγορά το μέγιστο δυνατό ποσό από τα κοινοτικά κονδύλια που είναι διαθέσιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι λόγω της κρίσης ορισμένες ενδέχεται να μην υλοποιήσουν τις επενδύσεις.
Επενδυτικό ενδιαφέρον για υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις
Αναλυτικότερα, τα «ενταγμένα έργα» στην Κρήτη είναι 373 με προϋπολογισμό 47 εκατ. ευρώ περίπου και τα «δυνητικά εντασσόμενα έργα» είναι 1.091 με συνολικό προϋπολογισμό 149.868.961 ευρώ.
Τα ενταγμένα έργα στο νησί, ανά κατηγορία, έχουν ως εξής:
– Ένταξη 47 έργων με συνολικό προϋπολογισμό 9.393.635,19 ευρώ και δημόσια δαπάνη 4.532.499,26 ευρώ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Μεταποίησης (υφιστάμενες επιχειρήσεις).
– Ένταξη 66 έργων με συνολικό προϋπολογισμό 13.116.259,03 ευρώ και δημόσια δαπάνη 6.367.305,87 ευρώ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού (υφιστάμενες επιχειρήσεις).
– Ένταξη 209 έργων με συνολικό προϋπολογισμό 15.134.567,35 ευρώ και δημόσια δαπάνη 7.229.839,38 ευρώ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα Εμπόριο-Υπηρεσίες (υφιστάμενες επιχειρήσεις).
– Ένταξη 51 έργων με συνολικό προϋπολογισμό 9.534.095,01 ευρώ και δημόσια δαπάνη 4.582.142,87 ευρώ νέων-υπό σύσταση επιχειρήσεων.
Πέραν όλων των άλλων, από τα στοιχεία προκύπτει το γεγονός ότι παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, έντονο είναι το ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κρήτη. Αυτό σύμφωνα με μελετητές και συμβούλους επιχειρήσεων οφείλεται στο ότι οι πολίτες διαπιστώνουν ότι οι συνθήκες δυσκολεύουν στην αγορά εργασίας και αποφασίζουν να δημιουργήσουν «κάτι δικό τους», στην προσπάθειά τους να βγουν από το εργασιακό και οικονομικό αδιέξοδο.
Το ενδιαφέρον ήταν ακόμα μεγαλύτερο, ωστόσο απορρίφθηκαν ως μη επιλέξιμα 255 έργα με συνολικό αιτούμενο προϋπολογισμό 34 εκατ. ευρώ μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών.
Στα σημαντικά οικονομικά οφέλη που έχει τη δυνατότητα να αποκομίσει η Κρήτη, αναφέρθηκε ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Κρήτης, Αριστείδης Φραγκάκης, με δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.»: «Τόσο το πρόγραμμα που αφορά επιχειρήσεις τουρισμού, μεταποίησης, εμπορίου, όπου καταγράφηκε μεγάλο ποσοστό επιλεξιμότητας, όσο και το πρόσφατο πρόγραμμα γυναικείας επιχειρηματικότητα, από το οποίο η Κρήτη κατάφερε να αντλήσει το 25% του συνολικού προϋπολογισμού των πανελληνίων κονδυλίων, αποδεικνύουν το σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει στην Κρήτη.
Ο προϋπολογισμός και για τα δυο προγράμματα είναι πολύ μεγάλος, άνω των 210 εκατομμυρίων ευρώ, επομένως μπορεί να κινηθεί χρήμα σημαντικού όγκου στην αγορά της Κρήτης.
Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, το γεγονός ότι στην τελευταία δράση του ΠΕΠ καταγράφηκαν ελάχιστες απορρίψεις σχεδίων. Από την υποβολή των προτάσεων εγκρίθηκε το 85%.
Σε άλλα προγράμματα από την υποβολή μέχρι την αξιολόγηση των προτάσεων καταγράφονταν απορρίψεις περίπου στο 50%. Τόσο μεγάλο ποσοστό επιλεξιμότητας δεν έχει συμβεί ξανά».
Μεγάλο ζητούμενο πλέον είναι πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κρήτης και του Ρεθύμνου θα υλοποιήσουν τελικά τις επενδύσεις, καθώς προκειμένου να ξεκινήσουν τις δράσεις και τα έργα για τα οποία έχουν εξασφαλίσει έγκριση από το ΕΣΠΑ, απαιτείται είτε να εξασφαλίσουν δανειοδότηση από τράπεζα, είτε να διαθέτουν από ίδια κεφάλαια τουλάχιστον το 30% του συνολικού προϋπολογισμού για να προχωρήσουν στην επένδυση.
Χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης τονίζει: «Συνήθως τα προγράμματα «τρέχουν» με ένα ποσοστό υλοποίησης 30%-40%. Αυτή τη φορά έγινε μεγάλη υπερδέσμευση κονδυλίων, όμως αν οι τράπεζες δεν δώσουν ρευστό στην αγορά πολλά επενδυτικά σχέδια δύσκολα θα υλοποιηθούν, αφού ο επιχειρηματίας πρέπει είτε να δικαιολογήσει δαπάνες επί του εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου, είτε να προσκομίσει βεβαίωση για τη χορήγηση δανείου».
Συναντήσεις με τους επιχειρηματίες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα θα πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα στελέχη της «Αναπτυξιακής Κρήτης». Οι συναντήσεις πρόκειται να γίνουν στα Επιμελητήρια Ρεθύμνου, Χανίων, Ηρακλείου και Λασιθίου, με σκοπό να δοθούν οδηγίες στους επιτυχόντες σε σχέση με την αποτελεσματική υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σε όλη τη χώρα, στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών», εντάσσονται 7.505 έργα συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 929.020.826,04 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 456.643.734,23 ευρώ.
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα ένταξης έργων που κατά την αξιολόγηση βαθμολογήθηκαν με βαθμό μεγαλύτερο του 50. Τα έργα αυτά είναι 9.406, συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 1.246.199.975,26 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 624.495.306,64 ευρώ.
Δηλαδή το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων που μπορούν να ενισχυθούν από το πρόγραμμα είναι 16.911, με συνολικό προϋπολογισμό επενδύσεων 2.175.220.801,30 ευρώ και δημόσια δαπάνη 1.081.139.040,87 ευρώ.
Προϋπόθεση για την ένταξη των πρόσθετων έργων είναι:
α. Η υποβολή έως την 28.02.2014 από τον δικαιούχο στον ΕΦΕΠΑΕ αίτησης επαλήθευσης-πιστοποίησης έργου τουλάχιστον για το 30% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης ή αποδεικτικών στοιχείων έγκρισης δανείου, ισόποσου τουλάχιστον με το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.
β. Η επαλήθευση των ανωτέρω από τον ΕΦΕΠΑΕ.
Η διαδικασία ένταξης των έργων αυτών θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στις 30.06.2014.
Επισημαίνεται ότι η ημερομηνία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να υπερβεί την 30.06.2015.
Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων ολοκληρώθηκε στις 24 Μαΐου. Υποβλήθηκαν συνολικά 22.991 προτάσεις με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 1.569.925.851 εκ. ευρώ (έναντι 456 εκ ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός). Από τις προτάσεις αυτές οι 4.222 απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης τυπικών προϋποθέσεων και δικαιολογητικών συμμετοχής και αξιολογήθηκαν οι υπόλοιπες 18.769 με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 1.164.006.435 εκ. ευρώ.