Το βιβλίο σε πολυτελή έκδοση, σταχωμένο, αποτελείται από 684 σελίδες σε βέλβετ χαρτί και 500 περίπου φωτογραφίες εποχής. Μας προσφέρει μια εναργή εικόνα της εκπαιδευτικής πραγματικότητας στην Κρήτη, διατρέχει μέσα από την παράθεση αδημοσίευτων γραπτών τεκμηρίων την ιστορία της εκπαίδευσης στο νησί, φωτίζει μέσα από το τοπικό, το γενικό και δένει τη μικροϊστορία όλων των λειτουργούντων σχολείων της περιοχής του Ηρακλείου, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου με την μακροϊστορία της εκπαίδευσης στην Κρήτη: Τη σύσταση των Δημογεροντιών και των Εφορειών, τις αγορεύσεις στη Γενική Συνέλευση και στη Βουλή των Κρητών, τους εκπαιδευτικούς νόμους, την επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης,τη συστράτευση της εκπαίδευσης για την απαλλαγή αρχικά από τον τουρκικό ζυγό και στη συνέχεια για ένωση με την Ελλάδα. Ακόμη την ωφέλιμη γνώση, τα διδασκόμενα μαθήματα, τις σωματικές ποινές, το επίπεδο των δασκάλων, τους αγώνες και τις αγωνίες των τοπικών κοινωνιών για φωτισμό των τέκνων τους και τον απεγκλωβισμό τους από το σκότος της αγραμματοσύνης και της αμάθειας. Τονίζει επίσης το ρόλο της εκκλησίας και τη συνεισφορά της, με την αξιοποίηση των μοναστηριακών κτημάτων στην εκπαίδευση των Κρητών.
Το βιβλίο αναδεικνύει και φωτίζει θεατές αλλά και αθέατες όψεις του σχολικού περιβάλλοντος, οι οποίες άπτονται του φανερού ή του κρυφού αναλυτικού προγράμματος, την συγκρότηση των εκπαιδευτικών, το σχολικό περιβάλλον, τα διδακτήρια που φιλοξένησαν τους μαθητές, το σχολικό τους εξοπλισμό, το κλίμα και τις ανάγκες της εποχής, τη νοοτροπία των γονέων.
Γνωρίζοντας τη ρήση του Αλέξη Δημαρά ότι «το ερμάρι της ιστορίας ποτέ δεν άνοιξε με τη χρήση ενός και μόνου κλειδιού», ο συγγραφέας πράττει όλα τα παραπάνω ανιχνεύοντας και λαμβάνοντας υπόψη μας τους διάφορους παράγοντες το ευμετάβλητο ιστορικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά και την ιδιαιτερότητα της ιστορικής συγκυρίας (εποχή επαναστατικών κινημάτων και συνεχούς μετάβασης από την υποδούλωση στην Αυτονομία και από την Αυτονομία στην Ένωση) αλλά και τους επιπρόσθετους παράγοντες, πολιτικούς, κοινωνικοοικονομικούς, πολιτισμικούς που επέδρασαν και τελικά διαμόρφωσαν την παρεχόμενη στο κρητικόπουλο εκπαίδευση.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο στο Ηράκλειο, τον Άγιο Νικόλαο και την Αθήνα και δέχτηκε θετικότατες κριτικές τόσο για την επιστημονική στερεότητά του όσο και για την ποιότητά του ως βιβλίο, από δημοσιογράφους, πνευματικούς ανθρώπους και πανεπιστημιακούς δασκάλους.
Διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία Κλαψινάκη στην τιμή των 25 ευρώ.
Πανελλήνιος ποιητικός διαγωνισμός: «Κούρος Ευρωπού»
Η Μακεδονική καλλιτεχνική εταιρία «Τέχνη» Κιλκίς προκηρύσσει τον Τριακοστό (30ο) Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό με τίτλο «Κούρος Ευρωπού» και θέμα ελεύθερο....