ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΡΗΤΗΣ
«Όχι στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών»
Ανοιχτή επιστολή, σχετικά με την απόφαση να επιτραπεί στην Ελλάδα η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, απέστειλε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης προς τον περιφερειάρχη Κρήτης, από τον οποίο ζητά να συγκαλέσει άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, ώστε να συζητηθεί το επίμαχο θέμα και να ανακηρυχθεί η Κρήτη ελεύθερη ζώνη από μεταλλαγμένα.
Το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής, έχει ως εξής:
«Μετά από τέσσερα χρόνια εκκρεμότητας σχετικής απόφασης και ύστερα από σχετική εισήγηση της Κομισιόν, άνοιξε η ελληνική κυβέρνηση, ως προεδρεύουσα στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, το ζήτημα των ρυθμίσεων που αφορούν την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ). Οι αρμόδιοι υπουργοί, υπό την προεδρία του Έλληνα ομολόγου τους Γιάννη Μανιάτη, πήραν την πολιτική απόφαση να επιτρέψουν σε όσες κοινοτικές χώρες το επιθυμούν την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών. Η ελληνική κυβέρνηση έτσι τοποθετεί την Ελλάδα, παρά το πλήθος των αντιδράσεων των πολιτών και των φορέων, στις χώρες που επιθυμούν την καλλιέργεια των Γ.Τ. Οργανισμών.
Παράλληλα, η στάση του υπουργού Εξωτερικών κ. Βενιζέλου, ο οποίος δεν συνυπέγραψε την επιστολή 12 Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, με την οποία καλείται ο Επίτροπος Υγείας να αποσύρει την πρόταση της Κομισιόν για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507, προκαλεί ερωτηματικά και εγείρει ανησυχία.
Είναι σαφές πως εάν αρχίσουν τέτοιες καλλιέργειες σε κοινοτικές χώρες, θα είναι πρακτικά αδύνατον να εμποδιστεί η εισαγωγή μεταλλαγμένων φυτών και των προϊόντων τους στις άλλες κοινοτικές χώρες, που δεν επιθυμούν την κατανάλωση ΓΤΟ, είτε ως ζωοτροφές είτε ως τμήματα του περιεχομένου τροφίμων για τους ανθρώπους (αλεύρι, κονσέρβες, είδη ζαχαροπλαστικής, μπισκότα κ.λπ.).
Αντί λοιπόν της αυστηροποίησης του πλαισίου στην κατεύθυνση απαγόρευσης καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (Γ.Τ.Ο.) στην Ευρώπη γίνονται παρεμβάσεις, υπό την πίεση πολυεθνικών και των συμφερόντων ελέγχου της τροφής, να διευκολυνθεί η εξάπλωση της καλλιέργειάς τους.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφορά άμεσα την αγροτική παραγωγή, την ποιότητα των τροφίμων, τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
Η Περιφέρεια Κρήτης οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση για το τόσο σοβαρό αυτό ζήτημα και να εξαντλήσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων της, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαγόρευση της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων σε κάθε επίπεδο. Η Περιφέρεια Κρήτης, της οποίας η οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα, πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου, στα πλαίσια ανασυγκρότησής του, να ενισχυθούν τα ασφαλή, ποιοτικά και τοπικά προϊόντα. Η έκδοση απλών ψηφισμάτων δεν είναι αρκετή, αλλά χρειάζεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, συντονισμός και δράση ώστε και η ελληνική πρόταση να υπηρετεί και να βρίσκεται σε αρμονία με τη βούληση των Ελλήνων πολιτών που είναι ενάντια στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.
Ζητάμε την άμεση σύγκλιση του Π.Σ. με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων, ώστε να συζητηθεί το επίμαχο θέμα διεξοδικά και να ανακηρυχθεί η Κρήτη ελεύθερη ζώνη από μεταλλαγμένα.»