Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις των κτηνοτρόφων της Κρήτης και στα κατά τόπους τμήματα κτηνιατρικής στο νησί, με αφορμή τη διάγνωση καταρροϊκού πυρετού στο ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης. Συγκεκριμένα εντοπίσθηκαν πέντε κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε πρόβατα στο Ρέθυμνο, κάτι το οποίο έχει επιβεβαιωθεί και κλινικά και εργαστηριακά.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης βρίσκονται επί ποδός με στόχο την άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος η οποία μεταδίδεται με ευκολία με τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών σε πρόβατα.
Ο πυρετός μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο προβάτων, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Θεραπεία δεν υπάρχει παρά μόνο ανακουφιστική θεραπεία για το ζώο κυρίως μέσω της λήψης βιταμινών.
Στον κτηνοτροφικό κλάδο επικρατεί έντονη ανησυχία και σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες επαγγελματίες του χώρου έχουν απευθυνθεί- περισσότερο για προληπτικούς λόγους- στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να ενημερωθούν για τα περιστατικά αλλά και για να ξεκινήσουν έλεγχοι στις κτηνοτροφικές τους μονάδες. Την ερχόμενη Τετάρτη μάλιστα θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική σύσκεψη στην περιφέρεια Κρήτης παρουσία όλων των κτηνοτροφικών συλλόγων του νησιού.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνοτροφικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης Ζαχάρης Σωμαράς, επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού εφιστώντας παράλληλα την προσοχή των κτηνοτρόφων για να μην εξαπλωθεί η νόσος.
«Δυστυχώς και στην Κρήτη όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ελλάδα εμφανίστηκαν κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην περιοχή του Ρεθύμνου και επιβεβαιώθηκαν και κλινικά και εργαστηριακά. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία λήψης όλων των προβλεπόμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου νοσήματος που είναι ιδιαίτερα σοβαρό για το ζωικό κεφάλαιο και μόνο.
Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Όσον αφορά τα προβλήματα που δημιουργούνται στην κτηνοτροφία είναι σοβαρά, διότι η εξάπλωση της νόσου είναι γρήγορη εφόσον βέβαια δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, όπως για παράδειγμα η χρήση εντομοαπωθητικών, προκειμένου να ψεκαστούν στάβλοι.
Είναι δύσκολη η αντιμετώπιση του ιού, γιατί όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την ύπαρξη εντόμων. Δεν είναι θανατηφόρος η νόσος για τα ζώα, αν και υπάρχουν βέβαια θάνατοι, όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Όποτε οι κτηνοτρόφοι δουν ύποπτα συμπτώματα όπως για παράδειγμα πρήξιμο στο στόμα και στο λαιμό, πληγές στην στοματική κοιλότητα και έκκριμα από την μύτη θα πρέπει να απευθύνονται στην κοντινότερη κτηνιατρική υπηρεσία, προκειμένου να ζητήσουν σχετική βοήθεια», επεσήμανε ο κ. Σωμαράς.
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, τόνισε ότι ήδη και πριν φτάσουν τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων έγινε η διαδικασία ψεκασμού στην ευρύτερη περιοχή και χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Ρ.Ν.» είπε: «Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες αμέσως επενέβησαν, πήραν δείγματα και προέβησαν στα ενδεδειγμένα από την επιστήμη μέτρα. Θα έχουν μια συνάντηση οι κτηνοτρόφοι με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και με τους αρμόδιους περιφερειακούς συμβούλους για να συζητήσουν το θέμα, αλλά και τα ειδικότερα μέτρα που θα ληφθούν».
Με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, εξέδωσε τις παρακάτω οδηγίες σχετικά με τα συμπτώματα της νόσου και τις οδηγίες προφύλαξης, οι οποίες είναι οι εξής:
Συμπτώματα νόσου
Αιτιολογία – Μετάδοση :
Οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών στα πρόβατα και πολύ σπάνια στις γίδες. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Επιπτώσεις :
Οι επιπτώσεις της ασθένειας είναι οικονομικές, καθώς ο ιός προκαλεί απώλειες ζώων και μείωση στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων.
Συμπτώματα :
ØΠυρετός – απώλεια βάρους
ØΠρήξιμο στην περιοχή του στόματος, οφθαλμών και αυτιών
ØΡινικό έκκριμα το οποίο φράζει τη μύτη
ØΣιαλόρροια
ØΠρήξιμο και μπλε χρωματισμός της γλώσσας (σπάνιο)
ØΚουτσαμάρα
ØΑποβολή
ØΠνευμονία
ØΕάν δεν συμβεί θάνατος μέσα σε χρονικό διάστημα σε χρονικό διάστημα 8-10 ημερών το ζώο αναρρώνει με συμπτώματα απώλειας μαλλιού, στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης
Προφύλαξη:
ØΧρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών ουσιών πάνω στα ζώα αλλά και στο περιβάλλον τους (ψεκασμός του στάβλου και του αύλειου χώρου)
ØΠαραμονή μέσα στο στάβλο κατά την νύχτα
ØΠροστασία των προβάτων από την ηλιακή ακτινοβολία (ιδιαίτερα των ασθενών)
ØΑποφυγή βόσκησης κατά τις απογευματινές ώρες λόγω έντονης κυκλοφορίας εντόμων
ØΣωστή διαχείριση των εκτροφών (ορθολογική διατροφή, αποπαρασιτισμοί, εφαρμογή κατάλληλου εμβολιακού προγράμματος για βασικά νοσήματα κ.ά.)
Θεραπεία:
Δε υπάρχει καμιά αποτελεσματική θεραπεία για τα άρρωστα ζώα, παρά μόνο ανακουφιστική – συμπωματική θεραπεία και χορήγηση βιταμινών με βάση τις οδηγίες κτηνιάτρου.