Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες ο τόμος των Πρακτικών της Ημερίδας «Μαρτυρίες για τη Μονή Αρκαδίου», που είχε πραγματοποιηθεί στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης στις 23 Οκτωβρίου 2016. Την Ημερίδα είχε διοργανώσει το Μουσείο σε συνεργασία με τα ΓΑΚ-Αρχεία Νομού Ρεθύμνης και το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης. Είχε ενταχθεί στα πλαίσια του εορτασμού των 150 χρόνων από την Αρκαδική εθελοθυσία και τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Ρεθύμνης. Την Οργανωτική Επιτροπή της Ημερίδας είχαν απαρτίσει Φαλή Βογιατζάκη, η Ασπασία Παπαδάκη, ο Γιάννης Παπιομύτογλου, ο Χάρης Στρατιδάκης και ο Μιχάλης Τζεκάκης.
Ο τόμος περιλαμβάνει πίνακα περιεχομένων, πρόλογο της Οργανωτικής Επιτροπής, χαιρετισμούς των διοργανωτών, το πρόγραμμα της Ημερίδας και δέκα συνολικά εισηγήσεις:
• «Τα σχετικά με το Αρκάδι εκθέματα και αρχειακά τεκμήρια του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης», της Φαλής Βογιατζάκη, προέδρου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης.
• «Το Αρκάδι μέσα από το Αρχείο του Παύλου Βλαστού», της Ασπασίας Παπαδάκη, Δρ Ιστορίας.
• «Το Αρκαδικό Δράμα στις εφημερίδες της εποχής του», του Γιάννη Παπιομύτογλου, πρώην διευθυντή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης.
• «Επισκόπηση της βιβλιογραφίας της τελευταίας πεντηκονταετίας για το Αρκάδι και της γνώσης που προστέθηκε από αυτή», του Χάρη Στρατιδάκη, Δρ Παιδαγωγικής, Επιμελητή του Σχολικού Μουσείου και Γ.Γ. του ΙΛΜΡ.
• «Ένα σπάνιο φυλλάδιο του 1868 για την Ολοκαύτωση του Αρκαδίου», του Μιχάλη Τζεκάκη, πρώην διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
• «Ερευνώ, παρατηρώ, συγκρίνω: μια βιωματική προσέγγιση του Αρκαδικού Ολοκαυτώματος από μαθητές Γυμνασίου», της Αθηνάς Δρανδάκη, φιλολόγου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Κρήτης.
• «Εκδηλώσεις μνήμης για την Αρκαδική Εθελοθυσία την περίοδο της Τουρκοκρατίας», του Νίκου Δερεδάκη, Δασκάλου και Ιστορικού ερευνητή.
• «Λόγος Καθηγητή και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικολάου Γ. Παπαδάκη «Τι είναι δι’ ημάς το Αρκάδι;», του Κωστή Ηλ. Παπαδάκη, Φιλολόγου και Θεολόγου.
• «Αναφορά στην κρητική επανάσταση 1866-69 και στην Αρκαδική Εθελοθυσία (Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 1866)», του Θεόδωρου Πελαντάκη, Φιλολόγου.
• «Η βιβλιοθήκη της Μονής Αρκαδίου κατά το δεύτερο μισό του 19ου αι.», του Κωνσταντίνου Μ. Παπαδάκη, Θεολόγου και Βιβλιοθηκάριου της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Μετά τις εισηγήσεις ακολουθεί το κεφάλαιο «Ερωτήσεις-παρεμβάσεις», στο οποίο περιλαμβάνονται οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από τέσσερις συνέδρους και οι παρεμβάσεις που έγιναν από την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή, από τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργο Μαρινάκη και από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο, ο οποίος και είχε κλείσει τις εργασίες της Ημερίδας.
Στο Παράρτημα του τόμου παρατίθενται οι εικόνες της Έκθεσης «Πρωτοσέλιδα εφημερίδων του 1866 για το Αρκάδι», που είχε συνοδεύσει την Ημερίδα, με επιμελητές τον Γιάννη Παπιομύτογλου και τον Θωμά Κρεβετζάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου. Περιλαμβάνονται δηλαδή σαράντα πρωτοσέλιδα των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 1866 των εφημερίδων της Αθήνας Αιών, Αλήθεια, Αστήρ της Ανατολής, Αυγή, Δικαιοσύνη, Εθνεγερσία, Εθνοφύλαξ, Ελλάς/Hellas, Ελπίς, Ευαγγελισμός, Ήλιος, Μέλλον, Μέριμνα, Νέα Γενεά, Παλιγγενεσία, Πρωινός Κήρυξ, Ραδάμανθυς, Φως και Χάρτης. Κι ακόμη περιλαμβάνονται πρωτοσέλιδα των επαρχιακών εφημερίδων Αναμόρφωσις Κεφαλονιάς, Αργολίς Ναυπλίου, Αρκαδία Τρίπολης, Έθνος και Ερμούπολις Σύρου, Εύριπος Χαλκίδας, Ναυπλία Ναυπλίου, Νόμος και Πατρίς Σύρου, Ομόνοια Ζακύνθου, Πελοπόννησος Καλαμάτας, Φοίνιξ Πατρών, Η Φωνή του Έλληνος Ζακύνθου, Η Φωνή των Επαρχιών Τρίπολης και Η Φωνή των Χωρικών της Κέρκυρας. Το Παράρτημα συμπληρώνουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της διασποράς Ημέρα και Κλειώ της Τεργέστης, Ανατολικός Αστήρ, Αρμονία και Βυζαντίς της Κωνσταντινούπολης και από την Αμάλθεια της Σμύρνης.
Την επιμέλεια του τόμου των Πρακτικών, ο οποίος έχει έκταση 200 σελίδων, είχε ο Χάρης Στρατιδάκης. Το εξώφυλλο σχεδίασε και προσέφερε ο Βαγγέλης Παπιομύτογλου και τον σχεδιασμό και ηλεκτρονική σελιδοποίηση έκανε η Έλενα Νταντή των εκδοτικών επιχειρήσεων Καλαϊτζάκης. Ο τόμος διατίθεται από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης και θα παρουσιαστεί σε σχετική εκδήλωση μέσα στον προσεχή Οκτώβριο.