Η προεκλογική «κούρσα» έφτασε στο τέλος της. Αν δεχθούμε όσα επισημαίνουν οι δημοσκοπήσεις πρόκειται για ένα «ντέρμπι» τόσο μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων όσο και των αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Τσίπρας που έχει χάσει μεγάλο μέρος της πολιτικής φρεσκάδας των εκλογών του Ιανουαρίου επενδύει στο δίλημμα «παλιό-νέο» επισημαίνοντας ότι οι πολίτες δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουν την παλινόρθωση του παλιού που εκφράζει ο κ. Μεϊμαράκης και η Νέα Δημοκρατία. Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης επενδύει στα λάθη του πρώην πρωθυπουργού και ταυτόχρονα καλεί τους πολίτες να συγκρίνουν τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιανουάριο και την πολιτική του πρακτική στους επτά μήνες που άσκησε την εξουσία, «φεσώνοντας» (όπως αναφέρει χαρακτηριστικά) την οικονομία με 90 δισ. ενώ έφερε ένα τρίτο μνημόνιο περισσότερο επαχθές για τους πολίτες.
Οι πολίτες δεν έγιναν σοφότεροι… Λόγια κενά περιεχομένου. Ουσιαστικές προτάσεις- ιδέες, σχεδιασμός, μεταρρυθμιστική ατζέντα, χρονοδιαγράμματα θεσμικών και άλλων απαραίτητων διαρθρωτικών παρεμβάσεων δεν έφτασαν στους πολίτες. Απλά και μόνο γιατί δεν υπάρχουν!
Οι «πολιτικές κοκορομαχίες» και κοινοτοπίες ήταν αυτό που κυριάρχησε στις ομιλίες των δύο μονομάχων για την πρώτη θέση τόσο στα debate όσο και στις πλατείες όπου αναπτύχθηκε ένας ιδιότυπος «διάλογος» για τα δελτία των οκτώ. Χόρτασαν επίσης παρελθοντολογία και ένα αμφίδρομο καταλογισμό ευθυνών, χόρτασαν αψιμαχίες, εικόνα, επικοινωνισμούς και τηλεοπτικά σποτ… Και η ουσία; Το παρόν και το μέλλον του τόπου; Το σχέδιο για μια ανασυγκρότηση της χώρας, τα ψιλά γράμματα του τρίτου μνημονίου, το «τι μέλλει γενέσθαι» αν κάποτε καταφέρουμε και απαλλαγούμε από την «Ύπατη Αρμοστεία» της μνημονιακής πολιτικής, για ένα δίχτυ ασφαλείας για τους ασθενέστερους, για τη δημόσια παιδεία και υγεία που έχουν καταβαραθρωθεί, για το πως θα προσελκύσουμε επενδύσεις και μέσω αυτών θα μειώσουμε την ανεργία, για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, την αξιοκρατία- αξιολόγηση… Τίποτα συγκεκριμένο! Κανένα σχέδιο (ούτε καν προσχέδιο) δεν έφτασε στους πολίτες σχετικά με ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο προκειμένου η χώρα αφού κάνει τις θεσμικές και άλλες μεταρρυθμίσεις αξιοποιώντας το να σταθεί σιγά-σιγά στα δικά της πόδια. Κανένας ουσιαστικός διάλογος για το «μετά» …
Κι όμως τη Δευτέρα είτε η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας (ανεξαρτήτως του ποιος θα ηγείται της κυβέρνησης αυτής- εδώ τα σενάρια είναι πολλά).
Ποιες είναι όμως οι παράμετροι που θα κρίνουν την πρωτιά;
Ο κ. Μεϊμαράκης έχει καταφέρει – σύμφωνα με τις μετρήσεις- να συσπειρώσει το κόμμα του σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπολείπεται αρκετά σε ό, τι αφορά τη συσπείρωση των οπαδών του ενώ ταυτόχρονα έχει και αξιοσημείωτες διαρροές ψηφοφόρων προς άλλα κόμματα. Η ΝΔ θα μπορούσαμε να πούμε ότι ακουμπάει οροφή. Μπορεί φυσικά να προσδοκά την έλευση ψηφοφόρων ( από διαρροές ή τους αναποφάσιστους) αλλά δεν είναι αυτό που θα κρίνει ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα…
Το «κλειδί» βρίσκεται σε κάποια άλλα στοιχεία. Το μεγαλύτερο ποσοστό αναποφάσιστων και ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι θα απέχουν είναι παλιοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του «ΟΧΙ». Είναι πολίτες θυμωμένοι, απογοητευμένοι από την πολιτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Θα «τιμωρήσουν» την ύστατη στιγμή το ΣΥΡΙΖΑ κυρίως ψηφίζοντας άλλο κόμμα; Θα απέχουν όπως δηλώνουν στις μετρήσεις; Ή θα του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία επειδή δεν θα επιθυμούσαν να δουν στην εξουσία μια δεξιά- κεντροδεξιά κυβέρνηση;
Κανείς λοιπόν δεν μπορεί σήμερα να πει με σιγουριά αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τη συσπείρωσή του ή αν η δεξαμενή με τους δικούς του αναποφάσιστους θα του γυρίσει την πλάτη…
Ένα μεγάλο ποσοστό αποχής θα επηρεάσει οπωσδήποτε το αποτέλεσμα φέρνοντας και τα δύο κόμματα σε υψηλότερα ποσοστά (πάνω από 30%).
Όμως ένα ακόμα ζήτημα είναι το κατά πόσο οι πολίτες που απαντούν στις μετρήσεις λένε την αλήθεια. Το φαινόμενο αυτό λ.χ. είχε και στο παρελθόν παρατηρηθεί με ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής που στις δημοσκοπήσεις δεν φανέρωναν την αληθινή πρόθεση ψήφου με αποτέλεσμα οι ειδικοί να μην μπορούν να καταλήξουν σε ακριβή συμπεράσματα. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν μια τέτοια «κρυφή ψήφος» ή μια «υπερβολικά γενναιόδωρη ψήφος» πολιτών υπάρχει για κάποια από τα μικρότερα κόμματα και η οποία φυσικά δεν μπορεί να υπολογιστεί…
Η ώρα της κάλπης όμως έφτασε…
Κυριακή, κοντή γιορτή!
Καλό βόλι συνέλληνες!
E-Mail: pgiannoulakis@yahoo.gr
Twitter: @pgiannoulakis