Ένα χρόνο ακριβώς μετά την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στην χώρα μας και το πρώτο lockdonw τον Μάρτιο του 2020 και ύστερα από διαδοχικά λουκέτα στις οικονομικές δραστηριότητες είτε κατά τόπους είτε πανελλαδικά που δεν επίτρεψαν στην αγορά να λειτουργήσει περισσότερους από πέντε μήνες στο διάστημα αυτό,έστω και μετ’ εμποδίων,εκεί που θα περίμενε κανείς ότι η υγειονομική κρίση θα παρουσιάσει σημαντικά σημεία βελτίωσης,η μισή Ελλάδα μπαίνει σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και η υπόλοιπη μισή σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).
Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός διασωληνωμένων σε ΜΕΘ και ασθενών σε κλινικές Covid, σε επίπεδο τέτοιο που το Εθνικό Σύστημα Υγείας να δέχεται ισχυρή πίεση ειδικά στην Αττική ενώ σημάδια πίεσης αρχίζουν να διαφαίνονται και σε Δημόσια Νοσοκομεία άλλων περιοχών της χώρας,μηδέ της Κρήτης εξαιρουμένης,έχουν διαμορφώσει μια κατάσταση που δείχνει να ξέφυγε από τον έλεγχο είτε γιατί τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό δεν σχεδιάστηκαν επαρκώς είτε και διότι δεν τηρήθηκαν επιμελώς.
Η πίεση του ΕΣΥ είναι τέτοια που για μεν την Αττική τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενώ τίποτα δεν θεωρείται απίθανο να συμβεί το ίδιο και σε άλλες περιφέρειες στην περίπτωση που δεν σημειωθεί βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας τις αμέσως επόμενες μέρες.
Σε βαθύ κόκκινο,δηλαδή σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τέθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου,όπου τις τελευταίες αρκετές μέρες καταγράφονται άνω των 40 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.Η υπόλοιπη Κρήτη,προς το παρόν μπαίνει στην κόκκινη ζώνη,αυτή του αυξημένου κινδύνου.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου συνεχίζει να δίνει μεγάλο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων,χθες ανακοινώθηκαν 22,ενώ άξιο ειδικότερου προβληματισμού είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ,την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου το Ρέθυμνο κατέγραψε αύξηση στο ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα,της τάξης του +337%,σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021.Κάτι που ενδέχεται να αποτυπωθεί και σε περαιτέρω αύξηση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Το πρόβλημα στην Κρήτη φαίνεται να έχει διογκωθεί λόγω της επικράτησης του Βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοιού,που έχει την ιδιότητα να επιταχύνει την μετάδοση του ιού και να δημιουργεί μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση.
«Περιοχές με πρόσθετη σημαντική αύξηση της επίπτωσης των κρουσμάτων covid 19,όπως είναι η Κρήτη,συνοδεύονται και από αυξημένη απομόνωση μεταλλαγμένων στελεχών.Τα μεταλλαγμένα στελέχη δημιουργούν μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση.Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα προστασίας πρέπει να καλύπτουν περισσότερες κοινωνικές δραστηριοτητες αλλά και ότι απαιτείται αυστηρή και σταθερή προσήλωση στα μέτρα.Οι μεταλλάξεις απαιτούν προφυλάξεις διότι αποδεδειγμένα έχουν αρνητικές συνέπειες»τόνισε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Αναλυτικά,
Από σήμερα ως και 16 Μαρτίου στο «κόκκινο», δηλαδή στις επιδημιολογικά περιοχές αυξημένου κινδύνου, παραμένει ο νομός Ρεθύμνου, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά.
Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν ως έχουν, όπως ανέφερε, με εξαίρεση την απαγόρευση της κυκλοφορίας η οποία θα είναι από σήμερα έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί αντί από τις 6 το απόγευμα που ήταν μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν στον νομό Ρεθύμνου είναι τα εξής:
- Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. έως τις 5 το πρωί.
- Διεξαγωγή μαθημάτων με τηλε-εκπαίδευση για τα λύκεια, ενώ τα δημοτικά και τα γυμνάσια θα παραμείνουν ανοικτά. Επίσης οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του θα λειτουργήσουν κανονικά.
- Λειτουργίες σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα.
- Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και οι βρετανικές μεταλλάξεις οδήγησαν σε νέα αυστηρότερα μέτρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Χθες, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αναπροσαρμογές στα γραπτά μηνύματα για έξοδο από το σπίτι. Συγκεκριμένα, όπως είπε, στους έξι λόγους μετακίνησης σε όλη τη χώρα διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στους κωδικούς 2 και 6. Για τον κωδικό 2 μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3 που αφορά την μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες η μετακίνηση θα γίνεται εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα από την κατοικία.
Για τον κωδικό 6 η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο σε όλη τη χώρα και δεν μπορεί να μεταβεί κανείς σε άλλη περιοχή.
Για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας τα ελεγκτικά όργανα από αύριο θα ζητούν περισσότερες πληροφορίες.
«Οι μεταλλάξεις επιταχύνουν περαιτέρω τη μετάδοση του ιού»
Να σημειωθεί ότι στο βαθύ κόκκινο συμπεριλήφθηκε η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, καθώς και οι ακόλουθες περιφερειακές ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, και Ευβοίας.
Ιδιαίτερη ανησυχία στο νησί προκαλεί η βρετανική μετάλλαξη στην οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Οι μεταλλάξεις επιταχύνουν περαιτέρω τη μετάδοση του ιού μεγεθύνοντας τον αντίκτυπο της παραμικρής παράλειψης. Σε όλο τον κόσμο ένας αριθμός νέων μεταλλαγμένων στελεχών έχουν πλέον δείξει ότι μεταδίδονται πιο γρήγορα από τα περισσότερα στελέχη κορονοϊού που κυκλοφορούσαν μέχρι τον Νοέμβριο. Για παράδειγμα η αύξηση από τη μετάδοση από το στέλεχος Β117 που έχει γίνει γνωστό ως στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υπολογιστεί σε περίπου 15-20%, σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη και αυτό έχει ως συνέπεια τα πιο ήπια μέτρα που έριχναν το rt στο 0,9 και συνεπώς περιόριζαν την επιδημία, να μην είναι εξίσου αποτελεσματικά. Με απλά λόγια με τα ίδια μέτρα αντί για Rt 0,9 έχουμε 1.1 και αντί για βραδεία συρρίκνωση έχουμε βραδεία επιβράδυνση. Τα μεταλλαγμένα στελέχη φαίνεται ότι έχουνε επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό σύμφωνα με τους αναλυτές λοιμωξιολόγους μας και με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που διαρκώς επικαιροποιούνται είναι πολύ πιθανό να συμμετέχουν στην εικόνα της επιβάρυνση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όπως έγινε σε αρκετά μεγαλύτερη κλίμακα στο Ηνωμένο βασίλειο.
Στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου 1.756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις, εκ των οποίων 1.667 αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη σε 34 περιφερειακές ενότητες, αλλά και 48 τη μετάλλαξη της νότιου Αφρικής σε 3 περιφερειακές ενότητες με την πλειονότητα των κρουσμάτων να είναι εγχώρια και να μην δείχνουν να συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι περιοχές με πρόσθετη σημαντική αύξηση της επίπτωσης των κρουσμάτων covid 19 συνοδεύονται και από αυξημένη απομόνωση στελεχών με τη μετάλλαξη, όπως είναι για παράδειγμα η Κρήτη με τη βρετανική μετάλλαξη αλλά και η περιοχή του Εύοσμου στη Θεσσαλονίκη με τη μετάλλαξη της νοτίου Αφρικής, το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη δημιουργούν μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση σημαίνει ότι τα μέτρα πρέπει να καλύπτουν περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και προσήλωση σε αυτά απαιτείται να είναι πιο αυστηρή, πιο σταθερή. Οι μεταλλάξεις απαιτούν προφυλάξεις, οι πρώτες έχουν αποδεδειγμένα αρνητικές συνέπειες ενώ οι τελευταίες έχουν αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα. Ακόμα μια μικρή προσπάθεια λοιπόν θα φέρει μια μεγάλη νίκη».
22 νέα κρούσματα χθες στο Ρέθυμνο 13 ασθενείς στην κλινική covid
Εν τω μεταξύ στην Κρήτη χθες τα κρούσματα ανήλθαν σε 79, σε σύνολο 2.702 μολύνσεων που επιβεβαιώθηκαν πανελλαδικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ημερήσιας έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης, τα περισσότερα κρούσματα, 40 στον αριθμό, εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου. Στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου εντοπίστηκαν 4 κρούσματα, στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου εντοπίστηκαν 22 νέες μολύνσεις, ενώ στην περιφερειακή ενότητα Χανίων εντοπίζονται 13. Τα κρούσματα στον νομό παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Στην κλινική covid του νοσοκομείου Ρεθύμνου νοσηλεύονται δεκατρείς ασθενείς που έχουν διαγνωστεί θετικοί σε covid 19 και δυο ακόμα με ύποπτα συμπτώματα που παραμένουν νοσηλευόμενοι περιμένοντας τα αποτελέσματα των εργαστηριακών τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί.
Χθες ανακοινώθηκαν 40 θάνατοι. Οι θάνατοι στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας ανέρχονται πλέον σε 6.597.
Διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 431 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη, ενώ τo 84,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.376 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή +36.33%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 304 ασθενείς.
Αύξηση 337% του ιικού φορτίου σε μια εβδομάδα στο Ρέθυμνο
Έντονη ανησυχία προκαλεί η κατακόρυφη αύξηση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα του Ρεθύμνου, η υψηλότερη που καταγράφεται στην Ελλάδα μέσα σε μια εβδομάδα και είναι της τάξης του +337%.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού την περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2021,η ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021, στην περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας, απ’ όπου προέρχονται τα δείγματα, έχει ως εξής:
Αττική: – 3%
Θεσσαλονίκη: +10%
Λάρισα: +66%
Βόλος: +218%
Ηράκλειο: +199%
Χανιά: +154%
Ρέθυμνο: +337%
Άγιος Νικόλαος: +2%
Πάτρα: +15%
Συμπεράσματα: Την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην της περιφέρειας Αττικής.
Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η συγκέντρωση του ιπκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή. Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ιϊκό φορτίο σε αυτά να παραμένει σταθερά υψηλό.
Σημ1.: Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιικού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.
Σημ2: Μεταβολές της τάξης +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.
Στο βαθύ κόκκινο η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική – Αναδιάταξη νοσοκομείων
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αναδιάταξης των δυνάμεων του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην Αττική, το οποίο πιέζεται εξαιτίας της εκτεταμένης διασποράς της νόσου covid-19 στην κοινωνία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
«Η πίεση πλέον το ΕΣΥ βρίσκεται όσον αφορά την Αττική, στο βαθύ κόκκινο» είπε χαρακτηριστικά και γι’ αυτό «θα πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο το σχέδιο έκτακτης ανάγκης» το οποίο είχε σχεδιαστεί από την αρχή της πανδημίας και είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Νοέμβριο στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλονίκης.
«Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μας, αντιλαμβάνεστε όλοι ότι το Σύστημα Υγείας ξεπερνά τα όριά του, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού», είπε με έμφαση ο Β. Κικίλιας.
Δυστυχώς, προσέθεσε, «νεότεροι άνθρωποι φτάνουν στη διασωλήνωση, παρότι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα» και καταγράφεται ταχεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «παρατηρείται σημαντική αύξηση της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στη χώρα μας, που διασπείρεται ταχέως μολύνοντας τον γενικό πληθυσμό, ανεξάρτητα από γεωγραφική περιοχή, φύλο ή ηλικιακή ομάδα».
Το σύστημα Υγείας στην Αττική είναι στα όρια του, καθώς ήδη νοσηλεύονται σε αυτό 1.528 ασθενείς covid σε απλές κλίνες, είπε ο Β. Κικίλιας και προσέθεσε ότι εδώ και 19 μέρες έχουν αναπτυχθεί επιπλέον 449 απλές κλίνες covid και 90 κλίνες ΜΕΘ covid.
«Σε αυτές τις 19 ημέρες απαιτήθηκε να προστεθούν 449 απλές κλίνες covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ covid φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), εκ των οποίων οι 289 είναι πλέον κατειλημμένες» τόνισε.
Στο Ιπποκράτειο, όπως είπε, προστέθηκαν 7 κλίνες ΜΕΘ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσθήκη άλλων 29 κλινών ΜΕΘ. Πρόκειται για 12 κλίνες στον Ευαγγελισμό, 10 στο Τζάνειο και 7 στο Ασκληπείο της Βούλας.
«Αυξήσαμε την δυναμικότητα των κλινών μας κατά 40%» τις τελευταίες εβδομάδες, είπε και συμπλήρωσε πως θα γίνει και αναδιανομή των non covid περιστατικών σε ορισμένα νοσοκομεία ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ κάποια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν αποκλειστικά για τη νοσηλεία covid ασθενών.
Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ διαθέτει στο δημόσιο 120 κλίνες καθώς μετατρέπεται σε non covid νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των παθολογικών κλινικών του Ευαγγελισμού, του Γεν. Κρατικού «Γ. Γεννηματάς» και του Ιπποκρατείου, οι οποίες θα μετατραπούν σε κλινικές μόνο για covid περιστατικά. Τις κλινικές αυτές θα υποστηρίξει ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και επιπλέον 16 παθολόγοι και πνευμονολόγοι από ιδιωτικές κλινικές που έχουν ήδη δεχτεί να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή.
Το Ερρίκος Ντυνάν διατίθεται εθελούσια στο δημόσιο για non covid περιστατικά. Θα λειτουργήσει ως υποστηρικτικό νοσοκομείο με 215 κλίνες και 24 κρεβάτια ΜΕΘ και θα ενσωματωθεί στο σύστημα εφημέριων.
Ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τη δυναμικότητα του Σισμανόγλεου, το οποίο μετατρέπεται σε νοσοκομείο covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.
«Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανοόγλειου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ covid», ανέφερε.
Το Ωνάσειο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, θα δέχεται όλα τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά και τα νοσοκομεία Θριάσιο και Ασκληπιείο θα υποστηρίζονται από ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία στον παθολογικό τομέα για τα non covid περιστατικά.
Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non covid περιστατικά στην Αττική.
«Μετά από το πιο σκοτεινό σημείο συνήθως βλέπουμε το φως» τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι σημείωσε είπε αύριο ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο στη χώρα. Μάλιστα είπε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν πραγματοποιηθεί 1.700.000 εμβολιασμοί και προσέθεσε ότι «τα εμβόλια σταδιακά χτίζουν τείχος ανοσίας».
Τέλος ανέφερε πως το εμβόλιο της AstraZeneca θα μπορεί να χορηγείται και στους άνω των 65 ετών και στη χώρα μας και επισήμανε ότι «ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας αυξημένων παραδόσεων εμβολίων», τονίζοντας ότι η εταιρεία Phizer τον διαβεβαίωσε ότι θα παραδώσει 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της τον Απρίλιο στη χώρα μας
«Για ακόμη μία φορά, η Ελλάδα δεν θα σωθεί με μεγάλα λόγια, αλλά με μικρές και μεγάλες πράξεις. Ελάτε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και να το κάνουμε όλοι μαζί» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.