Τις τελευταίες ημέρες του φετινού Φεβρουαρίου, συμπληρώνονται 75 χρόνια από το θάνατο μιας σημαντικής φυσιογνωμίας των Ελληνικών Γραμμάτων, του Κωστή Παλαμά (1943 – 2018).
Έτσι, θα θέλαμε, στο σημερινό σημείωμα, να αφιερώσουμε λίγες γραμμές στη μνήμη του. Και θα χρησιμοποιήσουμε ως πηγές μας δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων («Εμπρός», «Σκριπ») σε διάφορες στιγμές της ζωής του εθνικού μας ποιητή.
Στο «Εμπρός» της 27.02.1911 (σελ. 4), λοιπόν, διαβάζουμε ότι, όταν ο Κωστής Παλαμάς, λόγω των γλωσσικών αναταραχών, κινδύνευε ν’ απολυθεί από τη θέση του γραμματέα του Πανεπιστημίου Αθηνών, μια ομάδα «γλωσσαμυντόρων» φοιτητών επισκέφτηκε τον πρύτανι Ζολώτα και ζήτησε την απόλυση του ποιητή. Ο πρύτανις του Πανεπιστημίου τους απέπεμψε και τους τόνισε ότι ο Κ. Παλαμάς δεν θ’ απολυθεί, εφόσον «είνε ανήρ μεγάλης αξίας και άξιος πολλής εκτιμήσεως».
Στις 31.01.1917 και στις σελ. 1 και 2 του «Εμπρός» βρήκαμε ότι ο δικηγόρος και λογοτέχνης Δημ. Παπαδόπουλος (πιο γνωστός με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο «Τυμφρηστός»), σε διάλεξή του για τον Παλαμά και το έργο του, χαρακτήρισε τον ποιητή εφάμιλλο του Διονυσίου Σολωμού και του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.
Στη σελ. 2 της εφημερίδας «Σκριπ» της 07.02.1925, ενόψει και των Αποκριών εκείνης της χρονιάς, ανεγνώσαμε το ακόλουθο, μεταξύ άλλων, σχόλιο για τον Κωστή Παλαμά: «Είναι γνωστή άλλως τε η κοσμικότης του θαλερού ποιητή μας, ο οποίος δεν λείπει ποτέ από κοσμικήν εορτήν και τηρεί όλους τους κανόνας της ετικέτας».
Και θα κλείσουμε με το δημοσίευμα του «Σκριπ» στις 26.03.1930, στη σελ. 4, όπου εντοπίζουμε, ανάμεσα στα άλλα, λεπτομερές ρεπορτάζ πώς εορτάστηκε την προηγούμενη ημέρα στην Ακαδημία Αθηνών η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου, που συνέπιπτε με την επέτειο της ίδρυσης της Ακαδημίας. Εκεί, λοιπόν, αναφέρεται ότι εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ο πρόεδρος της Ακαδημίας, ο Κωστής Παλαμάς, «του οποίου ο θαυμάσιος λόγος απετέλεσεν ένα ύμνον προς τους ήρωας των ελληνικών αγώνων και την απήχησίν των εις όλον τον κόσμον»…
* Ο Γεώργιος Η. Ορφανός είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ., φιλόλογος