«Το ΠΑΣΟΚ είναι σε μια φάση που πρέπει να ομφαλοσκοπήσει και να κοιτάξει τον εαυτό του. Πρέπει να αποφασίσει να λύσει το υπαρξιακό του πρόβλημα. Μετά από μια πορεία γεμάτη με αγώνες αλλά και με επιτεύγματα, μεγάλες νίκες και μεγάλες ήττες, φάνηκε ότι το κίνημα έκλεισε ένα κύκλο ζωής. Δεν είναι πια το ίδιο, αρχίζει μια καινούρια εποχή», επεσήμανε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, χθες από το Ρέθυμνο, όπου βρέθηκε ως ομιλητής σε εκδήλωση της Ν.Ε. του κόμματος εν όψει του συνεδρίου του.
Όπως τόνισε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη πρέπει να ξαναγεννηθεί για να αποτελέσει εκ νέου την ελπίδα της ελληνικής κοινωνίας, σε μια περίοδο που η χώρα το έχει ανάγκη. «Έχει γίνει μια πολιτική αλλαγή που δείχνει δυστυχώς ότι η χώρα δεν έχει εθνική στρατηγική. Το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο να ξανακοιτάξει τον εαυτό του και να πει πως η μεγάλη δημοκρατική παράταξη θα καταφέρει να αναγεννηθεί. Αυτή η αναγεννητική πράξη ελπίζουμε να ξεκινήσει στο συνέδριο που θα γίνει σε λίγες μέρες», ανέφερε.
Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ και ερωτώμενος για τα μηνύματα που τα στελέχη του κόμματος παίρνουν από τις διάφορες περιοχές της χώρας, τις οποίες επισκέπτονται κι αν θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ ανακτά και πάλι την επαφή του με την κοινωνία, ο κ. Σκανδαλίδης είπε: «Αυτοί που έμειναν πιστοί μαζί μας και έδωσαν μάχες, αυτοί που μας βοήθησαν χωρίς να είναι στις γραμμές μας και αυτοί που πιστεύουν στις ίδιες αξίες με εμάς νοιώθουν ότι σήμερα μπορεί να δώσει μια υπόσταση στη δημοκρατική παράταξη. Όλοι αυτοί πρέπει να αποφασίσουν την πορεία από εδώ και πέρα, δεν είναι υπόθεση ενός προέδρου, ενός ανθρώπου και ενός οργάνου, είναι υπόθεση που αφορά τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Τους ανθρώπους που παρά το μικρό ποσοστό έμειναν όρθιοι και έδωσαν τη μάχη. Στο συνέδριο θα συζητηθούν τα πάντα από το πώς θα μετεξελιχθεί το ΠΑΣΟΚ, πώς θα φτιαχτεί ένας καινούριος φορέας, με τι συμμαχίες θα πάει, πως θα πρέπει να διατυπώσει την πρόταση που απαιτούν οι καιροί για την επόμενη μέρα. Και ταυτόχρονα να κάνει την εποικοδομητική κριτική σε μια κυβέρνηση, η οποία κάνει μια προσπάθεια μεγάλη και όπου φαίνεται ότι η διγλωσσία της δεν την αφήνουν να οργανώσει καλά αυτή τη δουλειά. Είμαστε πάντα υποχρεωμένοι να είμαστε παρόντες και να δίνουμε την άποψή μας και να παλεύουμε για τις θέσεις μας».
Όσο για το τι περιμένει από τον κόσμο της Κρήτης που αποτελούσε το λεγόμενο «κάστρο του ΠΑΣΟΚ» που όμως τα τελευταία χρόνια ήρε την εμπιστοσύνη του απέναντι στην παράταξη, ο κ. Σκανδαλίδης είπε:
«Το ΠΑΣΟΚ περιμένει αυτό που περίμενε πάντα. Ότι ανεξάρτητα από τα τελευταία εκλογικά ποσοστά, παραμένει πάντα ένας τόπος όπου η Δημοκρατία και η παράδοση, οι αρχές, η πορεία, οι εμπειρίες, η αγωνιστικότητα, μπορούν να φέρουν την Κρήτη στην πρώτη γραμμή της αναγέννησης της Δημοκρατικής παράταξης».
Σε ότι αφορά τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος μέσα από το Συνέδριο, αλλά και εάν ο ίδιος θα είναι υποψήφιος, ο κ. Σκανδαλίδης ερωτώμενος, απάντησε:
«Το πρόβλημα δεν είναι ποιος θα είναι υποψήφιος. Πάντοτε το ΠΑΣΟΚ είχε αρκετούς. Το ζήτημα που προέχει τώρα, δεν είναι τα πρόσωπα. Το θέμα είναι το τί κόμμα θέλουμε, πώς θα προχωρήσει, πώς θα εξελιχθεί από μηδενική βάση και πώς θα αλλάξει. Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει ειδική εντολή από τη βάση του κινήματος να προχωρήσει με συγκεκριμένα βήματα. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να υποστηρίξουν μια συγκεκριμένη πολιτική ας πάνε στο Συνέδριο να πουν τη γνώμη τους και να ψηφιστούν από τη βάση της παράταξης. Εγώ δεν έχω αποφασίσει και δεν μπορώ να σας απαντήσω τι θα κάνω».
Σχολιάζοντας ο Κώστας Σκανδαλίδης το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όπως το έθεσε το θέμα ο πρωθυπουργός, είπε:
«Το θέμα αυτό είναι λίγο επικίνδυνο με την λογική ότι δεν υπάρχει κάποιο δίλλημα. Ποιο είναι το δίλλημα; Ότι θα πάει σε μια συμφωνία; Αν συμβεί αυτό σημαίνει ότι έχει αλλάξει σε πολλά σημεία η πολιτική του. Αν πάει σε συμφωνία, δεν θα έχει νόημα το δημοψήφισμα, γιατί θα την ψηφίσουμε και εμείς. Εάν όμως τεθεί σε ένα δημοψήφισμα το δίλλημα εντός ή εκτός ευρώ, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και επικίνδυνα για τη χώρα. Φαντάζομαι ότι δεν θα φτάσουμε εκεί».