Μια πρόσκληση για την παρουσίαση ενός βιβλίου είναι πάντοτε ευάρεστη. Με την άφιξή μας όμως στην οδό Αμύντα απέναντι από το χώρο της εκδήλωσης, όταν αντικρίσαμε την επιγραφή μιας ταβέρνας πάραυτα η διάθεσή μας χάλασε. Ωστόσο με το που μπήκαμε μέσα, τι ατμόσφαιρα ήταν αυτή; Ταβέρνα μεν αλλά και γαλήνιο, φιλόξενο περιβάλλον. Ένα ονειρικό παλατάκι με ασυνήθιστη επιβλητική διακόσμηση. Η θερμή εγκάρδια υποδοχή της αισθαντικής, συμπαθούς assistance της παρουσίασης Πουπέτας Λάππα μας επανέφερε εις τα καθ’ ημάς. Έμπλεους ευφροσύνης, μας καθήλωσε από την πρώτη στιγμή ένα μοναδικό ντεκόρ, που το διέκρινε καλαισθησία και φανέρωνε έμφυτο ανεπτυγμένο γούστο. Αυτή την ξεχωριστή αίγλη μέσα μεσα στην ταβέρνα προσέδιδαν, μεταξύ των άλλων, πλείστα όσα αντικείμενα συλλεκτικής αξίας. Πολύ εκδηλωτική και φιλική υπήρξε η ευγενική χειρονομία της Λέλας Μαγγανάρη να προσφέρει σε όλους την κάρτα με την ιδιαίτερη, εκλεπτυσμένη τεχνική της μικρής Χλόης Μαγγανάρη.
Η φίλη Λέλα Μαγγανάρη είναι γόνος της γνωστής αθηναϊκής οικογενείας των συγγραφέων και δημοσιογράφων και ανήκει στη χορεία των καταξιωμένων, exper πνευματικών δημιουργών στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας.
Ταλαντούχος, παραγωγική και ακαταπόνητη συγγραφέας η Λέλα Μαγγανάρη, αλλά και λεπτοτέχνης στην κατασκευή κομψοτεχνημάτων, έχει ήδη εκπονήσει άνω των δέκα βιβλίων.
Στο πνευματικό της έργο τη διακρίνει μια ευρηματική, ευφάνταστη σύλληψη και εκλεπτυσμένη ευαισθησία, ήδη δε τυγχάνει πολλών τιμητικών διακρίσεων στο ενεργητικό της.
Εξ’ άλλου η γραφίδα της διαθέτει το χάρισμα και το άρωμα μιας άδολης, αστείρευτης αγάπης. Αυτός ο έντονος, ο μοναδικός ψυχισμός της προικισμένης συγγραφέως μεταφέρεται μέσα στο έργο της και εναρμονίζεται μ’ ένα ύφος ανεπιτήδευτο με εκείνη την παιδική ιδιοσυστασία και ιδιομορφία, που την έχει ψυχογραφήσει και κατανοήσει στο έπακρο.
Το υψηλό prestij γραφής και γλαφυρής εκφράσεως, που αναφύεται από το ταλέντο της, είναι εύλογο να τυγχάνει δεόντως της αναγνωρίσεως ενός ευρύτατου κύκλου εκπαιδευτικών και αμέριστης υποστηρίξεως των έργων της, τα οποία επιλέγουν, και τα ανεβάζουν επί σκηνής σε πολλές παιδικές παραστάσεις οι οποίες δόθηκαν μετά από θεατρική διασκευή σε σχολεία αρίστης παιδείας.
Το πρόσφατο βιβλίο της Λέλλας Μαγγανάρη «Το μπαλκόνι του Θεού» εκτός από προσφορά στην παιδεία είναι κι ένα διθυραμβικό εγκώμιο για τη Σαντορίνη, άλλως Σάντα- Ειρήνη και πάλαι ποτέ Θήρα. Είναι πρόδηλο ότι τη διακεκριμένη συγγραφέα τη συνήγειρε η ειδυλλιακή περιπόθητη φύση της Σαντορίνης και το ιστορικό της.
Η κλασική ιστορία αναφέρει ότι: «Η Θήρα χρωστάει τη φήμη της, όχι μόνον εις την μεγάλην σημασίαν δια την διδασκαλίαν της περί ηφαιστείων, αλλά και εις τας ασυγκρίτους θαλκτικάς καλλονάς της. Εκ των βαθυτάτων κυμάτων ανέρχονται προς τα άνω μέχρι 200-300 μ. ύψους οι σκοτεινόχρωμοι απρόσιτοι προς ανάβασιν τοίχοι και καλδέρας».
Τη συγγραφέα τη συγκλονίζει αλλά και την εμπνέει ένα φαινόμενο γεωδυναμικό και ανεξήγητο, όπως υπήρξε κάποτε ο ηφαιστειογενής σεισμός, ο οποίος συντάραξε συθέμελα το νησί. Εξαίσιες λυρικές περιγραφές το φαινομένου δίδονται στα δύο πρώτα κεφάλαια του βιβλίου «Η Φυγή» και «Η Έκρηξη». Αλλά πέραν τούτου η Λέλα Μαγγανάρη έχει εντοπίσει και ένα άλλο φαινόμενο. Η Σαντορίνη αν και άνυδρο νησί είναι επιδεκτική σε καλλιέργειες «ένα νησί εύφορο και ευλογημένο με όλων των λογιών τ’ αμπέλια, απότιστα από τον άνθρωπο. Μόνο με το πότισμα τ’ ουρανού! Φτιάχνουν στη Σαντορίνη τ’ ωραιότερο κρασί του κόσμου, που εύλογα το λένε νάμα, θεία μετάληψη!» αναφέρει η ίδια. Ούτως πως στα επόμενα κεφάλαια ακολουθεί αυτή η αστείρευτη ευφορία όπως είναι «Η Αναγέννηση», «Η Επιστροφή», «Η Ηλιόλουστη», «Η Αφθονία». Εν κατακλείδι σε τέσσερα ακόμα κεφάλαια τη συγγραφέα την απασχολεί και πάλι ο Εγκέλαδος καθώς και το θλιβερό ναυάγιο εκ παραλλήλου με τις φυσικές καλλονές.
Στο κεφάλαιο «Η Έκρηξη» στον «Εγκέλαδο» και στο «Τέρας» στα τρία αυτά κεφάλαια με τα αντίστοιχα πολυσήμαντα γεγονότα ενυπάρχει ένα αλληγορικό νόημα., ένας διακριτικός συμβολισμός με συγκυριακές προεκτάσεις, σχετικά με την εσχάτως παρατηρούμενη έξαρση των στοιχείων της φύσεως σ’ όλο τον πλανήτη. Το υπερφυσικό αυτό φαινόμενο της Θήρας παραπέμπει και μεταφέρει κατ’ επέκταση στις πλημμύρες, στους σεισμούς και στο τσουνάμι της Ασίας, στους λοιμούς και λιμούς της Αφρικής, στους κυκλώνες και στους σίφουνες της Αμερικής, όπως και σε κάθε αναταραχή, κάθε πτώση και εξωπραγματική κρίση με τις απώλειες να ανέρχονται σε εκατομμύρια ανθρώπινα θύματα!
Ο βιβλικός αυτός όλεθρος της Σαντορίνης αφήνει να πλανάται ένας απειλητικός κίνδυνος για το απώτερο μέλλον. Επομένως εκτός των άλλων το βιβλίο της Λέλας Μαγγανάρη είναι ιδιαιτέρου «προφητικού» ενδιαφέροντος.
Η χαρωπή ερμηνεία παιχνιδιάρικων τραγουδιών της μπριόζας Πουπέτας Λάππα με τη συνοδεία πιάνου από την ίδια ζέστανε, πολύ περισσότερο το ούτως ή άλλως, οικείο περιβάλλον της δημοφιλούς ταβέρνας «Μαγικός Αυλός» κατά την παρουσίαση του βιβλίου. Το clou της βραδιάς ήταν το τραγούδι της «Άσπρα καράβια τα όνειρά μας». Πολύ συντέλεσε επίσης στην επιτυχία της εντυπωσιακής παρουσίασης και η περιεκτική ομιλία της Ιωάννας Λιγνού.
Το βιβλίο αναδεικνύουν και προσδίδουν μιαν απαλή, απαράμιλλη, εικαστική έκφραση οι ζωγραφικοί πίνακες της Μαρίας Βεργοπούλου. Άψογη η αισθητική της ατέρμονης θαλασσινής απεραντοσύνης με την ονειρική αχνάδα των κυανών αποχρώσεων. Στους πίνακες εξάλλου τονίζεται το γαιώδες υποκίτρινο χρώμα ώχρας της νησιωτικής αρχιτεκτονικής. Όλοι οι χρωματισμοί μεταφέρουν τη δέουσα περιρρέουσα ατμόσφαιρα του νησιού, ούτως ώστε να εναρμονίζεται η εικόνα με το περιεχόμενο. Η αμοιβαιότητα και αλληλουχία των συντελεστών της εντυπωσιακής παρουσίασης και εκπόνησης του βιβλίου παραπέμπει συνειρμικά στην καρμική σχέση αυτού του αρμονικού panel.
Το «Μπαλκόνι του Θεού» θα μπορούσε να ‘ναι κι ένα ποίημα, θα μπορούσε να ‘ναι κι ένας ύμνος: «για το πανέμορφο νησί που λούζεται στο φως, που οι άνεμοι το χαϊδεύουν τρυφερά συγκλονισμένοι από την ομορφιά του» όπως αναφέρει η ίδια η συγγραφέας. Στη διακεκριμένη συγγραφέα αξίζει κάθε έπαινος.