Την Παρασκευή το πρωί αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση για την ακύρωση της έγκρισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου που αφορά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Δήμο Αγίου Βασιλείου και στο Νομό Χανίων, καθώς επίσης και στις δεξαμενές στο Αζιλακόδασος στα όρια των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου. Σύλλογοι, φορείς αλλά και απλοί πολίτες, προσέρχονται καθημερινά σε συμβολαιογραφικά γραφεία στο Ρέθυμνο, στο Πέραμα και στο Σπήλι, για να υπογράψουν την αίτηση ακύρωσης.
Αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία, χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που δείχνουν οι πολίτες είναι το γεγονός ότι μόνο στο Ρέθυμνο έχουν υπογράψει την αίτηση ακύρωσης περισσότερα από 300 άτομα μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνει διαρκώς. Ανάμεσα σε αυτούς κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Αγίου Βασιλείου αλλά και πολλοί άλλοι πολίτες από διάφορες περιοχές του νομού.
Μεταξύ αυτών και ο κ. Δημήτρης Ηλιάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νοτίου Ρεθύμνου, ο οποίος αμέσως μετά την υπογραφή της αίτησης δήλωσε στα «Ρ.Ν.», πως η κατασκευή του έργου αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην τοπική οικονομία του νησιού.
«Συμπαραστεκόμαστε στην πάνδημη αντίδραση του κόσμου για τα έργα αυτά που παρεμβαίνουν βάρβαρα και βίαια στο φυσικό περιβάλλον και στην κοινωνική λειτουργία της περιοχής. Δεν έχουμε ούτε εργοστάσια, ούτε καν βιοτεχνίες. Το 90% της κοινωνίας της Κρήτης, είτε είναι γεωργός, είτε κτηνοτρόφος, είτε απασχολείται στον τουριστικό τομέα, ζει και βασίζεται στο περιβάλλον, το οποίο δεν θα επιτρέψουμε να το καταστρέψει ή να το αλλοιώσει κανείς» τονίζει ο κ. Ηλιάκης.
Το παρόν στην προσπάθεια που γίνεται να ακυρωθεί το έργο του υβριδικού σταθμού δίνουν επίσης και διάφοροι σύλλογοι του Νομού, όπως τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέρωνα. Ο πρόεδρός του κ. Αλέξανδρος Σημαντήρης κάνει μάλιστα έκκληση σε όλους τους πολίτες να κινητοποιηθούν, προκειμένου να σταματήσει το έργο αυτό, επ’ ωφελεία όπως ισχυρίζεται, της τοπικής κοινωνίας.
«Νομίζω ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να είναι ενεργός και κυρίως σε περιπτώσεις όπως αυτή όπου οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί χωρίς να έχει ερωτηθεί κανείς. Όλα αυτά γίνονται γιατί υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα και κάποιες εταιρείες επωφελούνται. Ωστόσο πρωτοβουλίες όπως αυτή κινητοποιούν τον κόσμο και έχει μεγάλη σημασία ότι οι άνθρωποι προβληματίζονται και ενημερώνονται και αντιδρούν» υπογραμμίζει ο ίδιος, ενώ ο κ. Σωτήρης Παναγόπουλος, αρχιτέκτων-μηχανικός επισημαίνει: «Βρίσκομαι εδώ ιδιωτικά για να υπογράψω ενάντια στην εγκατάσταση του πάρκου ανεμογεννητριών στον Άγιο Βασίλη. Μιλάμε για μια πλήρη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και νομίζω πως η αντίδραση του κόσμου θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο έντονη αν αναλογιστεί κανείς τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Το μόνο που έχει μείνει στην Κρήτη για να εκμεταλλευτεί οικονομικά, με την καλή έννοια, είναι το περιβάλλον της. Αν το απολέσει κι αυτό η τοπική οικονομία είναι τελειωμένη. Αυτό που γίνεται είναι να βιάζεται το περιβάλλον συνεχώς και χωρίς καμία μέριμνα από το κράτος. Η συγκεκριμένη εταιρεία που κόπτεται για την πράσινη ανάπτυξη στην Κρήτη είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως, οπότε να μην μιλάμε τώρα για εναλλακτικές ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Δεν είναι λίγοι πάντως και αυτοί που προσέρχονται για να υπογράψουν την αίτηση ακύρωσης, οι οποίοι έχουν πληγεί άμεσα σε οικονομικό επίπεδο, όπως ο κ. Γεώργιος Πολοπετράκης: «Έχω ένα χωράφι στους «Απάνω Λάκκους» γύρω στα 10-12 στρέμματα και πάνε και μου βάζουνε στη μέση του χωραφιού έναν πυλώνα για ανεμογεννήτρια και μου καταστρέφουν την περιουσία. Δεν με ρώτησε κανένας, ενώ έχω τίτλους ιδιοκτησίας που τους έχω πάρει από τον πεθερό μου. Και όχι μόνο δεν ήρθε κανείς να με ρωτήσει ούτε καν με αποζημιώνουν για να βάλουν εκεί την ανεμογεννήτρια. Εγώ τι να κάνω τώρα αυτό το χωράφι που έχω, δεν μπορώ να το κάνω τίποτα απολύτως. Η ίδια περίπτωση με τη δική μου υπάρχει σε πολλούς άλλους και δικαιολογημένα αντιδρά ο κόσμος».
Να σημειωθεί πως η συντονιστική ομάδα Ρεθύμνου του Παγκρητίου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ, καλεί όσους επιθυμούν να συνυπογράψουν την αίτηση ακύρωσης, καθώς λήγει η προθεσμία, αφού την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σε σχετική ανακοίνωσή του το Δίκτυο αναφέρει: «Πρόκειται για ένα έργο-τέρας που περιλαμβάνει δυο δεξαμενές αντλησιοταμίευσης (η καθεμιά για 1.200.000 κυβ.μ. στα όρια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, στο Αζιλακόδασος, ένα από τα σπάνια Μεσογειακά δάση αριάς) και 106 ανεμογεννήτριες από τις οποίες 48 στον Νομό Χανίων και οι 58 στον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.
Το τμήμα του έργου που αφορά τον Νομό μας, καταλαμβάνει έκταση 2.830 στρεμ. χορτολιβαδικής και γεωργικής γης και περιλαμβάνει την εγκατάσταση 47 (σαράντα επτά) ανεμογεννητριών στο βουνό Τσιλίβδικα, πάνω από το φαράγγι του Κοτσυφού και 11 (έντεκα) ανεμογεννητριών στην Λαμπινή (Η βάση – πλατεία ανέγερσης για κάθε μια από τις 58 ανεμογεννήτριες θα έχει διαστάσεις 30×40μ., ενώ πολλά χιλιόμετρα δρόμων μεγάλου πλάτους θα διανοιχθούν εντός του χώρου εγκατάστασης των ανεμογεννητριών).
Όσοι θέλουν να υπογράψουν μπορούν να πηγαίνουν, με την αστυνομική τους ταυτότητα, στο συμβολαιογραφείο της κας Μαρίας Κολοκοτρωνάκη στο Ρέθυμνο λεωφόρος Ηγουμένου Γαβριήλ 103-105, 3oς όροφος, τηλ. 28310 26260, πρωί 9:00 έως 2:00 ή στο συμβολαιογραφείο της κας Άννας Σταματεράκη στο Πέραμα Μυλοποτάμου, τηλ. 28340 23282, ώρες: 8:00 πρωί έως 4:00 απόγευμα».