Η παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων στην παραλία, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του λιμενάρχη με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ.Τ. Φραγκίσκος Δασκαλάκης και Μίνως Αλεφαντινός αντάλλαξαν απόψεις και κατέθεσαν προτάσεις για ένα θέμα που παραμένει άλυτο και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων, που διασχίζουν το παραλιακό μέτωπο.
Κυρίως η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά και η οδός Σοφοκλή Βενιζέλου, όπως και ο περιφερειακός δρόμος, που αποτελούν περιοχές ευθύνης του Λιμεναρχείου, καθημερινά μετατρέπονται σε «παράνομα πάρκινγκ», με αποτέλεσμα σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης, το παραλιακό μέτωπο, να επικρατεί χάος και αναρχία τόσο λόγω της έλλειψης αστυνόμευσης όσο και εξαιτίας της κακής συνήθειας των οδηγών να σταθμεύουν το όχημά τους, σε απόσταση αναπνοής από το σημείο που πίνουν τον καφέ τους ή κάνουν τα ψώνια τους.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και ο λιμενάρχης προσανατολίζονται στη λήψη μέτρων, με την σκέψη της αφαίρεσης πινακίδων στα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα να κερδίζει έδαφος. Επίσης, οι κ.κ. Αλεφαντινός και Δασκαλάκης, εξετάζουν την περίπτωση να τοποθετηθούν κολωνάκια κατά μήκος του πεζοδρομίου που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της παραλιακής οδού, ώστε να μην υπάρχει ελεύθερος χώρος για στάθμευση. Ωστόσο, αυτή η περίπτωση δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για αισθητικούς και οικονομικούς λόγους, καθώς σύμφωνα με τον κ. Αλεφαντινό αν αποφασιστεί να γίνει αυτό, απαιτούνται περίπου 250 κολωνάκια.
Επειδή οι οδηγοί δεν συμμορφώνονται ούτε με τις υποδείξεις του προσωπικού της Λιμενικής Αρχής ούτε με τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται, ο κ. Δασκαλάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου αφαίρεσης πινακίδων κυκλοφορίας. Ο λιμενάρχης αναγνωρίζει την ύπαρξη του προβλήματος, αλλά επισημαίνει ότι λόγω έλλειψης προσωπικού δεν είναι εφικτό να αστυνομεύεται η περιοχή περισσότερες ώρες την ημέρα και εκτιμά ότι η επιβολή πιο αυστηρών μέτρων θα θορυβήσει τους οδηγούς και θα τους αναγκάσει να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό το παράνομο παρκάρισμα στην παραλία.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο λιμενάρχης Φ. Δασκαλάκης ανέφερε: «Δεν έχουμε τη δυνατότητα όλο το 24ωρο να περιφρουρούμε και να αποτρέπουμε την παράνομη στάθμευση στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στη Σοφοκλή Βενιζέλου και στον περιφερειακό. Όποτε υπάρχει ανάγκη 2-3 άτομα βγαίνουν εκτός γραφείου και πηγαίνουν στα σημεία που εντοπίζεται το πρόβλημα, προκειμένου να επιβάλλουν τις κυρώσεις που προβλέπεται. Δυστυχώς δεν υπάρχει γραφείο Τροχαίας στο Λιμεναρχείο, το οποίο να είναι στελεχωμένο πλήρως για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το προσωπικό είναι περιορισμένο και κάνουμε ό,τι μπορούμε, στο μέτρο του δυνατού. Είμαστε αποφασισμένοι, όμως, να περιορίσουμε όσο μπορούμε το πρόβλημα και το επόμενο μέτρο που θα λάβουμε είναι η αφαίρεση των πινακίδων σε όλα τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα».
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μ. Αλεφαντινός, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», επεσήμανε ότι το Λιμεναρχείο πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα της παράνομης στάθμευσης στην παραλία, καθώς με δεδομένο ότι το πλάτος του δρόμου στην Ελευθερίου και στη Σοφοκλή Βενιζέλου μικραίνει, λόγω του έργου ανάπλασης της περιοχής, το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικότερα, ο κ. Αλεφαντινός ανέφερε: «Το Λιμεναρχείο πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα, ώστε να μην απαξιώνεται, εξαιτίας της παράνομης στάθμευσης, η προσπάθεια που γίνεται στην παραλία. Με την ανάπλαση ο δρόμος στενεύει και θα έχουμε πολύ περισσότερα προβλήματα το επόμενο διάστημα. Το Λιμεναρχείο βεβαιώνει κλήσεις, με το προσωπικό που διαθέτει κάνει ό,τι μπορεί, όμως όπως δείχνουν τα γεγονότα αυτό δεν αρκεί, επομένως η αφαίρεση των πινακίδων είναι ένα μέτρο που θα πρέπει να εφαρμοστεί, από την ώρα που κανένας δεν συμμορφώνεται».
Σημειώνεται ότι το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης των αυτοκινήτων εντοπίζεται καθημερινά στους περισσότερους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Ρεθύμνου και δεν περιορίζεται μονάχα στο παραλιακό μέτωπο. Τα διπλοπαρκαρίσματα, η «προσωρινή» στάση οδηγών, που τελικά διαρκεί απεριόριστα, όμως και η μετατροπή των πεζοδρομίων σε «αυτοσχέδια πάρκινγκ» στο κέντρο της πόλης, δημιουργεί κυκλοφοριακό κομφούζιο και προκαλεί σοβαρές δυσκολίες στους πεζούς.