Μέτρα που εξασφαλίζουν έσοδα ύψους 3,7 δισ. ευρώ περιλαμβάνει η λίστα με τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που έστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες, και συζητείται στο Brussels Group, προκειμένου να ξεκλειδώσει η σταδιακή εκταμίευση της τελευταίας δόσης, των 7,2 δισ. ευρώ, της ευρωβοήθειας προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο 1,5 δισ. πέφτει ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2015, αναφέροντας στη σχετική παράγραφο τον ΟΛΠ, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Γίνεται λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,5%, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί σειρά μέτρων με καθαρό δημοσιονομικό όφελος 3,7 δισ. ευρώ. Στο «πακέτο» που έχει σταλεί στo Brussels Group δεν περιλαμβάνεται πάντως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, μέτρο που κοστίζει 326 εκατ. ευρώ, ενώ επαναφέρεται η 13η σύνταξη για συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας, που κοστίζει 600 εκατ. ευρώ, και διατηρούνται τα σημερινά όρια για το ΕΚΑΣ, μέτρο από το οποίο αναμένεται εξοικονόμηση ύψους 82 εκατ. ευρώ. Με τις προτάσεις που έχουν σταλεί στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να επαναφέρει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και πώς αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιστροφή στην ανάπτυξη, η οποία θα καθοδηγείται από τις επενδύσεις, τον καθαρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα και τη σύνδεση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη.
Η Αθήνα προτείνει ακόμα τη δημιουργία επενδυτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Αύριο Τετάρτη αναμένεται να συγκληθεί Euroworking Group μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε να γίνει ενημέρωση για την πρόοδο των συζητήσεων. Συγκεκριμένα, Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης θα συζητήσει το ελληνικό ζήτημα στην επόμενη συνεδρίασή της, προκειμένου να διερευνηθεί ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει πρόοδος. Ανέφερε, επίσης, ότι ενδέχεται να υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group πριν από το Πάσχα των καθολικών και άλλη μία συνεδρίαση, η οποία είναι ήδη προγραμματισμένη για τις 8 Απριλίου.
Εν τω μεταξύ σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώθηκε χθες στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη διαπραγμάτευση. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι άφησε άδεια ταμεία, πως «λεηλάτησε» μισθωτούς και συνταξιούχους και ότι «άφησε ανενόχλητους όσους δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση» ενώ, μεταξύ άλλων, διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους, αλλά όχι με «άνευ όρων συνθηκολόγηση».
«Εμείς είμαστε με την Ελλάδα. Λέτε ότι ζητάτε στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά τη χρειάζεστε από το εσωτερικό του κόμματός σας. Μια σοβαρή συμφωνία εμείς θα τη στηρίξουμε και θα περάσει στη Βουλή ακόμα κι αν από το κόμμα σας κάποιοι την καταψηφίσουν», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Α. Σαμαράς.