Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Η λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία των απόφοιτων του τμήματος Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η επαγγελματική τους εξέλιξη και η ερευνητική τους δραστηριότητα παρουσιάστηκαν κατά την 2η επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία.
Παλιοί και νέοι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κρήτης είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν μεταξύ τους, αλλά και με τους σημερινούς φοιτητές, να συνομιλήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο θέλησε να χαρτογραφήσει την λαμπρή πορεία των αποφοίτων του, φοιτητών του που ακολούθησαν ακαδημαϊκή και όχι μόνο καριέρα και εξελίχθηκαν σε επιστήμονες με πλούσιο ερευνητικό έργο.
Η συνάντηση αποφοίτων που ακολούθησαν ακαδημαϊκή πορεία σε διάφορους κλάδους των Κλασικών σπουδών αποσκοπεί αφενός στη διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών τους με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και αφετέρου στη γνωριμία τους και τη μεταλαμπάδευση της επιστημονικής τους γνώσης και εμπειρίας στους νεότερους με τους οποίους μοιράζονται κοινές πνευματικές καταβολές.
Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.», η Λουκία Αθανασάκη, καθηγήτρια Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθύντρια ΠΜΣ, ανέφερε: «Είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνουμε τέτοια συνάντηση αποφοίτων. Η πρώτη ήταν το 2008 και ήταν μια μαγική στιγμή και μια μαγική ιστορία, γιατί ήρθαν οι παλιότεροι απόφοιτοί μας, ενέπνευσαν στους νεότερους και έντεκα χρόνια μετά αυτοί που ήταν φοιτητές έχουν διδακτορικά, διδάσκουν στο εξωτερικό και την Ελλάδα, είναι μέλη μεγάλων ερευνητικών κέντρων. Ουσιαστικά, είναι η ιστορία μιας επιτυχίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με τις δικές τους δυνάμεις, για αυτό και είμαστε πολύ συγκινημένοι. Επειδή ξέραμε ότι είχαμε πολλούς και επιτυχημένους αποφοίτους θέλαμε να χαρτογραφήσουμε την πορεία τους, να δούμε που βρίσκονται. Όμως, επειδή έχουμε πάρα πολλούς, δεν μπορούσαμε να χαρτογραφήσουμε την πορεία όλων και έτσι επιλέξαμε εκείνους που είχαν μια ακαδημαϊκή πορεία και έτσι ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία. Την δράση αυτή την κάνουν πολλά πανεπιστήμια στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δεν έχουμε παράδοση, όμως επειδή στην Κρήτη είμαστε πρωτοπόροι αποφασίσαμε να την ξεκινήσουμε αυτή τη παράδοση και θέλουμε να διατηρούμε τους δεσμούς μας με τα παιδιά αυτά, να τους καλωσορίζουμε και να τους κάνουμε να αισθάνονται σαν το σπίτι τους. Άλλωστε, το κύρος του πανεπιστημίου είναι κάτι δυναμικό, και όχι στατικό. Με όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται στο Ρέθυμνο, ακόμα και με τους παλαιούς απόφοιτους φροντίζουμε να τους φέρνουμε σε επαφή με τους καινούργιους και έτσι έχουμε δημιουργήσει μια οικογένεια, την οικογένεια του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχουμε όλοι κοινές πνευματικές καταβολές, κοινές εμπειρίες».
Η Ιφιγένεια Γιανναδάκη απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντας βρέθηκε στην 2η επιστημονική συνάντηση και μιλώντας στα «Ρ.Ν.», εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και χαρά της για την πρωτοβουλία αυτή στην οποία συμμετείχε και το 2008 ως απόφοιτη, και η οποία, όπως τόνισε ήταν καταλυτική για την δική της πορεία. «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που είμαι πίσω. Το 2008 που ήμασταν εμείς ακόμη τότε φοιτητές και ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε μεταπτυχιακές σπουδές, η συνάντηση αυτή για μας ήταν καταλυτική, γιατί είδαμε καταξιωμένους αποφοίτους του τμήματος Φιλολογίας να έχουν αριστεύσει, να έχουν προοδεύσει, να έχουν φτάσει τόσο μακριά και ειδικά για μένα προσωπικά ήταν τόσο μεγάλη η συγκίνησή μου που ήθελα οπωσδήποτε να συνεχίσω με μεταπτυχιακές σπουδές. Σήμερα διδάσκω στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντας και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που γυρνάω πάντα πίσω στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Νιώθω τεράστια ευγνωμοσύνη για τους δασκάλους μας και θεωρώ ότι τέτοιες διοργανώσεις είναι προς όφελος των φοιτητών, γιατί μπορούν να δουν ότι μπορούν να βασιστούν στα πόδια τους, να προσπαθήσουν και να κοιτάξουν πολύ πιο μακριά, αλλά και για εμάς τους απόφοιτους πλέον, είναι πάντα μια ευκαιρία για να συνεργαζόμαστε, να συνομιλούμε και να εξερευνούμε τρόπους για να διατηρήσουμε στενούς δεσμούς με το Πανεπιστήμιο Κρήτης».
Στο πλαίσιο της συνάντησης αποφοίτων με το όνομα «Τροφεία» διοργανώθηκε και επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Νέες προοπτικές στην μελέτη του αρχαίου ελληνικού και του ρωμαϊκού κόσμου» με επίκεντρο τις νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Το συνέδριο που ξεκίνησε την Πέμπτη στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, θα διαρκέσει έως την Κυριακή. «Αποφασίσαμε σε αυτή τη συνάντηση των αποφοίτων να κάνουμε ένα συνέδριο για την Κλασσική Φιλολογία. Προσπαθώντας να συναιρέσουμε τα ενδιαφέροντα των απόφοιτών μας, τα οποία είναι πάρα πολλά και διαφορετικά, αποφασίσαμε να αποκτήσουμε ένα θέμα και αυτό είναι οι μέθοδοι, οι νέες μέθοδοι, οι προοπτικές. Είναι η παλαιότερη επιστήμη, πηγαίνει πίσω στην Αλεξάνδρεια, αλλά εμείς θέλουμε να δούμε ποιοι είναι οι νέοι τρόποι να προσεγγίσουμε αυτό το παλιό υλικό. Καινούριοι τρόποι υπάρχουν και αυτό θα κάνουμε αυτές τις μέρες. Θα δούμε πως μπορούμε να ανανεώσουμε τις κλασσικές σπουδές» ανέφερε η κα Αθανασάκη.