Στην Ιερά Μονή Αρκαδίου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις εορτασμού της 149ης Επετείου της Αρκαδικής Εθελοθυσίας. Το μεσημέρι στην Ιερά Μονή πραγματοποιήθηκε Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου, παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου. Τον Πανηγυρικό της Επετείου του Ολοκαυτώματος ανέγνωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Ρεθύμνου, Γιάννης Παρασύρης. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μαυσωλείου της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Απευθυνόμενος στους πιστούς, που κατέκλυσαν το Καθολικό της Μονής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος αναφέρθηκε με συγκίνηση στο ανεξίτηλο και διαχρονικό μήνυμα της Αρκαδικής Εθελοθυσίας, που δεν είναι ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία, όπως εσχάτως ισχυρίζονται αυθαίρετα κάποιοι οπαδοί του «ιστορικού αναθεωρητισμού», αλλά ο αυτοθυσιαστικός αγώνας για την αληθινή πνευματική ελευθερία και τις αιώνιες ηθικές αξίες του ελληνορθόδοξου πολιτισμού μας. Ο Επίσκοπός μας κάλεσε όλους να τον ακολουθήσουν λιτανευτικά στην ιστορική Πυριτιδαποθήκη του Αρκαδίου, εκεί όπου κορυφώθηκε το Αρκαδικό Δράμα την αλησμόνητη εκείνη ημέρα της 8ης Νοεμβρίου 1866. Όπως επεσήμανε, από εφέτος θα τελείται και στον χώρο αυτό της Μπαρουταποθήκης Ιερό Τρισάγιο για τις ηρωικές ψυχές που αυτοθυσιάστηκαν εκεί, ανάβοντας και εξακτινώνοντας στα πέρατα της οικουμένης την άσβεστη φλόγα της ακλόνητης Πίστεως και της υγιούς Φιλοπατρίας. Στο τέλος της Δοξολογίας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, τόνισε ότι πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να αναφερόμαστε με τον προσήκοντα σεβασμό στα ιερά και τα όσια του γένους μας, καθώς και σε όλους εκείνους τους ήρωες και τους μάρτυρες, οι οποίοι αυτοπροσφέρθηκαν ως ολοκαυτώματα στους αγώνες του έθνους μας για να μας χαρίσουν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Ο Επίσκοπός μας κήρυξε επίσημα την έναρξη των πανηγυρικών εορτασμών της Εκατοπεντηκονταετηρίδος του Ολοκαυτώματος, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του επομένου έτους και θα κορυφωθούν την 8η Νοεμβρίου 2016 με την υψηλή παρουσία του Εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος πρόσφατα αποδέχθηκε την σχετική επίσημη πρόσκληση του Επισκόπου μας και των Τοπικών Αρχών.
Νωρίτερα, στην κεντρική λεωφόρο Κουντουριώτη πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση με την συμμετοχή Πολιτιστικών Φορέων, Αντιπροσωπειών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού εκπροσώπησε ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Στο μήνυμά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τόνισε πως το μήνυμα από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου είναι πάντα επίκαιρο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της προσφυγιάς, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «θεωρώ ότι το μήνυμα της Αρκαδικής εθελοθυσίας είναι πάντα επίκαιρο. Είναι ένα μήνυμα αντίστασης, θυσίας και αγώνων για τη υπεράσπιση της πατρίδας, την αξιοπρέπεια και την λευτεριά της χώρας. Θεωρούμε ότι σήμερα οι κοινωνίες απειλούνται από την επέλαση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, από την αναβίωση του ρατσισμού, του φασισμού και της ξενοφοβίας. Πιστεύουμε ότι οφείλουμε σαν πολιτεία σαν πολίτες αυτής της χώρας να δώσουμε μια πολύ μεγάλη μάχη το επόμενο διάστημα για να σταθεροποιήσουμε τη θέση της χώρας μας μέσα στην Ευρώπη με όρους ισοτιμίας και αξιοπρεπείας για το λαό μας, με όρους κοινωνικής συνοχής, με όρους προστασίας των αδυνάτων. Θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο αυτή την περίοδο να ενισχύσουμε την προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό ρεύμα με αλληλεγγύη απέναντι στους κατατρεγμένους αλλά και με προσπάθειες να επιμεριστεί αυτό το βάρος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Θεωρούμε ότι η προσπάθεια που έχουν καταβάλλει οι πολίτες των περιοχών αυτών στα σημεία πρώτης υποδοχής, οι προσπάθειες που έχουν καταβάλλει οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι εθελοντές κάθε είδους και οι διάφορες πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης είναι εξαιρετικές, δίδουν ένα στίγμα ότι αυτή η ελληνική κοινωνία, παρά την κρίση έχει ισχυρά αντισώματα αλληλεγγύης απέναντι στους αδύναμους και θεωρούμε ότι οφείλει η πολιτεία να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες να ενισχύσει τις δημόσιες δομές περίθαλψης σε αυτές τις περιοχές και να δώσει την ελπίδα μιας ριζικής και ανθρωπιστικής αντιμετώπισης αυτού του κρίσιμου ζητήματος που πρέπει να διαχειριστεί συνολικά η Ευρώπη».
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε: «Αρκάδι, σύμβολο ελευθερίας, σύμβολο ανδρείας και οφείλουμε οι νέες γενιές να αγωνιζόμαστε όλοι, για αρχές, για αξίες, για ιδανικά. Ενωμένοι μπορούμε να περάσουμε αυτή την κρίση με ομοψυχία αλλά πάνω από όλα να βάζουμε το εμείς και όχι το εγώ. Χρόνια πολλά».
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η όποια σε δηλώσεις της τόνισε: «Διαβάζοντας όλη την ιστορία για το τί έγινε στο Αρκάδι μου έμεινε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Ο φόβος της ντροπής. Ο φόβος του να μην ατιμαστούν, να μην υποδουλωθούν, να μην σφαγιαστούν πρωτίστως, να μην ντροπιάσουν τον μεγάλο αγώνα για την ελευθερία. Μήπως αυτό θα έπρεπε να μας πει και για το σήμερα κάτι; Υπάρχουν ιστορίες απίστευτου ηρωισμού, αντίστασης, επανάστασης και δημιουργίας. Μια από αυτές τις ιστορίες είναι το Αρκάδι, ας μας παραδειγματίζει στο τι αποφασίζουμε, στο πως αντιστεκόμαστε στο σήμερα».