Όπως αναφέρει ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος ενός νομού με 86.000 κατοίκους και καλείται να ανταποκριθεί στο σύνολο των εργασιών που απαιτούνται για την διαχείριση και διεκπεραίωση υποθέσεων 5.225 κοινών επιχειρήσεων, 2.306 οικοδομικών έργων, 22.000 ασφαλισμένων (άμεσα και έμμεσα) και 4.000 συνταξιούχων. Αν υλοποιηθεί η ειλημμένη απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ για κλείσιμο του Παραρτήματος ΙΚΑ Περάματος, το υποκατάστημα Ρεθύμνου θα επιβαρυνθεί επιπλέον με 586 κοινές επιχειρήσεις, 3.636 οικοδομικά έργα και 15.000 ασφαλισμένους, με προφανή τον κίνδυνο λειτουργικής κατάρρευσης. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν η λειτουργία του ΚΕΠΑ, που έχει να διεκπεραιώσει μεγάλο όγκο αιτήσεων, καθώς και η έναρξη του προγράμματος «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», τα οποία είναι αποδέκτες όλων των πολιτών του νομού ανεξαρτήτως ταμείου ασφάλισης.
Στο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ρεθύμνου το 2012 υπηρετούσαν 42 υπάλληλοι και τέσσερις στο παράρτημα Περάματος, εκ των οποίων σήμερα έχουν αποχωρήσει 17 υπάλληλοι. Από τους εναπομείναντες 27 υπαλλήλους επίκειται η αποχώρηση πέντε υπαλλήλων της κατηγορίας ΥΕ λόγω του απαράδεκτου μνημονιακού μέτρου της διαθεσιμότητας, τέσσερις λόγω συνταξιοδότησης και σε αυτούς προστίθεται η προσωρινή αποχώρηση δύο υπαλλήλων λόγω εγκυμοσύνης. Παρά όμως τις φιλότιμες προσπάθειες των υπηρετούντων υπαλλήλων, δυστυχώς δεν επαρκούν λόγω της υποστελέχωσης του Υποκαταστήματος για την εύρυθμη λειτουργία του και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Η πολιτική αυτή της αποδυνάμωσης των υπηρεσιών του ΙΚΑ οδηγεί και στην κατάργηση, επί της ουσίας, οποιουδήποτε μηχανισμού ελέγχου της αγοράς εργασίας και της καθημερινής παραβίασης των ήδη ισοπεδωμένων -λόγω μνημονιακών νόμων- εργασιακών δικαιωμάτων. Λαμβάνοντας υπόψη και την ταυτόχρονη κατάργηση των υπηρεσιών ΣΕΠΕ, καθώς και την πρόθεση της Κυβέρνησης να υποβαθμίσει την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) γίνεται φανερή η απόλυτη έλλειψη πολιτικής βούλησης για διενέργεια ελέγχων και πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας.
Ο κ. Ξανθός ειδικότερα ρωτά τον υπουργό:
1. Θα προχωρήσει στην ενίσχυση του υποκαταστήματος Ρεθύμνου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του και να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι της περιοχής;
2. Συζητείται η περαιτέρω συρρίκνωση των τοπικών υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και η εκχώρηση σε ιδιωτικές εταιρείες λειτουργιών όπως ο έλεγχος των επιχειρήσεων, η είσπραξη εισφορών και ενσήμων κλπ.;