Λιγότερους μαθητές ανά τμήμα, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας αλλά και εκπαιδευτικών, ώστε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού τα σχολεία να λειτουργήσουν με όρους ασφάλειας ζητούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί του Ρεθύμνου που χθες το μεσημέρι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι ασφαλέστερες συνθήκες μάθησης και εκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες και η ανάγκη επιπλέον στελέχωσής τους τόσο σε προσωπικό καθαριότητας, όσο και σε εκπαιδευτικούς, αποτελούν τα βασικά ζητήματα, τα οποία απαιτούν άμεσης και αναγκαίας αναθεώρησης, σύμφωνα με τον Σύλλογο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ρεθύμνου, Στέλιος Ορφανουδάκης, το μεγαλύτερο τροχοπέδη στην προσπάθεια του υπουργείου για ασφαλή σχολεία, είναι ο αριθμός μαθητών που έχει καθοριστεί ανά τμήμα, ο οποίος συγκριτικά με άλλες χώρες είναι υπερβολικός και επικίνδυνος. «Ο λόγος για τον οποίο κάνουμε την παράσταση διαμαρτυρίας, είναι το άνοιγμα των σχολείων. Η υπουργός Παιδείας, ανακοίνωσε την ημερομηνία έναρξης των σχολείων στην χώρα και τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να τηρούνται μέσα στα σχολεία και στις σχολικές αίθουσες. Θεωρούμε ότι τα μέτρα αυτά αντιμετώπισης του ιού δεν είναι τα σωστά, συγκριτικά με άλλες χώρες του πλανήτη. Αν δούμε, τι συμβαίνει στις γειτονικές μας ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, θα παρατηρήσουμε ότι ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα είναι γύρω στους 15, υπάρχουν μονοθέσια θρανία, προφυλάξεις ανάμεσα στους μαθητές, πράγμα το οποίο εδώ στην Ελλάδα δεν θα συμβεί. Φαίνεται πως οι Έλληνες μαθητές είναι πιο προστατευμένοι από τους υπόλοιπους μαθητές του πλανήτη» είπε.
Οι εκπαιδευτικοί, κάνουν λόγο για μη απολυμασμένα σχολεία, που έχουν να καθαριστούν από τις 30 Ιούνη, όταν και ολοκληρώθηκε η σχολική χρονιά και στα οποία αναγκάζονται ακόμα και τώρα να μεταβαίνουν, δηλώνοντας έλλειψη μέριμνας από την πολιτεία. «Είμαστε απροστάτευτοι και δεν θα έπρεπε να αντιμετωπιζόμαστε διαφορετικά από άλλους εργαζομένους, διαφορετικών εργασιακών χώρων. Δεν υπάρχει μέριμνα για κανέναν εκπαιδευτικό και αναγκαζόμαστε να κάνουμε συλλόγους διδασκόντων σε χώρους που δεν είναι απολυμασμένοι. Από ότι ενημερώθηκα από τον Δήμο Ρεθύμνης για την διαδικασία στελέχωσης προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, η νωρίτερη ημερομηνία που δόθηκε είναι την Τρίτη. Μέχρι και τις 14/9 θεωρώ ότι θα προλάβουν να απολυμανθούν οι σχολικές δομές, το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι μέχρι τότε, τα σχολεία είναι ανοικτά και εμείς πηγαίνουμε.
Σε μια αίθουσα που μαζευόμαστε 15-35 εκπαιδευτικοί, πώς δεν προκύπτει θέμα υγειονομικό, αλλά παράλληλα σε ένα χώρο αντίστοιχων τετραγωνικών, υπάρχουν αυστηρά όρια με το πολύ 5-6 άτομα; Παρόλα αυτά, εμείς θεωρούμε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, αλλά με τις σωστές συνθήκες», τονίζει ο κ. Ορφανουδάκης.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρότεινε τα παρακάτω:
- Η μείωση του αριθμού ανά τάξη και ανά τμήμα, το πολύ μέχρι 15 μαθητές.
- Η χρήση αντισηπτικών και μάσκας, όπως ακριβώς προβλέπεται.
- Όλα αυτά να παρέχονται δωρεάν σε όλα τα σχολεία της χώρας.
- Να γίνονται διαγνωστικά τεστ σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, δωρεάν.
- Εύρεση νέων χώρων.
- Μείωση διδακτέας ύλης και αλλαγή του αναλυτικού προγράμματος.
- Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την στήριξη ενός από τους βασικούς πυλώνες της κοινωνίας, που είναι η παιδεία.
- Χρήματα για τους επιπλέον χώρους και για τους σχεδόν διπλάσιους εκπαιδευτικούς που θα χρειαζόμαστε ανά συγκεκριμένη περίπτωση.
- Τήρηση μέτρων ασφαλείας και καθαριότητας και την κάλυψη παραπάνω ατόμων για το προσωπικό της καθαριότητας.
Παραμένουν οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία
Παρά τους μόνιμους διορισμούς σε πολλούς εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής, στην πρώτη φάση διορισμών, οι ελλείψεις σε κενά στα σχολεία του νομού παραμένουν μεγάλες, όπως δηλώνει ο κ. Ορφανουδάκης.
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι για πρώτη φορά διορίστηκαν εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής, ήταν μια πολύ σημαντική πρόοδος που την είχε ανάγκη η εκπαίδευση. Δυστυχώς όμως, δεν έχουμε ανάγκη μόνο αυτούς τους διορισμούς, δεν επαρκούν. Είναι μια καλή αρχή αλλά θα πρέπει να γίνουν διορισμοί και στην γενική αγωγή. Αυτή την στιγμή περιμένουμε 10,500 διορισμούς στην γενική αγωγή και αν γίνουν, σε συνδυασμό με άλλες προσλήψεις μπορούν από το πρώτο κουδούνι να λειτουργούν ικανοποιητικά τα σχολεία μας.
Για να δώσουμε και ένα τοπικό στοιχείο για την πρωτοβάθμια του νομού μας, τα κενά που είχαμε μέσα στο καλοκαίρι, καλύφθηκαν κατά ποσοστό 68,6%. Έχουμε ακόμα κενά, τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς. Μας λείπουν ακόμα 180 εκπαιδευτικοί για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πλήρως όλα τα σχολεία του νομού. Η πλειοψηφία των σχολείων δεν έχει καλυφθεί πλήρως. Ζητάμε άμεση πρόσληψη των αναπληρωτών β’φάσης, για να καλυφθούν και αυτά τα κενά, απλά δεν γνωρίζουμε ακόμα τα χρονοδιαγράμματα του Υπουργείου και πότε έχει σκοπό να καλύψει αυτό μας το αίτημα» ανέφερε.
Ίδια κατάσταση επικρατεί και για τους αναπληρωτές, που αποτελούν το 1/3 των μελών του Συλλόγου στο Νομό Ρεθύμνης. Ο Μάνθος Κυριακόπουλος, αναπληρωτής της πρωτοβάθμιας καλεί σε ενότητα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, προκειμένου να επιτύχει το «αυτονόητο», όπως δηλώνει.
«Διεκδικούμε το αυτονόητο, δηλαδή το ομαλό άνοιγμα των σχολικών μονάδων με όρους υγειονομικούς όπως τίθεται εδώ και πάρα πολύ καιρό από το μαχόμενο υγειονομικό κίνημα που αφορούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και της στελέχωσης σε εκπαιδευτικό προσωπικό και σε προσωπικό καθαριότητας. Ξεκινάμε την χρονιά στο Ρέθυμνο σχεδόν με 70% πληρότητα. Τα κενά που έχουν καλυφθεί δεν επαρκούν και χρειαζόμαστε άμεσα προσλήψεις για να επανδρωθούν τα σχολεία. Συγκεκριμένα στο δημοτικό σχολείο Λιβαδίων Μυλοποτάμου, βρίσκεται ένας εκπαιδευτικός μαζί με τον διευθυντή.
Καλούμε και τους γονείς και οι μαθητές, μαζί με τους εκπαιδευτικούς να συσπειρωθούν ως μια ενιαία ενότητα, για να λειτουργήσουμε όντως ομαλά, όταν θέλουμε να μιλάμε με τις φανφάρες της υπ. Παιδείας ότι «όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι στις θέσεις τους» αυτό η ζωή αποδεικνύει καθημερινά ότι πρόκειται για διαφορετική πραγματικότητα, που εμείς σαν σύλλογος πρέπει να το αναδείξουμε.
Το 1/3 των μελών του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, αποτελείται από αναπληρωτές, είτε ειδικότητες, είτε παράλληλες στήριξης. Αναπληρώνουμε τον εαυτό μας και ζητάμε την άμεση νομιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν δουλέψει έστω και μια μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με το πρώτο κουδούνι ο αγιασμός στα σχολεία
Με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία θα τελεστεί, στις 14 του Σεπτεμβρίου, ο αγιασμός για την έναρξη του νέου διδακτικού έτους, αποφάσισε χθες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ύστερα από κοινή συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας.
Μάλιστα, ο αγιασμός θα λάβει χώρα σε ώρα που θα συνεννοηθούν οι κατά τόπους εφημέριοι με τους διευθυντές των σχολείων, λαμβανομένης υπόψη της Θείας Λειτουργίας της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.
Κατά τους αγιασμούς θα ισχύσουν όλες οι προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις που αφορούν στην πρόληψη και προφύλαξη από την πανδημία του κορονοϊού Covid-19.
Επιπρόσθετα, η ΔΙΣ, η οποία ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της υπό τη νέα της σύνθεση, εξέφρασε στο σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσε την ικανοποίησή της για τα νέα βιβλία των Θρησκευτικών, τα οποία, όπως τονίζει στο Δελτίο Τύπου, είναι εναρμονισμένα με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, 1749/2019, 1750/2019 και 1752/2019.
Τέλος, την 1η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη ανακοίνωση από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ενώπιον των μελών της ΔΙΣ και των ΜΜΕ, του προγράμματος των συνοδικών και περιφερειακών εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον εορτασμό των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.